Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Visual Novels
Anime-Club Forum > Ro Anime > Visual Novels
Pages: 1, 2
elpreda
Nu prea am stiut unde sa pun topicul asta intrucat nu este anime, dar nici la non-anime nu-l poti incadra. Nu prea am vazut ca se vorbeste prea mult de ele, probabil ca majoritatea nici nu stiu ce sunt. Pe scurt le puteti spune un fel de compromis intre anime si manga, jocuri (desi nu prea joci mai nimic in ele),, sau cel mai exact ar fi mini-romane scrise+audio care contin imagini de fundal cu personajul care vorbeste sau actiunea care se petrece in care ti se permite ocazional sa faci anumite alegeri care vor schimba cursul povestii, existand astfel mai multe finaluri posibile, incat sa-i satifaca pe toti fanii.
Explicatia mai pe lung o gasiti pe wikipedia. Unele dintre cele mai de succes visual novels au fost facute si anime, asa ca daca gasiti vreun anime care va impresioneaza si are si visual novel va recomand sa-l cititi, va fi mult mai complet, ca sa nu mai spun de bonusul ending-urilor alternative.

Si acum sa revin la scopul acestui topic si anume de a face o lista cu visual novels care au fost traduse in engleza partial sau complet. Nu sunt foarte multe deoarce sunt mult mai greu de tradus, dureaza cativa ani in functie de marime.

Traducerile Mirror Moon .
Bible black ( complet)
School Days ( incomplet)

Cine mai cunoaste si alte traduceri este rugat sa le posteze.

P.S. Am uitat sa mentionez ca unele Visual novels mai contin cate o scena sau doua hentai, iar altele sunt pur hentai, dar nu toate.
cg1700
Visual Novels, unul din subiectele mele preferate. Daca ai fi spus cam acum doi ani ca nu sunt multe traduse in engleza ai fi avut dreptate, insa, mai ales in ultimul an au fost traduse foarte multe. Multe proiecte de traducere se afla pe http://tlwiki.tsukuru.info/ .

Eu sunt de parere ca Visual Novel-urile sunt superioare anime-urilor din punct de vedere al potentialului pentru un storyline complex si cu multe rasturnari de situatie. Cine a citit, de exemplu, Ever17 probabil ca e de acord cu mine.

Adaptarile anime ale Visual Novel-urilor sunt aproape intotdeauna mult inferioare materialului original. De exemplu Higurashi no naku koro ni a fost macelarit oribil, fiind taiate foarte multe scene importante. La fel si Fate Stay/Night unde a fost animat cel mai slab route.

Daca m-as apuca acum sa insirez toate Visual Novel-urile traduse pe care le stiu eu probabil ca as umple o pagina intreaga smile.gif . Asa ca voi enumera doar cateva care mi-au placut foarte mult. Pentru unele din ele patch-urile de traducere sunt putin mai greu de localizat, dar nu imposibil.

Umineko-au fost traduse primele 5 episoade din 6 lansate http://witch-hunt.com/
Clannad-desi patch-ul nu a fost terminat inca( e la 99,9% completion), novel-ul poate fi citit fara probleme
Sharin no Kuni - patch-ul poate fi gasit aici http://tlwiki.tsukuru.info/index.php?title=Sharin_no_Kuni
Symphonic Rain - http://tlwiki.tsukuru.info/index.php?title=Symphonic_Rain
Cross Channel - http://amaterasu.is.moelicious.be/index.php?page=downloads
Ever17- are traducere oficiala
Saya no uta - http://tlwiki.tsukuru.info/index.php?title=Saya_no_Uta
Fate Stay/Night si Tsukihime care au fost mentionate si mai sus
si multe altele..

Daca este cineva interesat de statusul diverselor proiecte ongoing de traducere, este in fiecare duminica dimineata un thread pe board-ul /jp/ de pe 4chan care prezinta progresul proiectelor din ultima saptamana.

P.S. Probabil ca voi posta in threadul acesta de fiecare data cand vreun translation project important e gata, desi sunt constient ca Visual Novel-urile sunt o "nisa" foarte ingusta si probabil majoritatea utilizatorilor forumului nu vor fi interesati.
Thunder
Hmm adevarul e ca m-ar interesa sa citesc Visual Novel-ul de la Fate/ Stay Night.

Am mai citit la viata mea un visual novel... acela find din universul Dungeons and Dragons. Really FUN i have to admit ^^

Stie careva de unde asi putea face rost de FATE/ Stay Night?
cg1700
Probabil e impotriva regulilor forumului sa postez un link pentru download, asa ca daca vrei pot sa iti trimit un private message cu link-uri de unde poti sa downloadezi novel-ul si patchurile pentru acesta.

In principiu sunt trei patch-uri de care ai nevoie:
-patch-ul care traduce scriptul jocului
-patch-ul care insereaza vocile din varianta de pe PS2
-patch-ul care insereaza background-uri, efecte si CGuri din varianta de PS2
Nu cred ca e vreo ordine anume in care trebuie instalate.

O alta chestie importanta e ca daca ai probleme sa ajungi la un anumit final in vreuna din routes poti folosi flowchartul care vine cu translation patch-ul si care se afla in directorul unde l-ai instalat. Flow chart-ul explica detaliat cum influenteaza o decezie pe care o faci restul jocului, dar taie din distractie daca ajungi sa te bazezi pe el tot timpul

Oricum, fii avertizat ca Fate/Stay night este foarte lung si poate dura pana la 70-80 de ore sa il termini de citit.
Emanuel
QUOTE(cg1700 @ May 30 2010, 11:16 PM)
Eu sunt de parere ca Visual Novel-urile sunt superioare anime-urilor din punct de vedere al potentialului pentru un storyline complex si cu multe rasturnari de situatie. Cine a citit, de exemplu, Ever17 probabil ca e de acord cu mine.


Am jucat si eu cateva VN-uri.

ce as avea de mentionat - El preda, majoritatea VN-urilor (de fapt, cam marea majoritate) sunt jocuri hentai tongue.gif , cele ce nu sunt hentai fiind exceptia.
Visual Novels mai poarta numele si de bishoujo games.
Am jucat Xchange, tokimeki Check In -ambele foarte simpatice, True Love - foarte scumpel, si Dividead - o poveste foarte meseriasa.

@ cg1700 - in primul rand, VN-urile nu prea pot fi comparate cu animeurile, pt ca VN-urile sunt totusi jocuri - care presupun interactiune, si anumite alegeri din partea jucatorului.
In al 2 lea rand, tinand cont ca majoritatea VN-urilor sunt hentai, n-as zice ca povestea este un element forte. In plus, formula de multe ori este asemanatoare - esti un tanar care trebuie sa aleaga o fata....
Sigur ca sunt si cu povesti complexe, genuri mai diverse, dar totusi... parerea mea tongue.gif
Anzai
QUOTE(cg1700 @ May 30 2010, 10:16 PM)
Eu sunt de parere ca Visual Novel-urile sunt superioare anime-urilor din punct de vedere al potentialului pentru un storyline complex si cu multe rasturnari de situatie...

Adaptarile anime ale Visual Novel-urilor sunt aproape intotdeauna mult inferioare materialului original. De exemplu Higurashi no naku koro ni a fost macelarit oribil, fiind taiate foarte multe scene importante.


Cat de adevarat. Mai ales cu seria When they cry care presupune multe informatii pe care cititorul ar trebui sa le interpeteze pentru a ajunge la niste concluzii (asta ne provoaca Ryukishi07 sa facem in scrisorile sale pentru fani >:). In anime multe informatii s-au pierdut, de fapt, s-a pierdut tot conceptul de "finding out the truth" pentru ca efectiv nu ai timp sa te gandesti la toate informatiile primite si multe iti si scapa.

Sunt mare fan al lui Ryukishi07 si universului When they cry, mai ales Umineko. Probabil daca novelul ar fi fost transpus bine in anime ar fi fost si preferatul meu (numai dupa One Piece of course tongue.gif ). Dar pentru asta, si in cazul Higurashi si probabil si Fate/Stay Night, e nevoie de mai mult de 50 de episoade. In nici un caz 26 sau 12 in cazul Chaos Head.
cg1700
QUOTE(Emanuel @ Jun 4 2010, 02:38 PM)
VN-urile nu prea pot fi comparate cu animeurile, pt ca VN-urile sunt totusi jocuri - care presupun interactiune, si anumite alegeri din partea jucatorului.

Asta e o preconceptie care nu e chiar adevarata. VN-urile nu prea pot fi considerate jocuri deoarece nu au gameplay (desigur exista si cateva exceptii). Mai degraba un VN seamana cu o carte(mai exact o carte de tip"choose your own adventure") si permite aceeasi profunzime a povestii, in acelasi timp profitand de faptul ca are la dispozitie muzica si event CG-uri pentru a oferi un grad de imersiune si de implicare emotionala mult mai mare decat o carte obisnuita. Comparatia cu anime-urile am facut-o datorita faptului ca setting-urile si modelele generale de story folosite in anime-uri si in VN-uri sunt cam aceleasi.

QUOTE(Emanuel @ Jun 4 2010, 02:38 PM)
tinand cont ca majoritatea VN-urilor sunt hentai, n-as zice ca povestea este un element forte. In plus, formula de multe ori este asemanatoare - esti un tanar care trebuie sa aleaga o fata....
Sigur ca sunt si cu povesti complexe, genuri mai diverse, dar totusi... parerea mea

In fond asta se poate spune despre orice mediu de entertainment. De exemplu, probabil peste 50-60% din animeurile care apar sunt pur fanservice, cu poveste minimala. La fel e si in cazul VN-urilor, majoritatea sunt asa numitele "sex romps" care sunt asa cum le-ai descris tu. Problema prinicipala e ca cele traduse oficial in engleza(de companii gen JAST) sunt aproape toate de acest tip (deoarece acestea se vand), deci cam pana acum vreun an jumate acestea erau cam singurele la care cei care nu stiu japoneza aveau acces. Dar dupa cum am mai spus, in ultimul an jumate au aparut foarte multi fani care stiu japoneza si au inceput sa faca traduceri neoficiale la VN-urile de calitate. Nu neg ca si unele din acestea au scene hentai, dar, ca sa dau un exemplu, Fate/Stay Night are cam 7-8 scene hentai care adunate dureaza maxim 45 min-o ora si VN-ul dureaza 70-80 de ore pentru a fi citit. Asa ca daca cineva ar vrea sa citeasca pentru acele scene s-ar da batut dupa ce ar vedea ca dureaza mai mult de 10 ore pentru a ajunge la una.
Emanuel
QUOTE(cg1700 @ Jun 4 2010, 03:36 PM)
Asta e o preconceptie care nu e chiar adevarata. VN-urile nu prea pot fi considerate jocuri deoarece nu au gameplay (desigur exista si cateva exceptii). Mai degraba un VN seamana cu o carte(mai exact o carte de tip"choose your own adventure") si permite aceeasi profunzime a povestii, in acelasi timp profitand de faptul ca are la dispozitie muzica si  event CG-uri pentru a oferi un grad de imersiune si de implicare emotionala mult mai mare decat o carte obisnuita. Comparatia cu anime-urile am facut-o datorita faptului ca setting-urile si modelele generale de story folosite in anime-uri si in VN-uri sunt cam aceleasi.
In fond asta se poate spune despre orice mediu de entertainment. De exemplu, probabil peste 50-60% din animeurile care apar sunt pur fanservice, cu poveste minimala. La fel e si in cazul VN-urilor, majoritatea sunt asa numitele "sex romps" care sunt asa cum le-ai descris tu. Problema prinicipala e ca cele traduse oficial in engleza(de companii gen JAST) sunt aproape toate de acest tip (deoarece acestea se vand), deci cam pana acum vreun an jumate acestea erau cam singurele la care cei care nu stiu japoneza aveau acces. Dar dupa cum am mai spus, in ultimul an jumate au aparut foarte multi fani care stiu japoneza si au inceput sa faca traduceri neoficiale la VN-urile de calitate. Nu neg ca si unele din acestea au scene hentai, dar, ca sa dau un exemplu, Fate/Stay Night are cam 7-8 scene hentai care adunate dureaza maxim 45 min-o ora si VN-ul dureaza 70-80 de ore pentru a fi citit. Asa ca daca cineva ar vrea sa citeasca pentru acele scene s-ar da batut dupa ce ar vedea ca dureaza  mai mult de 10 ore pentru a ajunge la una.
*- nu este deloc o preconceptie, Visual novels sunt un gen de jocuri -
http://en.wikipedia.org/wiki/Visual_novel - uite ce spune pe wikipedia:
"A visual novel is an interactive fiction game"
VN-urile sunt un subgen al adventure game. Au gameplay - sub forma alegerilor pe care le faci - aceasta este interactivitate , si reprezinta o forma de gameplay, chiar daca nu implica action.

"De exemplu, probabil peste 50-60% din animeurile care apar sunt pur fanservice, cu poveste minimala."

1. ma indoiesc foarte tare ca ai dreptate. Afara de cazul in care posezi niste statistici...
2. fanservice nu este egal hentai, nu cred trebuie sa intram in detalii cool.gif

Majoritatea VN-urilor sunt jocuri erotice, si asta nu reprezinta o problema -unele sunt chiar foarte faine. Sigur ca sunt si cele care nu sunt hentai, dar, cum am afirmat, respectivele sunt in minoritate. Eu cel putin am intalnit foarte putine. - Fate/Stay Night chiar daca are putine scene, se incadreaza tot la categoria de adult games.
cg1700
QUOTE(Emanuel @ Jun 4 2010, 06:29 PM)
- nu este deloc o preconceptie, Visual novels sunt un gen de jocuri -
http://en.wikipedia.org/wiki/Visual_novel - uite ce spune pe wikipedia:
"A visual novel is an interactive fiction game"
VN-urile sunt un subgen al adventure game.  Au gameplay - sub forma alegerilor pe care le faci - aceasta este interactivitate , si reprezinta o forma de gameplay, chiar daca nu implica action. 

Cum ziceam, cartile "choose your own adventure fac acelasi lucru, desi asta evident nu le face automat sa fie jocuri. Pana la urma depinde de ce considera fiecare a fi gameplay. Eu personal nu cred ca partea de a face alegeri poate fi numit gameplay. Tu evident consideri ca poate fi.
QUOTE(Emanuel @ Jun 4 2010, 06:29 PM)
"De exemplu, probabil peste 50-60% din animeurile care apar sunt pur fanservice, cu poveste minimala."

1. ma indoiesc foarte tare ca ai dreptate. Afara de cazul in care posezi niste statistici...
2. fanservice nu este egal hentai, nu cred trebuie sa intram in detalii

Ok, poate am exagerat putin, dar in general data te uiti la line up-ul de animeuri care sunt difuzate intr-un sezon vei vedea ca sunt destul de multe care ori sunt de tip harem cu mult fanservice, ori sunt despre "cute girls doing cute things" ceea ce e pana la urma tot fanservice, chiar daca nu de natura sexuala.
Evident ca stiu ca fanservice nu e egal hentai dar nu vad de ce ar conta. Eu doar faceam o analogie intre animeurile care prioritizeaza fanservice-ul in fata unui story bun si VN-urile care pun accent pe hentai si nu pe un story bun.

Oricum probabil ca ti-ai facut o impresie destul de proasta despre VN-uri fiindca probabil cele pe care le-ai citit erau stereotipicele:"protagonistul trebuie sa aleaga dintre n fete".Obisnuiam si eu sa am aceeasi parere acum vreun an, dar dupa cate VN-uri am citit in acest ultim an, ele acum imi plac mult mai mult decat animeurile sau jocurile video. De fapt imi plac atat de mult incat m-au facut sa ma decid sa invat japoneza doar pentru a putea citi VN-uri care nu au fost traduse. Din aceste motive, probabil opiniile mele par foarte subiective si partinitoare fata de VN-uri, iar pentru cineva neutru eu par sa fiu un imens "fanboy".
Thunder
trebuie sa recunosc ca nu am citit tot ce ati scris mai sus... dintr-un motiv foarte simplu... nu imi pasa daca este considerat joc sau nu...

DAR asta nu inseamna ca nu mi-ar placea sa le citesc/joc/whatever... asa ca daca imi poti da PM-ul ala cu Fate/Stay Night asi fi foarte recunoscator smile.gif
cg1700
S-ar parea ca nu imi merge functia de PM.
Oricum, daca vrei sa-l gasesti cauta fate stay night pe pirate bay si o sa gasesti acolo o versiune +patches care e gata instalata si patchuita.
Cea mai noua versiune a patch-ului realta nua o gasesti la http://rnpatch.blogspot.com/2009/12/realta...version-42.html, desi nu stiu cum s-ar comporta pe o versiune gata instalata.
Thunder
acum am primit vesti ca PM-ul nu merge decat de la 30 de posturi in sus...
thx...
Shinju
Giciti ce face acuma? Sta linga mine si e prins de lectura de la Fate/Stay tongue.gif. A trepidat pana i s-a downloadat tot laugh.gif
Shizuko
De Heart no Kuni no Alice ce parere aveti?
cg1700
A aparut translation patch-ul pentru Swan Song pe care il puteti lua de la http://yandere.gray7.com/?p=925 . Cam toate parerile pe care le-am vazut pe internet despre el spuneau ca este foarte bun. Eu personal nu l-am citit inca (patch-ul abia a fost lansat acum vreo cateva ore smile.gif ) asa ca nu ii pot face un scurt review, in schimb pot sa postez linkuri spre cateva review-uri scrise de persoane care l-au citit in japoneza:
http://yandere.gray7.com/?p=331
http://amaterasu.is.moelicious.be/blog/?p=93


In plus, pentru cine a citit Muv-Luv Extra si nu mai are rabdare sa citeasca si Unlimited, a aparut un translation patch partial pentru acesta: http://amaterasu.is.moelicious.be/download.php?id=37

wststreet
Mi-ar place sa "joc" mai multe visual novels dar nu gasesc pe gustul meu... si mai am si pretentia sa fie in engleza.

Am "jucat" Memo, Katawa Shoujo Act 1 si recent am gasit English Patch pt Clannad asa ca l-am inceput si pe asta.

Cele treu au in comun faptul ca sunt romance si ca actiunea se petrece intr-un liceu. Avand in vedere ca asta au in comun banuiesc ca asta ma atrage la un visual novel. Daca aveti ceva sugestii, shoot. :P
cg1700
Eu iti recomand Symphonic Rain. Mie personal mi s-a parut superb si probabil ca e VN-ul meu preferat din punct de vedere al romance-ului. VN-ul seamana ca si de prezentare cu Clannad, avand aceeasi discrepanta intre partile fericite de la inceput si momentele tragice de la finalul rutelor. Momentele tragice sunt foarte puternice din punct de vedere emotional, fiind ajutate de un soundtrack foarte bun. In plus are o serie de plot twist-uri foarte faine.

Daca iti place Clannad iti mai recomand sa incerci celelalte VN-uri de la Key. Din pacate singurele traduse sunt Kanon si Planetarian. Kanon de abia l-am terminat ieri de citit si mi-a placut, desi probabil ceva mai putin decat Clannad. Planetarian urmeaza de acum sa il citesc dar am auzit ca este foarte bun.

Daca vrei un VN cu mai multa comedie si mai putina "boceala" iti recomand sa incerci Muv-Luv Extra. Din trilogia Muv-Luv doar acesta e romance intr-un setting de liceu. Celelalte doua sunt mecha.

As mai putea recomanda Yume Miru Kusuri care spre deosebire de VN-urile de la Key trateaza niste probleme mai realiste gen bullying si droguri. Din punct de vedere al calitatii e destul de bun, insa e bine de citit inaintea altor VN-uri mai bune, deoarece eu l-am citit imediat dupa Symphonic Rain si nu am fost deloc impresionat.

Pe langa cele de mai sus mai pot recomanda si alte VN-uri care pleaca de la premisa cu romance intr-un setting de liceu, dar trateaza teme si motive mai complexe. De acest tip e Sharin no Kuni care e unul din VN-urile mele preferate si care foloseste settingul de liceu doar ca un pretext, actiunea avand loc intr-o societate utopica. VN-ul pune niste probleme foarte interesante legate de societate si de natura umana.
Aici as mai putea recomanda si Cross Channel care pleaca de la o idee putin asemanatoare cu Katawa Shojo. Aici setting-ul e o scoala in care elevii au diverse problele mentale sau emotionale si nu se pot integra in societatea normala. Punctul forte al acestui VN sunt personajele si caracterizarea lor bazata pe problemele pe care le au.

Pe langa astea trebuie neaparat sa recomand Umineko no naku koro ni, care desi nu se incadreaza in setting-ul de liceu e de departe VN-ul meu preferat.
Desi in esenta e mystery, are elemente din cam toate genurile:actiune, romance, drama, horror, etc. In plus este plin de mindfucks si plot twists si soundtrack-ul lui este probabil unul din cele mai bune soundtrack-uri din orice entertainment medium.
wststreet
Wow cg1700, un reply de nota 10. Mi-ai raspuns la intrebare si cred ca la toate intrebarile ce le-as fi putut pune mai apoi.

Cred ca voi incepe cu Umineko no naku koro ni.

Mersi mult pentru sugestii si prezentarile VN-urilor in paralel cu cele pe care le stiu deja. :)
cg1700
Acum cateva zile a aparut translation patch-ul pentru G-Senjou no Maou ( aka the Devil on the G-String) pe care il puteti lua de la http://tlwiki.tsukuru.info/index.php?title=G-Senjou_no_Maou.

Eu l-am terminat aseara asa ca pot sa ii fac un mic review pentru cine e interesat. In primul rand vreau sa zic ca eu am fost foarte hyped pentru acest translation. Eram destul de sigur ca o sa fie awesome deoarece autorul lui e Looseboy, care e unul din autorii mei preferati de VN-uri si responsabil pentru Sharin no Kuni,despre care am mai zis cat de mult mi-a placut in topicul asta. Din fericire G-Senjou nu a dezamagit si, acum ca l-am terminat pot spune ca e unul din cele mai distractive VN-uri pe care le-am citit vreodata. Plot-ul il are ca personaj principal pe Azai Kyosuke, fiul unui gangster celebru, care de-a lungul storyline-ului, este implicat intr-un joc mortal de-a soarecele si pisica, intre o fata misterioasa, Usami Haru, si un mafiot international cunoscut doar sub pseudonimul de Maou. Storyline-ul mie mi s-a parut awesome, semanand putin ca realizare cu cel din Death Note, adica plin de planuri intortochiate si mind games. Scenele in care personajele principale incearca sa ii dejoace planurile lui Maou sunt scrise superb, bazandu-se pe plot twisturi in momentele oportune si pe scene care induc cititorul in eroare pentru a mentine o senzatie continua de tensiune pentru cel care citeste, care astfel nu poate fi niciodata sigur cine va iesi castigator din confruntare. Din pacate acum dupa ce l-am terminat pot spune ca unele plot twisturi aproape de sfarsit sunt cam fortate si creeaza o serie de plot hole-uri, dar per total asta nu mi-a influentat prea mult experienta.

Desi storyline-ul principal este extrem de palpitant si de distractiv, ceea ce ma va face sa imi amintesc multa vreme de acum incolo este True end-ul. Desi am mai bocit in trecut la alte VN-uri gen Clannad, Kanon, Symphonic Rain, Planetarian, sfarsitul lui G-Senjou m-a zdrobit complet emotional si pot spune cu toata increderea ca e unul din cele mai bune endinguri ale unui VN ever.

Pe langa story, un alt punct forte al VN-ului sunt personajele. In primul rand il avem pe Kyosuke care e competent (spre deosebire de multe personaje principale din alte VN-uri), dar nu e nici pe de departe perfect, personalitatea lui fiind foarte flawed si twisted, ceea ce ii ofera acestuia o profunzime mare de caracter. Apoi o avem pe Haru, care pot spune ca a devenit una din eroinele mele preferate cand vine vorba de VN-uri intr-un timp extrem de scurt. Ea are o personalitate quirky dar in spatele careia se ascunde o minte extrem de ascutita. In plus imi place parul ei biggrin.gif . Apoi il avem pe Maou care e un magnificent bastard de la inceput si pana la sfarsit si in plus este extrem de awesome ca villain. De altfel, mare parte din ceea ce a facut novelul distractiv pentru mine a fost sa urmaresc planurile extrem de ingenioase si de meticulos preparate ale lui Maou. In final nu as putea sa il omit pe Eiichi, prietenul cel mai bun al personajului principal si sursa principala de comic relief. E de departe unul din cele mai amuzante personaje pe care le-am vazut in ultima vreme, comportandu-se ca un baietel dragut si cuminte, dar in realitate fiind malefic si pervers, cele mai amuzante scene din novel aparand din modul in care acesta tranzitioneaza permanent intre personalitatea lui draguta si cea malefica. De altfel cineva pe internet l-a descris ca semanand cu "un Sunohara malefic". De fapt ceea ce ce caracterizeaza toate personajele este ca au slabiciuni psihologice, iar de-a lungul story-ului acestea sunt puse fata in fata cu situatii in care trebuie sa confrunte aceste slabiciuni. Aceasta este una din particularitatile stilului lui Looseboy, fiind prezenta si in Sharin, unde insa depasirea slabiciunilor psihologice ale personajelor este punctul in jurul careia se invarte mare parte din plot.

In final trebuie sa mentionez si soundtrack-ul exceptional, care este compus aproape in totalitate din aranjamente ale unor pieste faimoase din muzica clasica, mai ales ale lui Bach si Beethoven (desi sunt convins ca cei mai conservatori vor spune ca acest aranjamente distrug piesele originale).

In concluzie,parerea mea e ca G-Senjou no Maou este o experienta foarte distractiva, iar celor carora le plac thriller-ele psihologice ar trebui neaparat sa il citeasca.
elpreda
Azi m-am hotarat sa mai adaug inca un VN la want to read list, lista care nu scade deloc din cauza facultatii (cred ca o sa o convertesc la hashtable), asa ca am cautat light novelul Spice and Wolf. Nu am reusit sa-l gasesc, a fost licentiat, insa in timp ce citeam despre el am dat de o nedumerire: Ce sunt Light Novelurile?
Singurul Light Novel care l-am citit a fost Higurashi, asa ca imi facusem impresia ca sunt VN-uri fara choice-uri, dar acum nu prea mai inteleg... pot sa fie si audio books?... sau actual books?
cg1700
Light novel-urile sunt actual books. Decat sa explic eu prost si sa te induc in eroare cu privire la particularitatile acestui tip de carti, mai bine iti indrept atentia spre articolul de pe wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Light_novels

VN-uri fara choice-uri se numesc in general kinetic novels sau sound novels in cazul higurashi/umineko (fiindca in aceste cazuri se pune mai mult accent pe partea sonora decat pe artwork, aka ryukishi07 nu stie sa deseneze).

Daca vrei sa adaugi ceva la want to read list, eu iti recomand trilogia Muv-Luv. al treilea titlu din serie: Muv-Luv Alternative e considerat de destul de multi ca fiind cel mai bun VN ever. Eu inca nu l-am citit fiindca intentionez sa imi iau o scurta vacanta de Pasti si sa stau sa il citesc asa serios, vreo 6-7 ore pe zi, iar dupa ce il termin o sa revin cu un review al intregii trilogii si probabil cu link-uri pentru patch-uri (fiindca din motive care ar dura destul de mult de explicat nu sunt chiar foarte usor de gasit daca nu stii unde sa te uiti), so look forward to that.

Si ca sa inchei post-ul asta, vroiam sa mai recomand un site util pentru cine este interesat: http://vndb.org/ . Aici poate fi gasita o baza de date pentru visual novels,care din unele puncte de vedere e destul de asemanatoare cu MAL si care poate fi destul de utila pentru cineva care cauta un visual novel nou de citit.
cg1700
In sfarsit am terminat Muv-Luv Alternative si acum pot spune si eu cu siguranta ca e de departe cel mai bun VN tradus in engleza. Vorbesc serios cand zic ca e in a league of it's own. Ca si calitate e greu sa compari majoritatea celorlalte VN-uri cu cat de awesome poate fi Alternative.

Seria Muv-Luv e in realitate o trilogie compusa din Muv-Luv Extra, Muv-Luv Unlimited si Muv-Luv Alternative. Am tot repetat de multiple ori cat de awesome poate fi Alternative, insa catch-ul e ca pentru a il aprecia la potentialul lui intreg e obligatorie citirea si primelor parti ale trilogiei, care, desi nu pot spune ca sunt proaste, cu siguranta nu se ridica la inaltimea ultimei parti. Insa ignorarea primelor doua parti va taia foarte mult din enjoyment-ul pe care il poate produce Alternative asa ca e imperativ ca ele sa fie citite.

Muv-Luv Extra e your stereotypical highschool harem romantic comedy deci e usor de intuit la ce te poti astepta. Aceasta prima parte e importanta deoarece pe de o parte are rolul de a introduce personajele, mai ales pe Sumika, prietena din copilarie a personajului principal, iar pe de alta parte are rolul de a prezenta lumea originala din care face parte Takeru (personajul principal). Mie personal mi-a placut, mai ales prin faptul ca are o serie de scene extrem de amuzante, mult din ele parodii, ca de exemplu e o scena care parodiaza Initial D si o scena care parodiaza accidentul de masina din Kimi ga Nozomu Eien ( scena care m-a asigurat ca nu o sa pot sa iau niciodata in serios drama care se intampla in KimiNozo, asta desigur daca KimiNozo va fi tradus vreodata ). De fapt setting-ul din Extra este acelasi ca si cel din KimiNozo, asa ca vor exista referinte unul la celalalt si personaje comune.

Partile importante de citit din Extra sunt doar rutele principale (Sumika si Meiya) ele fiind necesare si pentru a debloca Unlimited. De altfel cele doua rute principale sunt aproape identice pana la sfarsit cand alegi eroina corespunzatoare, asa ca in principiu exista doar o ruta principala cu o mica divergenta la sfarsit. Rutele secundare sunt destul de greu de recomandat fiindca sunt pline de forced drama si eu cel putin m-am chinuit sa le termin. Btw, un warning la final: Fiti atenti la toate teoriile pe care le prezinta Yuuko (profesoara de fizica a lui Takeru) fiindca vor fi relevante mai tarziu.


Dupa Extra vine Muv-Luv Unlimited. Premiza din Extra se schimba complet. Takeru se trezeste intr-un univers paralel in care Pamantul e atacat de o specie de extraterestri numiti BETA. Acesta e punctul unde seria se schimba din romantic comedy in mecha war drama. Takeru ajunge sa se inroleze la baza militara care se afla in locul scolii din Extra unde reuseste sa se intalneasca cu versiunile alternative a tuturor celorlalte personaje importante din Extra. Singura care lipseste e Sumika, care nu pare sa existe deloc in aceasta lume paralela.

Unlimited e un training arc de la un capat la celalalt. Aproape tot VN-ul il prezinta pe Takeru cum trece prin military training si esueaza lamentabil. De altfel Unlimited arata ce se intampla daca iei un protagonist dense and wimpy din un romantic comedy si il arunci intr-un seting serios. Raspunsul evident este: he fails miserably. Pe langa ca e un training arc imens, Unlimited
e si un cocktease imens. Desi introduce premiza ca lumea e in razboi cu extraterestri si foloseste mechas pentru a ii combate, In Unlimited nu vei vedea nici o urma de BETA, iar luptele cu roboti apar tarziu si se vor rezuma doar la exercitii de training. Desi probabil din aceasta descriere Unlimited pare sa fie plictisitor, in realitate e destul de interesant deoarece sunt introduse treptat particularitatile lumii paralele care evident ca vor fi extrem de importante in Alternative. De altfel, in final, rolul lui Unlimited e sa introduca lumea paralela si training-ul lui Takeru, pentru ca Alternative sa poata trece mult mai usor la actiune. Din punct de vedere al rutelor acestea sunt in proportie de peste 90% identice, singura diferenta fiind eroina cu care Takeru ajunge la sfarsit asa ca nu prea conteaza daca sunt citite toate sau nu, e important de stiut insa ca aceste rute exista din motive care vor fi evidente in Alternative.


Si ,in final, dupa Extra si Unlimited urmeaza Alternative.
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
Takeru se trezeste din nou la inceputul lui Unlimited, insa de aceasta data are toate cunostintele si experienta cumulata in cei trei ani pe care i-a petrecut in armata. Fiind constient de sfarsitul inevitabil care va fi adus de Alternative V, Takeru va folosi toate cunostintele pe care le are despre viitor pentru a evita activarea acestui plan, singurul mod prin care poate reusi asta fiind sa o ajute pe Yuuko sa termine la timp Alternative IV.

Primul lucru pentru care trebuie neaparat sa laud Alternative e prezentarea vizuala. Nu cred ca vreun alt VN existent poate spera sa se ridice la nivelul pe care a reusit sa il atinga Alternative. In primul rand are o cantitate imensa de sprite-uri/background-uri/CG-uri. Cineva a reusit sa le extraga si necomprimate ele ocupa 4GB. That's insane! Dar sprite-urile singure nu sunt de ajuns pentru a face o prezentare grafica de nivelul acesta. Cantitatea de animatii si de efecte pe care engine-ul le aplica sprite-urilor e nemaivazuta pana acum. In timpul scenelor de lupta, uneori poti spune ca te uiti la un anime si acest efect nu e obtinut cu ajutorul cutscene-urilor ci doar prin intermediul uneltelor pe care engine-ul le are la dispozitie . De altfel, actiunea cu roboti e atat de awesome incat probabil depaseste ca intensitate multe animeuri cu acelasi subiect. Nu degeaba rUGP a fost cel mai greu engine de VN de spart de pana acum si inca nu a fost spart in totalitate. Screenshot-urile probabil ca nu sunt de ajuns pentru a arata cat de performant e acest engine asa ca o scena direct din joc ar fi mult mai buna pentru a prezenta macar o fractiune din ce poate el sa faca:
http://www.youtube.com/watch?v=fbdVfJGRbfw (ignore the engrish)

Desigur, simpla prezentare vizuala nu poate aduce un VN la statutul legendar pe care il are Alternative. Setting-ul lumii alternative atacate de BETA e unul extrem de minutios creat si de detaliat. Avem pe de o parte modul in care sunt prezentate tarile, relatiile dintre acestea si masinatiunile politice care au loc in spate, pe de alta parte avem setup-ul legat de robotii folositi, de ce sunt necesari, modul cum functioneaza si mai ales specificatiile tehnice din spatele diverselor modele folosite, mai ales fiindca setingul e de tip real robot, deci robotii sunt tratati ca orice alt echipament militar, si nu ca niste super-arme care distrug imediat inamicii. Pe langa astea mai avem si modul detaliat in care sunt prezentati extraterestri, speciile acestora,modul cum ataca, modul in care pot fi combatuti. De altfel aici merita mentionat si cat de detaliate sunt planurile militare din timpul operatiunilor de lupta si cum sunt acestea creeate ca sa tina cont de diversele puncte tari si slabe ale extraterestrilor. Partea proasta (pentru unii) e ca datorita unei cantitati atat de mare de informatie, VN-ul nu are de ales decat sa se bazeze pe infodumps (aka segmente in care sunt explicate chestii si care uneori pot fi destul de lungi). Pentru mine personal, infodump-urile sunt una din partile mele preferate din VN-uri dar stiu ca sunt destul de multi carora nu le plac deoarece nu au rabdare cu ele. Din ce am citit pe internet au fost in mod special dureroase infodump-urile despre pseudo-fizica care explica lumile paralele si modul de a calatori intre acestea, mie personal insa mi s-au parut foarte interesante.

Desigur, pe langa partea vizuala si setting, povestea e si ea un punct forte si devine foarte interesanta mai ales cand incep dezvaluirile. Despre poveste nu o sa intru in foarte multe detalii ca sa nu intru in spoilere, insa sa nu va asteptati ca povestea sa fie una lighthearted aici vorbim de razboi and war is hell. De altfel, nivelul de depresie al povestii face ca, in comparatie, Madoka sa para vesel si colorat. Pana la urma, insa esenta povestii se refera la maturizare si mai ales la maturizarea lui Takeru. Toate personajele trec prin mai mult sau mai putin caracter development, insa nici unul prin atat de multa ca Takeru. E impresionant cat de mult poate el sa creasca ca personaj de la inceputul lui Extra si pana la sfarsitul lui Alternative.

Soundtrackul e la randul lui superb si reuseste sa faca scenele de lupta si mai awesome, iar scenele emotionale si mai puternice. In plus intro-ul e cantat de JAM Project (care au si doua insert song-uri in timpul VN-ului). JAM Project! What more can you ask?
http://www.youtube.com/watch?v=yAXEMvIHtT0

In concluzie, nu pot decat sa recomand tuturor Muv-Luv Alternative, chiar si pentru cei carora nu le place genul mecha, fiindca acest VN este mult mai mult de atat. Este in realitate o capodopera a acestui medium. Chiar si daca trebuiesc citite mai intai Extra si Unlimited, payoff-ul final merita, merita foarte mult.

Din cauza unor situatii care ar dura foarte mult de explicat, patch-urile pentru serie sunt ceva mai greu de localizat, so it's link time:
Muv-Luv Extra/Unlimited patch: http://www.mediafire.com/?hszs6ep4q1v98tk
Muv-Luv Alternative patch: http://www.mediafire.com/?z0n3df4bd8n3d0z . Mai inati trebuie instalat pach-ul ruland executabilul, iar apoi trebuie inlocuit fisierul data.ami din directorul VN-ului (care ar trebui sa aiba cam 20MB )cu cel din arhiva (care ar trebui sa aiba vreo 4MB).

Also, pentru cine e interesat
OST-uri: http://www.mediafire.com/?9992zm23kqn9y
Sprites/backgrounds/CGs: http://sukebei.nyaa.eu/?page=download&tid=45774 (warning: it's HUGE)
cg1700
Ixrec proves again that he's really awesome

Pentru cine nu are idee despre ce e vorba,Rewrite e cel mai nou Visual Novel de la Key fiind probabil cel mai anticipat VN al anului curent. Desi Jun Maeda nu a mai participat la scrierea scenariului, el a fost inlocuit de aceasta data de nume celebre in industrie ca Tanaka Romeo si Ryukishi07 (care daca imi aduc aminte bine a afirmat ca ruta care a scris-o pentru Rewrite e cea mai buna ruta care a scris-o pana acum).

Partea interesanta despre Rewrite e ca e complet diferit de ceea ce Key face de obicei. Cand aparuse initial demo-ul parea ca va fi the usual slice of life nakige, and then the opening apeared and no one knew what the hell it was about anymore. Din fericire eu am reusit de data asta sa evit spoilere asa ca nu stiu exact cum se ajunge de la slice of life la ce apare in opening, dar am auzit ceva despre dinozauri pe luna.

Tinand cont de cat de ridicol de lung e Rewrite, translation-ul probabil ca va dura ceva vreme, dar tinand cont ca vorbim aici despre Ixrec (care a reusit sa traduca toate Muv Luv-urile intr-un an) probabil ca va termina pana la sfarsitul anului viitor (nu ca proiectul pentru Little Busters care se chinuie de vreo 3 ani de acuma).
elpreda
QUOTE(cg1700 @ Nov 12 2011, 03:17 AM)
Tinand cont de cat de ridicol de lung e Rewrite, translation-ul probabil ca va dura ceva vreme, dar tinand cont ca vorbim aici despre Ixrec (care a reusit sa traduca toate Muv Luv-urile intr-un an) probabil ca va termina pana la sfarsitul anului viitor (nu ca proiectul pentru Little Busters care se chinuie de vreo 3 ani de acuma).
*Sau poate ne vor povestii nepotii cand vor ajunge si ei pe lumea cealalta. Waiting for transations, checking the site several times a day for updates year after year... Mai bine aflu cu un an mai tarziu ca s-a tradus decat sa mai fac asa ceva.
darczon69
This should be interesting. Nu ma deranjeaza sa astept un an pentru un produs Key, avand in vedere ca tocmai am reusit sa fac rost de Memorial Box smile.gif.
cg1700
http://tlwiki.tsukuru.info/index.php?title=Little_Busters!

This year Christmas came early! Pentru cine nu stie inca, acum cateva zile a fost lansat translation patch-ul pentru Little Busters!. Asa ca luati-va batiste si antidepresive because it's going to be a Key Christmas this year!
Dlanor
Good news, dar chiar nu prea am timp acum. Cred cam am vreo 5-6 chestii on-hold. Am inceput Kara no Shoujo si Cross Channel acum cateva saptamani, la 999 mai am cateva ending-uri de atins, la Remember11 trebuie sa ating 100% completion (deci ar trebui sa obtin toate bad ending-urile) pentru ca am auzit ca apar cateva TIPS-uri care rezolva misterul (desi ma indoiesc) si ar mai fi si Umineko EP8. (desi gradul de entuziasm e mult mai scazut in comparatie cu cel din timpul Comiket 79 si multimii de spoilere)

Anyways, sper ca fanii Key vor avea parte de un Craciun fericit.
cg1700
QUOTE(Dlanor @ Dec 23 2011, 10:40 PM)
la Remember11 trebuie sa ating 100% completion (deci ar trebui sa obtin toate bad ending-urile) pentru ca am auzit ca apar cateva TIPS-uri care rezolva misterul (desi ma indoiesc)
*


Inseamna ca ai mult mai multa rabdare decat am avut eu. Singurele bad end-uri pe care le-am facut sunt cele peste care am dat accidental in timp ce jucam. Orium, e un singur bad end cu adevarat important care se numeste "Yukidoh's plan failed" si care explica cate ceva in plus.
Cat despre TIPS-uri, eu le-am citit pe internet si desi contin cateva informatii suplimentare nu ofera cine stie ce raspunsuri. In final, probabil singurul mod in care vom afla vreodata rezolvarea in intregime a misterului e daca 5pb vor face un remake cum au facut si pentru Ever17.
Dlanor
M-am uitat acum peste cateva si chiar nu e nimic substantial. Ma asteptam la ceva mai...mult. Doar chestia cu Yukidoh Sayaka pare ceva nou (desi am mai auzit de ea). In schimb sunt cateva teorii care par ca venit din nimic.

Am obtinut Yukidoh's plan failed dupa (sau inainte de) Satoru's Good end parca.
Anyways, multumesc. Chiar era greu cu formatul jocului (cele doua ''rute'' sunt interconecnate - bad end Kokoro rezulta in bad end Satoru si invers) sa obtin toate ending-urile.
cg1700
Ieri a fost lansat translation patch-ul pentru Kamidori Alchemy Meister (http://vndb.org/v5652). Kamidori face parte din specia VN-urilor cu gameplay (din pacate mult prea putine astfel de VN-uri sunt traduse), gameplay-ul fiind o combinatie intre alchimia din seria Atelier si combat-ul din seria Fire Emblem. Am jucat deja cateva ore si trebuie sa recunosc ca e foarte addictive. Asta combinat cu faptul ca dureaza vreo 60-70 de ore sa il termini asigura ca o sa urmeze o multime de nopti albe pentru mine.

Pentru cine e interesat sa faca rost de el, la link-ul asta gasiti tot ce aveti nevoie.

elpreda
Sounds really interesting, dar sunt inca nehotarat, anul 2, perioada pe care toti o asociaza cu cuvantul teme... The gameplay is a plus, but I'm more of a story person, cum ti se pare povestea pana acum?
Himitsu23
It's been too long since I last read/played a VN...Lucrare de diploma de facut, invatat pt licenta, 2-3 meciuri de LoL, the essential 4 daily eps of random anime, si somn= very bad combination... In momentul de fata as fi incercat si ruta lui Chie din Kira-Kira...problema e ca odata ce incep o VN, las aproape tot deoparte pt a juca...anul trecut am lipsit o zi intreaga de la fac pt a termina ruta Sarina-i din acelasi VN. La vara dupa ce ma vad cu licenta luata (OMG, if only I could get it over with), I will be willing to try anything.
cg1700
@elpreda
Din cate am auzit de la cei care l-au jucat in japoneza, gameplay-ul e punctul lui forte iar povestea e dezamagitoare, asa ca daca esti interesat in mod special de story si doar putin de gameplay atunci probabil ar fi mai bine sa il eviti. De altfel majoritatea VN-urilor cu gameplay nu sunt foarte puternice cand vine vorba de story.
Cat despre teme sunt multe, dar nu sunt prea lungi asa ca nu ar trebui sa dureze prea mult sa le termini. Vor veni si temele lungi mai incolo...

@Himitsu23
Ruta lui Kirari e singura buna din Kira Kira. Din cate imi aduc aminte m-am plictisit enorm in timpul rutelor lui Chie si Sarina.
Also, si eu am licenta semestrul asta , asa ca profit de timpul cat de cat liber pe care il am acum ,pana trebuie sa ma apuc serios si de licenta si de teme, ca sa ma joc.
Himitsu23
QUOTE(cg1700 @ Feb 28 2012, 11:24 PM)
Ruta lui Kirari e singura buna din Kira Kira. Din cate imi aduc aminte m-am plictisit enorm in timpul rutelor lui Chie si Sarina.
Also, si eu am licenta semestrul asta , asa ca profit de timpul cat de cat liber pe care il am acum ,pana trebuie sa ma apuc serios si de licenta si de teme, ca sa ma joc.
*


@cq1700 and others who have finished Sarina's route from the VN Kira*Kira
Nu te pot contrazice in ceea ce priveste rutele lor, dar acela a fost primul meu VN, si am ales-o pe Sarina pt ca, not only am I sucker when it comes to the shy, silent and with limitless loving capacity, dar come on! she plays the guitar!!! how can one not love that? As inexperienced as I was then, I got really emotionally involved, and then the H-scenes came...I really didn't see those coming...Ok, nu m-a deranjat cu nimic when he did it with the manager of that Theater, but come on! why did he have to do it with her too??? given her condition, her first org could have been her last...and in her dead father's room and bed...they didn't even kiss during the act ffs!!! Just a lousy french at the beginning...I felt so angry and back-stabbed then... When they reached the station, it was something like her humiliation was complete... God, was I angry when I finished it...I tried doing Chie's route, since I tend to leave the heroine for last...but I just couldn't...and it has been so till this day... In ceea ce priveste celelalte VNs, I had already learned my lesson si nu am avut probleme in a termina toate rutele...

In alta ordine de idei: bafta cu licenta, teme and stuff! smile.gif
Oh, almost forgot: what was your first VN? biggrin.gif
elpreda
Thank you for the spoilers and my first VN was Fate.
Himitsu23
QUOTE(elpreda @ Feb 29 2012, 01:36 AM)
Thank you for the spoilers and my first VN was Fate.
*


OMG! I am so sorry! Nici nu mi-am dat seama ca tot ce am scris era plin de spoilere...Anyway, nu a fost decat pt una dintre rute... In caz ca inca mai vrei sa incerci Kira-Kira, mai sunt rutele lui Chie si a lui Kirari si True Endingul despre care eu nu stiu nimic asa ca nu am cum sa mai las si alte spoilere...
Dlanor
Forest a primit un patch acum ceva timp, in case someone is interested.
cg1700
@Himitsu23 Primul VN pe care l-am citit a fost Umineko. Imi aduc aminte cand am citit prima oara primele patru episoade mi-a placut extrem de mult. Din pacate, pana cand a aparut episodul 8 mi-am pierdut aproape complet interesul.

@Dlanor
Ah yes, Forest. L-am citit si eu acum cateva saptamani. Mi-a placut mult, dar sincer mi s-a parut extrem de confusing. Sincer nici acum nu prea pot spune ca am inteles ce s-a intamplat in ultimele 2 capitole. Probabil ca in viitor o sa il mai citesc odata si poate de data asta o sa inteleg mai mult.
Himitsu23
Datorita acesteiuser posted image imagini gasite pe deviant, stiu ce-o sa joc la vara biggrin.gif Pare exact genul de poveste care imi place cel mai mult: school life, no big drama, sunshine and butterflies. Can't wait to play! Din cate se pare, sa inteleg ca sunt un numar de 6 rute in total? Wow, that is allot compared to what I've played until now...then again, nu am mai jucat pana acum ceva care acumula in jur de 50h play time... L-a mai jucat cineva? Opinii, pareri? smile.gif
cg1700
Sorry to burst your bubble dar translation-ul pentru To Heart 2 nu e complet si probabil ca nici nu va fi gata any time soon. Ca sa il citez pe translator: "The final product is still years away unless I get more help. "
Himitsu23
QUOTE(cg1700 @ Mar 2 2012, 11:30 PM)
Sorry to burst your bubble dar translation-ul pentru To Heart 2 nu e complet si probabil ca nici nu va fi gata any time soon. Ca sa il citez pe translator: "The final product is still years away unless I get more help. "
*


Major disappointment.... Dar cum se face ca nu va fi gata pana la vara? Am observat ca traducerea e 63% terminata....de cate vieti are nevoie translatorul ca sa mai faca inca 37? And I was so looking forward to playing it sad.gif
darczon69
QUOTE(Himitsu23 @ Mar 3 2012, 07:46 PM)
Major disappointment.... Dar cum se face ca nu va fi gata pana la vara? Am observat ca traducerea e 63% terminata....de cate vieti are nevoie translatorul ca sa mai faca inca 37? And I was so looking forward to playing it sad.gif
*Asta este unul dintre motivele pentru care m-am apucat de japoneza biggrin.gif (ma rog, nu neaparat pentru To Heart ci pentru VNs in general). Cred ca cel mai greu a fost cu invatatul kanji...in rest, gramatica nu pune probleme, fiind foarte logica. cool.gif
Akashiro Kitadawa
Primul VN a fost Katawa Shoujo (care in mod paradoxal a inceput ca un proiect al celor de la 4chan.com si a iesit o treaba foarte frumoasa).
Prima ruta pe care am inceput-o a fost a lui Emi (a fost in mod accidental,jocul nu vina cu schema ca majoritatea VN ca sa nu te ratacesti sau daca vrei sa-l termini repede) si care este ruta mea de suflet.

Sa se mentioneze la dosar ca nu sunt genu de baiat care sa planga la filme romantice,dar sfarsitul rutei,cu Emi si protagonistul in cimitir,unul in bratele celuilalt e destul de lacrimogen.
Si cea mai frumoasa ruta e cea a lui Lilly.

Urmatorul a fost Fate stay/night si dupa a urmat Tsukihime.Amandoua niste capodopere ale genului.Nici nu mai trebuie sa mentionez ca rutele lui Saber si Arcuied au fost preferatele mele.Poate pentru ca amandoua erau blonde?smile.gif
Sincer,nu stiu.


Si am mai jucat si Kira Kira,dar a fost o "mica problema".Versiunea pe care o luasem era trial si se termina cand plecau ei in concertul din jurul Japoniei.
Si alesesem ruta lui Chie.Kira parea prea copilaroasa, iar Sarina zici ca era de cristal,imi era frica sa nu se sparga!

Cred ca o sa-l reiau in viitor,sa-l termin full.
Himitsu23
QUOTE(Akashiro Kitadawa @ May 29 2012, 05:09 PM)
Si am mai jucat si Kira Kira,dar a fost o "mica problema".Versiunea pe care o luasem era trial  si se termina cand plecau ei in concertul din jurul Japoniei.
Si alesesem ruta lui Chie.Kira parea prea copilaroasa, iar Sarina zici ca era de cristal,imi era frica sa nu se sparga!

Cred ca o sa-l reiau in viitor,sa-l termin full.
*


Pe tipa principala o cheama Kirari, si da, pot sa spun ca si mie mi s-a parut mult prea copilaroasa pt a-i incerca ruta... De fapt, eu in general timd sa las eroina la sfarsit... pt ca de! - ea e mai cu mot fata de celelalte.... Nu prea imi place ideea aceasta cum ca una tre sa fie mai speciala decat celelalte! I demand equality between VN Heroines!!!! Vroiai Ruta lui Chie? Well, nici pe aceea nu am terminat-o... Singura ruta pe care am dus-o pana la sfarsit a fost a Sarinei, si da, chiar ca era de cristal... Nu stiu cum sa-ti spun sa nu-ti dea a spoiler, dar povestea ei este foarte frumoasa, problema e ca (din punctul meu de vedere) protagonistul ajunge sa-si cam bata joc de tot ceea ce reprezinta ea... Kira-Kira a fost primul meu VN, ceea ce inseamna ca Sarina a fost prima ruta pe care am terminat-o. Am pus suflet cand am jucat pt ca pana la punctul cu dezamagirea maxima, protagonistul facea cam tot ce-as fi facut si eu pt cineva etc etc.... Stiu ca la sfarsit am fost foarte furios, confuz, o gramada de sentimente amestecate intre ele din care nu stiu pe care sa-l fi indentificat mai intai... A trecut mai mult de un an de cand am terminat acest VN, si inca nu ma simt in stare sa termin celelalte 2 rute, si apoi sa ajung la True Ending. Am inceput la un moment dat sa joc pt ruta lui Chie, dar am renuntat imediat ce am revazut-o pe Sarina...
cg1700
QUOTE(Himitsu23 @ May 29 2012, 08:28 PM)
Am pus suflet cand am jucat pt ca pana la punctul cu dezamagirea maxima, protagonistul facea cam tot ce-as fi facut si eu pt cineva etc etc.... Stiu ca la sfarsit am fost foarte furios, confuz, o gramada de sentimente amestecate intre ele din care nu stiu pe care sa-l fi indentificat mai intai
*


Din cauza scenelor de sex? That's what you get for reading them and/or taking them seriously.

Cat despre Kira Kira, cred ca mi-am mai spus parerea undeva prin topicul asta. Mi s-a parut destul de mediocru, mai ales capitolul 2 in care calatoresc prin Japonia care imi aduc aminte ca aproape m-a adormit de cat de plictisitor era.
Himitsu23
QUOTE(cg1700 @ May 29 2012, 07:55 PM)
Din cauza scenelor de sex? That's what you get for reading them and/or taking them seriously.

Cat despre Kira Kira, cred ca mi-am mai spus parerea undeva prin topicul asta. Mi s-a parut destul de mediocru, mai ales capitolul 2 in care calatoresc prin Japonia care imi aduc aminte ca aproape m-a adormit de cat de plictisitor era.
*


Well, yeah....locatia, conditiile, pana si felul in care s-a derulat totul a fost atat de naspa, incat like I said, m-a enervat maxim. Si umilinta nu a fost completa pana nu au ajuns la gara...atunci mi-a dat impresia ca ea nu mai era deloc acelasi personaj care fusese pana in acel moment...ca respectivul a reusit s-o prosteasca de tot...si faza cu child deja ma daduse peste cap... Imi venea sa-i omor pe aman2... Si-au batut joc in ultimul hal de tot ceea ce a fost frumos pana in acel moment... Some things just have to remain pure, and Sarina was one of them...
Akashiro Kitadawa
"Imi venea sa-i omor pe aman2... Si-au batut joc in ultimul hal de tot ceea ce a fost frumos pana in acel moment... Some things just have to remain pure, and Sarina was one of them..."

Stii cum suni ? Ca un veterinar care gaseste un cal frumos,dar foarte ranit si cu inima rupta alege "sa-i curme suferinta".Luai shotgunul, iti tremura mana, lacrimile iti siroiau pe obraz, inchideai ochii si... BANG!, poneiul... adik Sarina si protagonistul erau amandoi linistiti unul langa celalalt,fiecare cu cate o gaura de 10 cm in ei.

Scuze de mica mea comparatie, pare cruda dar asa ai facut sa sune pasajul acela.


Din ce mi-ai zis, scenele "ero" seamana cu cele din Katawa Shoujo din ruta lui Hanako.Si ea parea de cristal, dar cum se dovedeste pe urma era chiar foarte puternica pe dinauntru.Iar singura scena a parut fortata si foarte nenaturala.Dar ce nu te omoara te face mai puternic, plus ca ea zambea la sfarsit smile.gif.
cg1700
Himitsu exagereaza. Mie scena respectiva mi s-a parut anumuzanta, nu rage-inducing.
Akashiro Kitadawa
QUOTE(cg1700 @ May 29 2012, 11:53 PM)
Himitsu exagereaza. Mie scena respectiva mi s-a parut anumuzanta, nu rage-inducing.
*
Nu, eu am exagerat.Nu am vazut scena, dar fie ca e doar o scena din un anime/VN si se intampla cum a zis el, tot iti faci sange rau daca esti genul care se implica emotional.

Din pacate si eu sunt tipul ala de caracter.
Himitsu23
QUOTE(Akashiro Kitadawa @ May 30 2012, 12:07 AM)
Nu, eu am exagerat.Nu am vazut scena, dar fie ca e doar o scena din un anime/VN si se intampla cum a zis el, tot iti faci sange rau daca esti genul care se implica emotional.

Din pacate si eu sunt tipul ala de caracter.
*


Ok, esti tipul acela de caracter? Sounds good! In acest caz, chiar te provoc sa termini ruta Sarinei si sa-mi spui tie cum ti s-a parut sfarsitul. And just to be sure that de data asta nu vei avea o varianta trial, iti dau linkul pt varianta completa. http://erogedownload.com/downloads/kira-kira/
Oh, I just remembered... What was that comparing everything to a wounded horse or something....? Esti student la medicina veterinara? smile.gif
Acum vreau sa intreb.... In final ce sunt aceste VNs si care este rostul lor? Ajungi sa intelegi totul la adevarata valoare daca nu te implici emotional in poveste? Yeah, ok, poate ca unii au o fire mai...puternica, sa zic asa...
Si da, am observat ca de cele mai multe ori ero-scenes ajung sa ma enerveze. Mai ales felul cum incep... Protagonistii trec la unbuttoning shirts, eroinele stau proaste pt vreo cateva secunde, si apoi zic clasica expresie cu "If its ......-kun, then it's ok." Mai tarziu faza cu "I'm happy"... In Sharin no Kuni chiar mi-a placut felul cum au inceput scenele. Ma rog, asta pana la scena eroinei principale....care a fost exact precum am descris mai sus.
De-aia pot sa spun ca mi-a placut cel mai mult ruta lui Kurugaya Yuiko din Little Busters: no stupid H scenes care sa-mi strice imaginea despre ea in vre-un fel. Ca sa nu mai spun ca eu am un obicei ca atunci cand aud anumite melodii si ajung sa le ascult pt mai mult timp dupa, sa imi aduca aminte de diferite persoane. Acum, de fiecare data cand aud "Set fire to the rain" imi apar imaginile cu Yuiko in my mind...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Anime Power Forums (Based on Invision Power Board 1.3) 2005 Anime-Club.
Invision Power Board © 2001-2023 Invision Power Services, Inc.