Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Serial experiments Lain- sau libertatea absoluta!
Anime-Club Forum > Anime detaliat > Dementia
Pages: 1, 2
bogdragon
Discutia este despre Lain.

Nu pot sa spun ca este un serial de neuitat. Ritmul este lent (nu exact pe gustul meu) specific animeurilor de acest gen. Stiu ca nu ma enervat dar nici nu mi-a placut la nebunie, mai ales ca tema nu ma atras in mod special. Realizarea (punerea in scena a povesti) este insa buna.
La ora aceasta nici nu mai stiu cum se termina dar daca asi fi in starea de spirit sa vad un astfel de anime probabil ca asi reviziona NGE sau Utena (filmul).
yuki
am inceput sa vad cateva episodea si m-am plictisit. Prefer anime cu unstory care sa te prinda, sa te tina in suspans, iar asta iti da impresia de nemiscare.In plus grafica nu e pe gustul meu. Nu m-a atras deloc. Cu ce pot sa-l laud : muzica : opening-ul si ending-ul sunt superbe.
Chuppy
Intr-adevar un anime foarte reusit cu o idee foarte interesanta. Parca e un Matrix mult mai bine realizat. Grafica e insa cam aiurea. Ritmul e mult prea lent. Uneori ma gandeam ca daca nu as avea boxe la acest anime nu pierdeam nimic. E departe de a fi o capodopera, dar e unul reusit care pe unii ii poate impresiona profund (nu e cazul meu).
Diana
Lain e unul din preferatele mele. Modul in care te face sa te intrebi "ce vor astia sa spuna" pana la ultimele episoade cand totul devine clar. Nu dezvaluie decat mici fragmente de informatie pe care trebuie sa le pui tu cap la cap. Ador anime-urile care ma fac sa-mi pun intrebari. Eu nu l-as baga in aceeasi categorie cu NGE. Dar seamana enorm cu Matrix-ul biggrin.gif. Cat am urmarit Lain am fost intrigata ...si asta e un lucru bun
kaoru
da....mie unul mia placut Lain...e unul din animeurile care te poate duce intro stare........
Intradevar trebuie rabdare.....asta e....intradevar nui pentru oricine....
In nici un caz un anime de vazut pentru cei care nu au vazut prea multe....nui bine sancepi cu asa ceva.....caci sar putea sati creeze un amar atat de mare incat sa ajungi sa fugi de anime.

E unul mai deosebit decat celelalte...si ca realizare grafica si mai ales mod de transmitere a unei idei, a unui gand ......conturata o idee de cateva secunde in capul unei persoane......care a luat o serie intreaga pt a fi transmisa.

Imi ramasese ceva pe creier in legatura cu acest anime...hmmm...elemente cheie care se tot repeta.De exemplu....stalpii cu cabluri electrice....si sunetul acela de fond...al curentului care trece....e o chestie destul de profunda zic eu...cel putin pe mine unul ma pus pe ganduri......ideea de conexiune.....zgomotul acela de fond care se transforma intrun murmur general....o constiinta colectiva.Idei care apar si in NGE.....si chiar faza cu stalpii...marog. Poate sunt eu prea...pierdut in ganduri.

as vrea sa termin intrun ton optimist...dar cred ca in cazul de fata nu prea este posibil....si nici potrivit.
hmmm.....Si Lain...este un anime character deosebit fata de toate celelalte......e...ciudata...RAU....i like her smile.gif
user posted image
neea
Lain a fost printre primele anime pe care le-am vazut,dar nu m-a facut sa fug..dimpotriva,am fost foarte intrigata de intregul concept...intr-adevar,seamana foarte bine cu Matrix dar actiunea fiind prezentata prin ochii unei fetite,pare mult mai dramatic...Dupa cum a spus si Kaoru,sunetul de fond este impresionant,pt mine ajunsese la un moment dat chiar obsedant..in schimb,unele subiecte abordate mi s-au parut neterminate...

PS:Mie mi-a placut la nebunie pijamaluta aia gen ursuletz cu care se tot imbraca ea... realizand un contrast intre imaginile ei:)
cobaiu
mi-a placut lain.mi-a placut pijamaua aia.si cam atat.era spooky zgomotul generatoarelor.ah heck.wuddup chibimox ? smile.gif i'm not dead,hey.
DMW
the wires, man. it's all about the wires.

si da, zgomotul acela e super.
Aoi
Nu stiu in ce categorie ar trebui inclus acest anime ,Cyber-punk maybe , totusi pe mine unul m-a fascinat , chiar daca mi-a fost greu sa-l inteleg (nici nu pretind ca l-am inteles in totalitate!), iar cei care l-au vazut stiu ce vreau sa zic ! Cine e Lain , mmm..e greu de zis , e totul si nimic , un fel de " god " al internetului, intr-o atmosfera sufocanta, misterioasa.In linii mari Lain este o eleva in clasa a 8-a , un soarece de bibilioteca , ca sa ma exprim asa cu foarte putini prieteni. Totul incepe cu sinuciderea unei colege a ei , iar o saptamina dupa acest eveniment , o serie de e-mail-uri incep sa-si faca aparitia avind "semnatura" ei .

La rindul ei primeste si ea un e-mail , Chisa explicandu-i ca

ca nu e moarta , ci pur si simplu a renuntat la corpul ei fizic , continuiind sa traiasca in "Wired"un fel de internet . Incet , incet incepe as fie tot mai interesata de acest "univers"

de calculatoare.Dar din acest moment chestii ciudate incep sa se petreaca, si oadata cu cresterea popularitaii ei in "wired " personalitatea ei incepe sa se schimbe , transformindu-se in altcineva ,

Lain cea timida , eleva, si Lain incredibila , atotputernica in "wired " si nu numai....

Dar aici ma opresc si va las pe voi sa hotariti daca e sau nu "hot" totusi ca sa fie inteles cred ar trebui privit dintr-o perspectiva abstracta, plus ca mai are si o multime de chestii cu iz filozofic .Poate ca acest anime incearca , intr-un fel sa anticipeze urmatoarea evolutie a

internetului , o spargere a barierei intre cele doua lumi , cea reala si cea virtuala . Voi ce credeti ? Care sunt momentele care v-au placutimpresionat cel mai mult ? Pentru mine un exemplu ( in episodul 12 )ar fi momentul cand aflindu-se in clasa ,Arisu primeste un e-mail de la Lain , cu toate ca nu avea nici un telefon celular, ci pur si simplu privea in directia ei : "you should just rewrite bad memories" ! Celor care le-a placut Neon Genesis Evangelion vor aprecia acest anime ( i hope!) biggrin.gif
jory
Hmm... Lain - acest Matrix al anime-urilor...Eu nu am terminat inca de vazut seria, mai am de copiat vreo 3 epis si de vazut vreo 2 din cele deja copiate, dar imi place f mult! Dupa ce am vazut primele 3-4 epis mergeam pe drum si ma uitam dupa cablurile de tensiune laugh.gif ....Imi place f mult cum se reia mereu imaginea cu ea plecand la scoala: inca o zi ca toate celelalte, acelasi drum monoton si totusi dincolo de lucrurile cu care te-ai obisnuit pandeste ceva gata sa-ti schimbe viata - pac, si apar firele......si bazaitul ala cu sentimentul de "everyone is being watched"...
Balthasar
Lain-ul l-am terminat de mult. Mie mi-a placut ideea si modul in care a fost realizat. Dar este necesara o oarecare experienta in anime ca sa intelegi ce se intampla acolo, Lain nefiind un titlu pe care il vezi duminica cu floricele. Este unul dintre acele anime care iti pune mintea la contributie si exact ca o carte buna daca nu o digeri cum trebuie nu intelegi nimic. In concluzie, nu este pentru orice otac, aceasta fiind desigur, parerea mea proprie si personala.
Chris
Abia am terminat azi de vazut seria. Animeul imi place la nebunie pt ca e psihologic, si pe mine ma atrag astfel de filme, a... si OST-ul...

E plictisitor fara-ndoiala, in primele trei episoade imi venea sa dau cu CD-urile de pereti, nu se itampla nimic... dar dupaia devine interesant, de cand intra in actiune si cei doi "mascati" biggrin.gif

Sunt cateva faze super frumos implementate, cum ar fi : secventa in care se intalneste Sora lui Lain cu ea insasi, cand o sugruma Lain pe Lain si ii spune ca comite sinucidere, si sa nu uitam faza cand Arisu isi implinea fanteziile sexuale... :twisted:

Sunt si niste replici foarte frumoase:" Lain, you are a program, an executable and the rest of the people are just aplications. "

To Be Continued...
Forbin
am vazut si eu lain acu vreo 2 zile ... intr-o singura noapte...

genul cyberpunk (vezi Matrix, Evangelion, Ghost in the Shell...) pe mine ma atrage din multe puncte de vedere, insa nu e un gen gustat chiar de oricine.

seria trateaza pe larg delimitarea intre real si virtual. sau mai precis lipsa uneia smile.gif

daca ti-ai pus multe probleme filosofice legate de realitate, existenta, viata, psihic si spirit, lain pare ca lasa prea mult timp sa digeri cate o bucata mult prea mica de informatie. daca insa nu esti obisnuit cu astfel de activitati, filmul iti lasa timp de reflectie, nu te grabeste.

comparativ, in GitS "pastilele de informatie" sunt mai mari, mai multe si mai condensate. am avut ocazia sa il vad cu persoane neinitiate in cyberpunk-uri, si m-am vazut nevoit sa explic o gramada de concepte.

revenind, pijamaluta-ursulet e chiar marfa... simbolizeaza oarecum inocenta ei.

cel mai mult mi-au placut totusi ultimele episoade, si anume pentru ca nu mai apar concepte noi fara sa avanseze cele vechi... la inceput mi s-a parut fortat character-development-ul (a citit o carte si si-a modificat calculatorul din chestie mare direct intr-o imensitate cu paralel processing si racire pe lichid, desi nu zice cum ca ar fi primit piese noi, si asta intr-o seara sau doua, dupa scoala)

mai am multe de spus - atat despre lain, cat si despre conceptele vehiculate. insa voi continua cu alta ocazie...
redleaf
Hmmm.... In primul rand vreau sa specific ca LAIN nu este un anime care seamana cu Matrix ci este tocmai INVERS! Producatorii seriei MAtrix au recunoscut ei insisi ca principalele anime-uri dupa care s-au inspirat au fost.... GUESS WHAT? LAIN si GHOST IN THE SHELL.... Asa ca.... Lain este un serial genial care a aparut inainte de Matrix, OST-ul cu openingul interpretat de BOA este de asemenea foarte mishto.... Si sper ca mai multa lume sa poata sa aprecieze un astfel de anime.... original....

Mie mi-a placut foarte tare.... :wink:
Chris
Nu stiam ca OST-ul este cantat de BOA... dar mi se pare normal, pt ca mai este un anime, nu-mi aduc aminte acum numele, a carui OST este cantat de Utada Hikaru.
Lucifiel
Eu nu am vazut Lain dar am multe poze pe comp. Subiectul mi-a placut foarte mult (am aflat de pe net)... mai ales sfarsitul!!! (cred ca e acelasi ca la joc).... grafica mi se pare destul de reusita.. cat despre personalitatea lui Lain.. nu stiu mare lucru dar trebuie sa fie un personaj destul de interesant /!
vik
Lain-ul e ceva deosebit. Un anime care te tine in suspans si nu prea. Cateodata mori de plictiseala de iti vine sa-l injuri ca apoi sa vina o scena care sa-ti trezeasca interesul. Mie mi-a placut. Sfarsitul a fost chiar pe gustul meu.
Sidonix
S.e Lain...descriere...ambiguu...depresiv...mai violent decit realitatea...irealitate reala as fi tentat sa spun...eu nu am considerat nici un moment Lain plictisitor...nu as avea motive...totul incepe cu o sinucidere...apoi continua cu cea de a doua...nu vad plictiseala in jocul dintre viata si moarte...zgomotul de inalta tensiune...superb...umbrele roshii...la fel...pastelul culorilor este o combinatie reusita intre morbid si trist...idea de granita intre realitate si lumea virtuala as inclina sa o compar mai mult cu cea din filmu' Omul care tunde iarba (Lawnmoyer Man)...Lain este adorabila...am zis ca-mi iau si eu o pijama in forma de ursuletz vreodata /happy.gif ...
Lucifiel
Din cate stiu eu (din ceea ce am citit pe net), exista un joc Lain. Sfarsitul este fffff mishto: Lain se sinucide si continua sa 'traiasca' in web (sau chestia aia kinda like a net.... or...web)

Acum nu stiu daca animeul a fost facut dupa joc sau vice-versa..
Lucifiel
Oh, Sid.... appearantly I can't argue with you on this one... /happy.gif

I completly agree with you on this one!!!! tongue.gif Si in privinta subiectului si in privinta graficii (tre sa recunosc ca grafica m-a facut sa ma interesez in mod special de Lain)

E, si ideea cu pijamaua.... I think it's CUTE /happy.gif
Sidonix
...storiul e f bine conceput cu exemplificari gen area 51 f bine integrate...Lain o fetita adorabila care de fapt este un soft implementat intr-un corp uman :roll: surprinzatoare idea autorului...la fel si personalitatea dubla a lui Lain...Interesant mi s-a parut si Navi-ul /happy.gif interfata vocala and stuff...nu mai vb de pocket pc-urile cu touch screen...vreau si eu unu /happy.gif ...
Lucifiel
Ha ha ha, Sid, vrei cam multe dar trebuie sa recunosc ca si mie mi-ar placea sa am asa ceva... can come quite in handy /happy.gif
ibarbar
Hehe, daca gaseste careva pijama-ursuletz vreau si eu biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

Genial serialul, impresionant, deosebit. Abia am terminat de vazut si cre ca nu pest mult timp trebe sa mauit iar. Imi place ca te lasa sa interpretezi f mult ce poate insemna fiecare episod/scena.

Deosebit.
Sidonix
ihim...este deosebit...este atat de matur conceput incat nu l-as recomanda celor sub 16 ani pt ca nu ar fi inteles...in Lain am regasit atmosfera lugruba din Vp Miyu...acelasi joc implacabil dintre viata si moarte...
cloudikun
Lain ... psychedelic anime sau drog-virtual (asa l-au numit unii din prietenii mei care au vazut Lain)

Si totusi ... e mai mult de atat

O lume uitata in care dumnezeu si-a pierdut identitatea ... o lume paralela care coexista cu realitatea ... asta este Lain ... n-are legatura cu matrix fiindca in matrix este vorba de muritorul de rand care ajunge zeu ... in Lain e invers ... zeul devine uman ... si in final isi accepta divinitatea si ideea ca va ramane doar o amintire (poate singura legatura cu Matrix este lumea ascunsa in lume)

E superb felul cum e construit ... copii si semnele (chiar ... oare ce au japonezii cu copii pana-n 14 ani si profetiile ? ... ever wondered ?) ... Lain care isi descopera calitatile de hacker (dumnezeu socat de propria-i faima) ... soldats (anime FanSub) ... falsul dumnezeu detronat ... weeee ... si in plus flashurile lui Lain si bineinteles ... electricitatea (sunetul ala e genial ... super urban si super dezolant). Sunt multe de spus despre Lain (si l-am vazut abia de 2 ori).
Sidonix
mie mi s-a parut interesanta ideea de a da corp unui soft...in filmul Omul care tunde iarba am vazut cam aceeasi viziune...contopirea existentei virtuale cu cea reala
Kisa
Tocmai am vazut ultimul eps, dar cum faceam 3 lucruri deodata nu prea am inteles cum de la sfarsit, apare Arisu matura, iar Lain este tot copil. Daca poate sa-mi explice cineva ar fi super... pt ca nu ma pot uita la un anime de 2 ori.

Altfel mi se pare un anime super reusit. Cand l-am vazut mi-a indus aceeasi stare de "ciudat" ca si Neon Genesis Evangelion.
Sidonix
nu stiu daca ar fi corect ca eu sa-ti explic...si-ar pierde farmecul...mai priveste-l odata...de regula daca vrei intelegi un anime "wierd" cum e lainu sau Nge trebuie sa fii atenta la vizionare pt a intelege subtilitatile...
Lunaris
*covers avatar* i don't know how this topic slipped me this long. dry.gif cand m-am apucat sa citesc post-urile, la inceput, am ramas cumva plutind in aer, nehotarata - era criticata grafica (boo), actiunea, poate nu chiar atat de mult plot-ul. in fine, apoi m-am redresat usor, o data cu parerile otacilor.. imi pare rau totusi ca eu nu pot asemana asa usor s.e.l.-ul cu nge. inevitabil, prefer s.e.l. si cand zic asta ma refer la personaje, actiune si la simbolurile din spatele lor (asadar ost-ul et assorted nu intra aici). da, sunt de acord, derularea evenimentelor merge greu, insa asta e in primul rand scopul creatorului. anime-ul transmite in principal alienarea, de unde si -ca sa citez- "impresia de nemiscare". si oricat de suprarealist ar parea, pana la urma pune problema sinuciderii (cu care se confrunta japonia la un nivel poate prea mare la ora actuala si care e cat se poate de reala).
in scenele alea de nemiscare si plictiseala, cand iti vine sa arunci cd-urile pe geam s.a.m.d., apar niste metafore destul de interesante si graitoare(vezi cyberia, sala de clasa, etc).
*cvasi-bow, headache* mi-ar placea sa revin.
Sidonix
tot ce implica psihologic pp o analiza...lainu' e o reflectie reala in slow motion a unei lumi virtuale...perspectiva data de lain asupra lumii se produce incet...totul este o re/descoperire treptata...total recall are loc la sf cind aflam si cine este Lain...
Vebby
Lain e prea bestial ...eu una nu ii gasesc nimic de criticat, si de altfel imi place ideea citez"de a da corp unui soft"(drept de autor,-->Sidonix tongue.gif ). M`a atras f mult si ideea de a incepe fiecare episod cu aceeasi scena(strada, semaforul..) si zgomtol facut de fire, si Navi si locurile prin care calatoarea Lain..like cyberia..si ce se intampla acolo...crimele ..cele doua personalitati ale drei Lain...mie mi`a placut absolut totul..inclusiv pijamaua ei...si inceputul e ....pur si simplu bun.

daca tin eu minte bine, aproape de sf serialului, cand Arisu era inca la scoala, Lain nu mai exista si tipa cu ochelari(imi scapa numele, e vb de cea care se sinucisese) era vie. Si doar Arisu isi aducea aminte de Lain..si zicea ceva in genu"Lucrurile pe care nu ti le amintesti, nu au existat..."nush exact..l`am vazut ceva timp in urma biggrin.gif

oricum, Boogiepop phantom si Technolize(parca asa era titlul) sunt de aceeiasi producatori, si desi nu am vazut decat cateva secvente, imi plac la nebunie tongue.gif
Sidonix
hihi...multa lume surescitata de s.e.Lain...eh...mie mi-a gidilat putin neuronii si a rezultat o senzatie placuta smile.gif...pastelul backgroundurilor stimuleaza privitorul sa se lase cuprins de atmosfera enigmatica ce pluteste in jurul realitatii lumii lui Lain...cum zicea si lunaris sunt citeva situatii reale evidentiate cum ar fi sinuciderea (intr-adevar problema majora in rindul societatii moderne nipone), drogurile...si cred ca pina la urma net addiction va fi cea mai mare boala a sec 21...dependenta de internet/lumea virtuala va creste exponential cu rata dezvoltarii it si implicarea acesteia in toate domeniile de activitate...cine controleaza lumea virtuala detine mai multa putere decit in cea reala...
Aoi
Hehehe..uite un topic renascut din cenusa uitarii ! A trecut ceva vreme de cand am vazut seria..si poate .. am sa o revad pentru ca exista intr-adevar anumite subtilitati care ori le-am ratat ..ori le-am ignorat . Ce m-i se pare interesant este motivul divinitatii . Doua entitati nevazute ... infruntarea dintre acel posibil dumnezeu ( al lumii virtuale) si ea Lain ..un intrus .. o sfidare la adresa ambelor lumi ..reala & virtuala ..se vrea Lain a fi in final.. ceva gen .. noul mesia ? huh.gif ..la urma urmei.. ea este invingatorul ..nu ?
Kisa
Nu stiu sigur daca i se poate zice "noul mesia". Pare o exprimare prea pompoasa. tongue.gif Cu toate ca e... sa zic un personaj... hai sa zic entitate... mai aparte.
Cat despre D-zeul lumii virtuale... d c doar al lumii virtuale? Ca avea efecte si asupra lumii reale... (asta din ce imi amintesc eu, intrucat am vazut seria acum ceva vreme tongue.gif )
Vebby
Faza cu dumnzeii mi se pare trasa de par..ce era chestia aia care zicea ca i`a dat un corp lui Lain...ce erau cu Knigthts si cine si dc i`au omorat?nu erau ei creatorii lumii Wired...? blink.gif
Aoi
Nu cred ca e deloc trasa de par ..in fine seria este foarte ambigua..si vorba lui Kisa..a trecut ceva vreme de cand am vazut-o .Tin minte ca intre ei .. exista un dialog , intre el ca d-zeu al lumii digitale si ea.. Lain.. Era o intrebare gen .. daca tu traiesti in wired.. si oamenii au creat-o ..esti de asemeni o creatie a lor ..deci cum ai putea tu fi D-zeu ? ..moment urmat de un blocaj din partea individului ..
Despre Knights ..hmm.. nu se spune prea multe..insa ei ..erau ceva in genul unei organizatii pusa pe experimente sa zicem mai putin ortodoxe .Totul .. casa .. parintii ..erau doar o cortina .. un decor.. ptr a observa /studia evolutia ei .
Chris
Dumnezeii... aici e mai mult faza aia cu urcatul puterii la cap... cei care ziceau cas dumnezei sunt un fel de admini, game masteri, carora li sa suit la cap biggrin.gif
Rezo The Red Priest
Serial Experiments Lain - sau cum sa spui o poveste al naibii de interesanta
La inceput ma gandeam ca cel mai bine caracterizeaza aceasta serie chiar titlul primului layer: Weird. Ma gandeam...de ce naiba ma uit la chestia asta care aduce cu un horror (in primele ep fazele alea mai ciudate)? Nici nu stiam ce ma asteapta...probabil una din cele mai bune serii de anime pe care le voi vedea vreodata. Ce mai, acum pe larg: a fost...(cum sa fie ca daca spun cum a fost repet cuvinte folosite si la altele ???)...a da...DIFERITA, total diferita de orice anime pe care l-am vazut...interesanta foarte chiar...neasteptata si surprinzatoare. A fost nemaipomenita. Mi-a placut foarte mult si in plus mi-a lasat un anumit ceva care nu prea se intampla sa-mi fie lasat (de ex FF AC a lasat si el ceva).
Acum oare de ce m-o fi impresionat asa de mult??? Personajele...au fost interesante dar cam ciudate (aoloeu, mama lui Lain imi aduce aimnte de sora din Blood The Last Vamp blearghhhhhh). Muzica ? de atmosfera dar nu cine stie ce. Cel mai misto lucru a fost povestea. N-am cum s-o descriu. A fost...well a fost captivanta, interesanta, neasteptata, a facut toata seria. A fost addictive...nu ma puteam opri din vazut (le-am vazut in trei seri 4, 4, 5; eveniment ca altfel vedeam unu doua pe zi) si asta inseamna ceva la mine. Episoadele treceau singure. Nici nu te asteptai si te trezeai cu sfarsitul. Perfect. E de la sine inteles ca nu am inteles chiar totul si ca am o multime de intrebari dar toate la timpul lor (le am aruncate intr-un fisier si trebuie sa le coafez un pic inainte sa le pun).Totusi pot spune ca am prins unele idei. Si de fapt cred ca asta este scopul...fiecare sa inteleaga ce vrea si sa interpreteze cum vrea el. Ideile exprimate au fost de-a dreptul mindblowing. M-au lasat paf. Ma voi gandi ceva timp la ce s-a intamplat acolo. Nu cred ca se intampla asa ceva la orice serie. SEL are ceva special, de aceea il voi pune pe lista mea cu anime uniques (pana acum sunt 2).

Nota: 10 impruna cu titlul de fascinating-addictive si un loc la egalitate cu FF AC in all time top

Cam asa am inteles eu povestea: wierdul s-a extins pana cand a ajuns un fel de extensie a creierului. Explica bine ep in care se spune ca pamantul ar fi un creier iar noi neuronii dar trebuie sa ne interconectam pentru ca totul sa mearga. Acum wierdul devine un fel de a doua lume cu propriile evenimente. Lain este un fel de God, nu prea am inteles bine faza ca ea e un program si restul sunt aplicatii (adica?), care pana la urma face ca totul sa fie bine, bine pe care eu nu l-am inteles. Clar n-am priceput sf cu ea care o intalaneste pe Arisu mare si revine Chisa (parca asa) la scoala iar restul lumii o uita. Acum nu ma uit inca o data ca nu am deloc acest obicei. Dupa cum ma duce pe mine mintea e cam asa: Lain a sters memoria la toti, astfel Chisa nu este perceputa ca moarta deci nu are de ce sa nu traiasca (interesant daca stai sa te gandesti; adica daca toata lumea crede ceva acel ceva este adevarat; daca ceva nu este consemnat nicaieri atunci el NU a avut loc) si totul isi reia cursul normal??? Din care punct de vedere. Oare care este realitatea? S-a contopit toata in weird? Dar cum ramane cu lumea materiala care trebuie intretinuta.
La inceput am crezut ca la un moment dat Lain pierde simtul realitatii si se transpune total in wired. Putea sa se sinucida ca Chisa iar restul actiunii sa aiba loc in mintea ei. Ceva m-a facut sa-mi dau seama ca nu e asa dar am uitat ce. Cred ca ea spune la un moment dat ca in real world nu poate fi decat o ea. In plus daca ea ar fi moarta sau in coma evenimentele au nevoie de timp pentru desfasurare...
S-ar putea ca totul sa fi fost un experiment ale carui fraie le ia in final Lain spre folosul oamenilor. Tehnologia e atat de avansata incat permite modificari asupra lumii materiale. Poate fi folosita ptr a schimba lucruri...Se poate trece din wired in real fara probleme...se intrepatrund.

Din lista mea e intrebari fara raspuns au mai ramas:
1) Ce-i cu placa aia pe care o arde tanti aia si in mod ciudat moare vagabondul ala?
2) De ce se transforma navi-ul ei?
3) Nu am inteles inceputul care se repeta mereu.
4) Ce-i cu umbrele ciudate care dispar miraculos (semn al revenirii la un normal) in ep 13?
5) Ce reprez Lain aia urata. O alta Lain?
6) In ult ep zice Lain in pijama ceva de genul dead people's info insn't leaking out of the wired anymore ???????
7) Tot in ult: the wired was connected to smthng. Any idea what ?
8) In songul de ending ce vor sa zica: I get the feeling my freedom cost me dearly but I don't remember selling my soul cheaply ?

Citat misto: The truth has power because it's the truth !!!

Daca cineva a inteles bine povestea si s-a prins de chestie (daca e asa ceva) sa-mi zica si mie pls smile.gif
Vebby
Copile, cum de se intampla ca tu vesnic ai intrebari.. te`ai legat pana si de biata melodie laugh.gif

Well, let`s try, nu garantez ca ceea ce am sa`ti zic sutn raspunsurile exacte si corecte, ci doar ceea ce am inteles eu.

1. Placa aia pe care o arde "tanti" facea parte din wired, o mica parte din baza acelei lumi, iar vagabondul moare pentru ca se afla acolo... pe placa, caci el era in joc atunci.
2. Naviul ei era Dumnezeul lumii Wired, de fapt la inceput era normal, dar ai vazut c pe parcursul episoadelor ea ii aduce tot felul de "imbunatatiri" , in final transformandu`se in "tatal" ei.ai vazut ca o prinde cu firele.
3. Inceputul presupuni ca te referi la semaforul si trecerea de pietoni. O explicatie poate fi simpla: life goes on. No matter what happens,lumea isi vede de treaba ei si isi continua cursul vietii. Cred...
4 Aici nu`ti pot raspunde... nu`mi aduc aminte de umbre :-s
5. Lain aia urata laugh.gif este personalitatea lui Lain din Wired. Are un rol important in Wired.Era renumita si toata lumea vroia s`o cunoasca. Era acea parte din ea care nu se putea manifesta in realitate.
6. Uof, mama... pai, probabil cei din Wired, cavalerii aia cum se numeau, daca mai trai vreunul, ramasesera blocati acolo si nu mai puteau corupe pe nimeni sa joace jocul si sa`i omoare.Pentru ca scopul asta era, sa omoare cat mai multi oameni si Wired sa preia controlul asupra lumii
restul... mai las si pe altii, ca nush daca o sa pot da un raspuns cat de cat credibil biggrin.gif

care nu ma crede sau are alta opinie, sa nu`mi dea cu in cap "NU E ASA!".E doar ceea ce am inteles eu.ms anticipat(preventiv tongue.gif)
Sidonix
heh...eu nu inteleg pe cei care nu inteleg ce cred ca ar trebui sa inteleaga tongue.gif fiecare isi formeaza propria reprezentare indiferent cit de mult se apropie ea de ceea ce a intentiontat autorul si ceea ce interpretezi tu pe baza unor repere probabile universale...cum spuneam mai sus de ce sa explic eu viziunea mea cuiva care nu reuseste sa-si fluidizeze propriile idei !?...
Rezo The Red Priest
Oh please share you "big" wisdom with us great Sid.... blink.gif

Hahahahaha...oricum e interesant sa cunosti cat mai multe pareri. Eu de ex am scris cam ce am priceput eu in postu de mai sus biggrin.gif Ai putea sa zici si tu ca poate nu toti se prind. Te asigur ca nimeni nu te omoara ptr ca nu-i convine ce zici.

Mersi mult VriginBlood, allways there. Mi-au placut foarte mult rasp tale. In special la 1) confirma cumva ceea ce cred eu ca totul se leaga de suflete.
Acum o sa te rog sa nu mai zici copilu ca ma enerveaza mult....am alte preferinte. Ce daca am multe intrebari. A pune intrebari este si asta o arta. Si in plus arata ca s-a prins ceva si de mine. Am un vecin caruia i-am dat SEL si dupa 6 ep l-am intrebat ce parere are......'aaaaa nu stiu sati sa vad toata seria...poate atunci' catamai idiotu sunt sigur ca nu o sa-si mai duca aminte nimic.

Si acum one last final quest: de ce voiau aia din wired sa moara cat mai multi oameni si cum de tocmai naviul ei este dzeu ca sunt de acord cu aceasta afirmatie laugh.gif

P.S. Va scriu din pijamaua mea ursulet biggrin.gif laugh.gif
Scarlet
Farote frumos animeul, e pe genul meu... unul din ele... lam vazut de mult, nul mai tin bine minte... dar foarte frumos cu drogurile alea care faceau simturile mai active si erau aia mai mai ca super man cand arata cum vedeau ei... biggrin.gif
Vebby
Postul tau este exact ca atmosfera din film: ambigua si din care nu se intelege nimic XD
Seria Experiments Lain este o serie cu mult mai complexa decat drogurile care au un rol infim, ca sa nu mai mentionam "erau aia mai mai ca super man cand arata cum vedeau ei..."
Dar.. no comment. Dreptul la opinie.
Cat despre intrebarea lui Rezo pe care s`a asezat cenusa, as avea un raspuns de copil : pentru ca Lain este personajul principal tongue.gif
Ideea este ca Lain este un experiment, o baza de date care a fost materializata in corp omenesc si cel care a creat`o este tatal ei -> Dumnezeul din The Wired. Cam pe aici se invarte si raspunsul happy.gif
Scarlet
& Virgin Blood am incercat sa vorbesc si despre alte lucruri decat tema esentiala a animeului deoarece am vazut ca ati despicat firul in mai mult de 4; asa ca decat sa repet ce a zis altcineva inaintea mea, am atins alte parti ale animeului.
Vebby
In afara de faptul ca e VirginBlood, te`as fi crezut daca ai fi aplicat si aceasta "regula" la Hellsing. Da nah, pot eu sa zic ceva? rolleyes.gif
Plus ca daca nu ai nimic de zis, nu`ti consuma energia pe postat, nee? Lucruri ca cele mentionate nu au relevanta, puteau si nu puteau fi in anime. Ce ne`am fi facut atunci?
End of spam post. Sper sa mi se urmeze drumul happy.gif

Scarlet
Ce mai era foarte frumos in anime era aerul ala misterios al casei sale, cu toate firele de la PC prin pereti si umbrele acelea rosiatice. creepy icon_twisted.gif

daca mie imi plac detaliile care pt unii sunt nesemnificative nu inseamna ca nar trebui sa le precizez atata timp cat vorbesc on-topic, nu, Virgin Blood ? ce nu te intereseaza pe tine nu e off-topic sau pierdere de energie. daca ar fi fost asa, atunci topicuri ca "Anime Pets" nar mai fi existat.

edit by axi: behave or else
Alinna
SEL...ciudat, dieferit, interesant, captivant...oricum, dar plictisitor nu. Primul episod mi-a amintit enorm de mult de "Umbre" (John Saul)..aceeasi idee a spiritului care poate trai fara corp in the "weired"...o idee destul de interesanta...
O buna parte din serie viziunea mea asupra seriei a fost : Lain este de fapt Chisa...sau ma rog spiritul acesteia, constinta care nu stie unde este, ce rol are si care nu intelege de ce nu a disparut si care-l cauta pe Dumnezeu...
fiind i8n celasi timp cea care intreaba, dar si cea care raspunde (cum de altfel este si in ultimul episod..)
Personajul meu favorit, nu a fost tousi Lain, ci Arisu. O fata in aparenta normala, o fata care crede in prietenie, care nu ia de bune barfele, care nu catalogheaza omul prin prisma altora, ci incearca ea insasi sa vada ce si cum. Arisu este interesanta deoarece- desi este "populara" si-si petrece o mare parte din timp prin club-uri nu uita sa fie umana...
Intanirea cu o Arisu mare mi s-a parut normala, Lain accepta ca este moarta sau ca locul ei nu este in lumea reala si vrea sa fie totusi parte din viata prietenei ei (care desi se pp ca are memoria ...stearsa sau ma rog ca Lain i-a fost stearsa din memorie, tot isi aminteste de ea intr-un mod vag ceea ce este o dovada incontestabila a prieteniei dintre ele)
Sper ca am reusit sa ma fac inteleasa tongue.gif (btw as mai fi vrut sa mai spun si alte lucruri despre serie, dar au mai fost discutate de aceea ma voi oprii aici)
Moonsparkle
Hmm, eu nu-s de parere ca atunci cand Arisu se intalneste cu Lain, ea accepta de fapt ca ii moarta. Chiar inainte de secventa asta, Lain a zis ceva de genul "memories are not only from the past, they can be from the present. Or even from the future". Si tinand cont de faptul ca ea avea puterea sa modifice realitatea, sau s-a transportat in viitor sau era o intamplare de peste cativa ani, si cum Lain era de fapt un program, putea foarte usor sa ramana in aceeasi forma, right? Mi se pare mai credibila a doua varianta.
Anyway, all in all a fost un anime interesant si original. smile.gif Si nu cred ca poate fi inteles chiar in totalitate, are tot felul de chestii weird. tongue.gif Dar pana la urma asta ii ceea ce ii da o nota aparte.
Grafica nu mi-a placut foarte mult, nu-i tocmai pe gustul meu, dar ii de efect. La fel cum ii sunetul facut de cablurile de inalta tensiune, sau imaginile de la inceputul fiecarui episod care se repeta, s.a.m.d.
Mi s-a parut in mod special interesanta o anumita idee... ceea ce nu-si aminteste nimeni, nu exista. Am mai intalnit ceva asemanator intr-un film about King Arthur, cand the Lady of the Lake zicea ceva de genul: "cand lumea nu o sa mai creada in noi, vom disparea incetul cu incetul". Well, mie mi se pare ca se acorda prea multa putere omului... tongue.gif how he can make everything happen or not...
Ah, si nu mai is de acord cu ideea ca navi-ul lui Lain era D-zeu. It was only a device... ca sa o ajute pe Lain din lumea reala sa se conecteze la the wired. Navi-ul ei s-a transformat in that huge thing thanks to her power.
Probably me
QUOTE(Moonsparkle @ Jul 31 2006, 05:50 PM)
Mi s-a parut in mod special interesanta o anumita idee... ceea ce nu-si aminteste nimeni, nu exista. Am mai intalnit ceva asemanator intr-un film about King Arthur, cand the Lady of the Lake zicea ceva de genul: "cand lumea nu o sa mai creada in noi, vom disparea incetul cu incetul". Well, mie mi se pare ca se acorda prea multa putere omului...  tongue.gif how he can make everything happen or not...

Nu neapărat. Mai există o problemă foarte similară: "dacă un copac se prăbuşeşte �n pădure şi nu-l aude nimeni, a făcut vreun zgomot?" Ideea fiind că "zgomot" �nseamnă percepţia vibraţiilor aerului produse de prăbuşire de către urechea cuiva. Dacă nu e nimeni de faţă nu poţi avea zgomot, poţi cel mult avea mase de aer dislocate. Elementul uman e cel care conferă noi aspecte şi interpretări evenimentului. P�nă aici se poate crede că te susţin, dar să continuăm. smile.gif

Să trecem �nsă la peştera lui Platon, de care probabil vă amintiţi din şcoală, de la filozofie, care folosea analogia cu oamenii care percepeau lumea din afara peşterii exclusiv ca umbre proiectate pe un perete, pentru a exprima faptul că nu percepem nimic �n mod direct ci exclusiv la m�na a doua, prin intermediul simţurilor. Asta implică at�t faptul că percepţiile noastre pot fi alterate c�nd ajung la noi, c�t şi faptul că dacă s�ntem lipsiţi de ele (sau de organele de simţ) e ca şi cum lumea din jur ar dispărea.

Acelaşi lucru cred că se aplică şi memoriei. Avem un bagaj de amintiri pe care dacă ni le modifică sau şterge cineva ne afectează �n mod major.

Şi să ne mai g�ndim şi la principiul incertitudinii al lui Heisenberg, care spune că nu putem efectiv măsura nimic precis, deoarece obiectele examinate �şi modifică proprietăţile �n urma schimbului de energie necesar examinării cu at�t mai mult cu c�t energia folosită e mai mare. Apare deci o relaţie direct proporţională �ntre precizia rezultatului obţinut şi c�t de mult diferă obiectul după aceea, sau altfel spus ori �l măsurăm vag şi ştim că a rămas aproximativ la fel, ori �l măsurăm exact şi ştim că s-a schimbat mult, deci n-am făcut nici o afacere.

Deci pe l�ngă faptul că s�ntem sclavii propriilor simţuri şi ai memoriei, există chiar bariere fizice, reale, care ne �mpiedică să experimentăm �n mod exact lumea. �n condiţiile astea, ideea respectivă nu mai conferă o putere deosebită omului ci dimpotrivă, mi se pare că reprezintă o tristă realitate �n care omul e foarte neputincios.

E atractiv să-mi �nchipui că dacă �mi astup urechile şi �nchid ochii am făcut toată lumea să dispară, dar nu e asta tehnica pe care o aplică struţul c�nd bagă capul �n nisip?
Moonsparkle
Is de acord cu tine smile.gif Chiar ma gandeam la teoria cu prabusirea copacului cand scriam. tongue.gif
Eu nu sustineam ideea ca omul ii puternic. Mi se pare chiar o dovada de egoism sa presupui ca daca tu nu iti amintesti de ceva, sau nu simti ceva, inseamna ca acel ceva nu exista. Doar ca in unele situatii depinde din ce punct de vedere privesti. For example, if I die today, odata cu mine moare si lumea, in timp ce pentru ceilalti lumea continua sa existe. De-asta mi se pare o dovada de egoism ca o persoana sa presupuna ca ceva nu poate exista decat daca ea stie ca exista.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Anime Power Forums (Based on Invision Power Board 1.3) � 2005 Anime-Club.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.