Chat | Coyotee: [23:59] cel mai probabil boti | spyderverr: [02:43] cauta lumea ceva prin post-urile vechi sau doar sta lumea online pe prima pagina? ) | spyderverr: [02:42] Total online: 288 | spyderverr: [02:42] cica: | dmf: [05:30] blast from the past | MC Hammer: | Silver.C: [21:49] desu | Urfe: [11:59] Ziua buna | MC Hammer: | Ranma-kun: [17:44] Desu |
| Arhiva |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Randeemuss |
Sep 15 2007, 05:41 PM
|
Incepator
Group: Members
Member No.: 3.871
Am vazut Texhnolyze :D. Mi-am propus sa vad fiecare anime de pe forum de la capitolul Dementia, si a venit randul Tex...suna bine a fost timpul sa vad daca este asa si in realitate.
M-a surprins...trebuie sa recunosc, se tot facea referire la Lain pe aici, si din surse de unde m-am mai informat despre anime, dar nu am regasit deloc stilul calm, relaxat si profund din Lain...Tex e mult mai misterios, mai haotic, mai dinamic. Povestea m-a tinut pe parcursul intregului anime, e foarte bine realizata...looking back on it imi dau seama ce lent se petrece asta la icneput si ulterior ce rapid decurge totul... cea ce m-a dus la urmatoarea concluzie: anime-ul e impartit/trebuie impartit pe doua parti pentru a putea fi inteles, parti care trateaza concpete diferite...
Prima parte, care vorbeste despre evolutia umana, unde e vorba de evolutia lui Ichise de la o fiinta primitiva, tacuta, violenta la un om inteligent, ganditor...evolutia se desfasoara pe tot anime-ul dar pe prima parte imi pare mai accentuata. In cazul acesta Texhnolyzarea reprezinta modernismul sau actualitatea fiintei umane (este si descrisa tehnologia in anime, ca un necesar din moment ce fiinta umana si-a atins punctul maxim al evolutiei)
A doua parte a seriei, pune accent pe conflictele intre taberele Lukuss-ului, pe decaderea orasului...cred ca partea aceasta este o paralele catre decaderea societatii (o antiteza intre societate going down, man going up?)...ceva in genul Imparatul Mustelor(not anime/manga but book/movie..singurul exemplu care m-i se parea relevant in cazul asta).
Pe parcursul episoadelor se discuta si alte probleme cum ar fii faptul ca e imposibil sa iti eviti destinul, self-fullfiling prophecies, etc. prin introducerea unor personaje simbolice/dubioase (Ren/Yoshii).
Seria m-a surprins mai ales prin folosirea extrema a simbolurilor, avnd o tenta filozofica combinand insa si o poveste captivanta si intensa.
|
|
|
|
|
|
|
cipmaster |
Oct 8 2007, 12:12 PM
|
...
Group: Members+
Member No.: 4.527
Texnolyze e un anime existentialist. Povestea e structurata pe episoade de intensitate gradata, care introduc spectatorul treptat in lumea portretizata in ele. La inceput se prezinta personajele si relatiile dintre ele. Pe masura ce se inainteaza cu desfasurarea actiunii se poate observa evolutia personajelor si modul in care relatiile dintre ele se schimba. Lui Ichise i se aplica legea locului si este suparat pe cei din Orugano. Apoi cand ajunge sa cunoasca aceasta lume mai bine, va simpatiza pe doctor si pe seful Orugano, va intelege situatia lor si va ajunge sa-si accepte noua conditie in lume. Evolutia persoanjelor nu este una ideala, ci una fireasca: Ichise nu devine neaparat mai bun, sau increzator intr-un viitor prosper pentru umanitate si pentru sufletele prezente in orase. Oamenii nu duc o viata evoluata, prospera. Ei duc o viata in care nu pot decat sa aspire la viitorul sumbru profetit de Ran, un viitor de altfel stocastic, pe care seful din Gabe il transmitea ca fiind predeterminat. Cei din Gabe s-au intrebat ce s-ar intampla daca Ran moare: oare viitorul lor ar inceta sa mai existe? De fapt existenta lor era predeterminata de cei de sus, care i-au lasat in orase, insa poate ar fi facut in asa fel ca viitorul sumbru sa fie cat de cat intarziat sau total schimbat. Cei de sus apar in ultimele episoade si ei reprezinta o forma de evolutie. Ei sunt deja destul de avansati incat sa cunoasca viitorul omenirii, dar nu vor sa-l schimbe. Oamenii ramasi in orase duc lupte pentru supravietuire, pentru putere, pentru evolutie, desi nu realizeaza poate futilitatea a ceea ce fac sau vor. Nu sunt prea evoluati sufleteste si mintal: traiesc sub impulsuri egocentriste. Sunt si unii precum doctorul si seful Orugano (Oonishi), care incearca sa ajute conditia umana si au un anume simt al responsabilitatii fata de aceasta. Sfarsitul este unul plin de semnificatii, actiunea gradata ne conduce catre un sfarsit dezolant. Abia dupa ce am vazut sfarsitul am realizat catre ce se indrepta omenirea si sentimentele de angoasa din fiecare episod , date de personaje si actiunile lor... Tehnologizarea dusa in extrem => oameni cu minte eterna care functioneaza cu baterii, majoritatea imobili. Ichise ramane efectiv singurul cu capul pe umeri asta dupa ce a i-a terminat pe cei care inca mai aveau umeri. Specia umana se auto... :unsure: insa asteapta parca evolutia din oameni in altceva (o noua specie poate)... Concluzie: ,,Totuşi este trist în lume!" (undeva prin M.E. :huh: ) :o Mi s-a parut bine realizat. Episoadele dezvolta cat de cat relatiile dintre persoanje, asa ca pot deduce sentimentele dintre ele, dezvoltarea afectiva si evolutia morala a personajelor. Animele face uz de concepte foarte bine si prezinta imaginea haotica a unui viitor sumbru care insa lasa loc unor interpretari si scenarii care pot exista dupa acest sfarsit in aparenta dezolant (mai exista totusi niste suflete pe pamant si ele inca pot evolua... cred...; sau poate vreau eu sa fiu optimist :rolleyes: ) ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Trix |
Oct 22 2007, 02:24 PM
|
Yaoi Supporter
From: Bucuresti
Member No.: 979
Well, am vazut si eu acest anime. Si am fost captivata de la primul episod. Bine, la inceput unul din motivele care ma impingea sa vad urmatorul episod era curiozitatea. Habar nu aveam de cine sunt personajele, ce vor, care sunt relatiile dintre ei, ce fel de lume e cea in care traiesc. Lucruri care sunt evidentiate pe parcurs dar nu intr-un mod evident. Iti dai seama pe parcurs de cum evolueaza lucrurile, de ce au ajuns la acel stadiu.
Un anime care te impresioneaza si care trebuie urmarit cu atentie, altfel simti ca te cam lasa in ceata :P
Mi-a placut ce a spus Cipmaster si sunt de acord cu el, desi abia cand am citit ce a scris, mi-am dat seama ca cam acelea era si sentimentele, parerea mea.
Superb anime. Incredibila coloana sonora, excelenta grafica!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
EcsTasY |
Sep 20 2010, 01:22 PM
|
High Class Member
Member No.: 6.280
QUOTE(ibarbar @ Aug 15 2005, 01:10 AM) Acum l-am terminat si eu.
Superb.
Nu ma bag inca la argumentari pt ca inca ma gandesc la el. Si o sa ma gandesc multa vreme cu siguranta.
Si Animal, daca te chinui sa (iti) explici povestea, nu are rost. Citeste Siddhartha de Hesse si ai sa vezi ca nu finalul este important, ci drumul. Acelasi concept este si in Texhnolyze. Oarecum. Si mai ales se aplica in vizionarea seriei. this finalul mi-a schimbat insa perceptia pe care o aveam pana in ep 19-20. lumea de sus e de fapt un alt plan fizic si spiritual... faza e ca nu pot sa imi explic cum au reusit totusi sa interactioneze, decat daca luksus="purgatoriu" (asa cum se spune la intoarcerea lui ichise) in adevaratul sens... o alta chestie care nu am prins-o e faza cu regele, care a aparut doar la final (sa observe lupta lui onishi) si supozitia ca el a indus starea de nebunie din oras... asta in contradictie cu sentimentul lui ran. sunt de acord cu ce a zis cipmaster, totusi mai raman multe chestii de spus/discutat/intrebari... de unde avea texhnolizarea yoshi (din moment ce la suprafata nu era nevoie de asa ceva)? la ce era buna texhnolizarea daca viitorul le era deja scris/stabilit? ce a vrut kano sa realizeze prin cucerirea orasului? si privita ca ansamblu, dar si in detaliu, seria a fost exceptionala. grafica si soundul au creat o atmosfera atat de unica - un soi de introspectie obiectiva :o ... nus cum sa-i zic mai bine. cert este ca seria/povestea nu te influenteaza de loc intr-o anumita directie ci iti da doar informatiile necesare (sau o parte din ele) pentru a trage singur o concluzie I wants moar like this. PS: am incercat lain, dar nu m-a prins deloc. am vazut mai mult fortat primele 5-6 ep dupa care l-am sters.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:
Track this topic
Receive email notification when a reply has been made to this topic and you are not active on the board.
Subscribe to this forum
Receive email notification when a new topic is posted in this forum and you are not active on the board.
Download / Print this Topic
Download this topic in different formats or view a printer friendly version.
|