Serial Experiments Lain - sau cum sa spui o poveste al naibii de interesanta
La inceput ma gandeam ca cel mai bine caracterizeaza aceasta serie chiar titlul primului layer: Weird. Ma gandeam...de ce naiba ma uit la chestia asta care aduce cu un horror (in primele ep fazele alea mai ciudate)? Nici nu stiam ce ma asteapta...probabil una din cele mai bune serii de anime pe care le voi vedea vreodata. Ce mai, acum pe larg: a fost...(cum sa fie ca daca spun cum a fost repet cuvinte folosite si la altele ???)...a da...DIFERITA, total diferita de orice anime pe care l-am vazut...interesanta foarte chiar...neasteptata si surprinzatoare. A fost nemaipomenita. Mi-a placut foarte mult si in plus mi-a lasat un anumit ceva care nu prea se intampla sa-mi fie lasat (de ex FF AC a lasat si el ceva).
Acum oare de ce m-o fi impresionat asa de mult??? Personajele...au fost interesante dar cam ciudate (aoloeu, mama lui Lain imi aduce aimnte de sora din Blood The Last Vamp blearghhhhhh). Muzica ? de atmosfera dar nu cine stie ce. Cel mai misto lucru a fost povestea. N-am cum s-o descriu. A fost...well a fost captivanta, interesanta, neasteptata, a facut toata seria. A fost addictive...nu ma puteam opri din vazut (le-am vazut in trei seri 4, 4, 5; eveniment ca altfel vedeam unu doua pe zi) si asta inseamna ceva la mine. Episoadele treceau singure. Nici nu te asteptai si te trezeai cu sfarsitul. Perfect. E de la sine inteles ca nu am inteles chiar totul si ca am o multime de intrebari dar toate la timpul lor (le am aruncate intr-un fisier si trebuie sa le coafez un pic inainte sa le pun).Totusi pot spune ca am prins unele idei. Si de fapt cred ca asta este scopul...fiecare sa inteleaga ce vrea si sa interpreteze cum vrea el. Ideile exprimate au fost de-a dreptul mindblowing. M-au lasat paf. Ma voi gandi ceva timp la ce s-a intamplat acolo. Nu cred ca se intampla asa ceva la orice serie. SEL are ceva special, de aceea il voi pune pe lista mea cu anime uniques (pana acum sunt 2).
Nota: 10 impruna cu titlul de fascinating-addictive si un loc la egalitate cu FF AC in all time top
Cam asa am inteles eu povestea: wierdul s-a extins pana cand a ajuns un fel de extensie a creierului. Explica bine ep in care se spune ca pamantul ar fi un creier iar noi neuronii dar trebuie sa ne interconectam pentru ca totul sa mearga. Acum wierdul devine un fel de a doua lume cu propriile evenimente. Lain este un fel de God, nu prea am inteles bine faza ca ea e un program si restul sunt aplicatii (adica?), care pana la urma face ca totul sa fie bine, bine pe care eu nu l-am inteles. Clar n-am priceput sf cu ea care o intalaneste pe Arisu mare si revine Chisa (parca asa) la scoala iar restul lumii o uita. Acum nu ma uit inca o data ca nu am deloc acest obicei. Dupa cum ma duce pe mine mintea e cam asa: Lain a sters memoria la toti, astfel Chisa nu este perceputa ca moarta deci nu are de ce sa nu traiasca (interesant daca stai sa te gandesti; adica daca toata lumea crede ceva acel ceva este adevarat; daca ceva nu este consemnat nicaieri atunci el NU a avut loc) si totul isi reia cursul normal??? Din care punct de vedere. Oare care este realitatea? S-a contopit toata in weird? Dar cum ramane cu lumea materiala care trebuie intretinuta.
La inceput am crezut ca la un moment dat Lain pierde simtul realitatii si se transpune total in wired. Putea sa se sinucida ca Chisa iar restul actiunii sa aiba loc in mintea ei. Ceva m-a facut sa-mi dau seama ca nu e asa dar am uitat ce. Cred ca ea spune la un moment dat ca in real world nu poate fi decat o ea. In plus daca ea ar fi moarta sau in coma evenimentele au nevoie de timp pentru desfasurare...
S-ar putea ca totul sa fi fost un experiment ale carui fraie le ia in final Lain spre folosul oamenilor. Tehnologia e atat de avansata incat permite modificari asupra lumii materiale. Poate fi folosita ptr a schimba lucruri...Se poate trece din wired in real fara probleme...se intrepatrund.
Din lista mea e intrebari fara raspuns au mai ramas:
1) Ce-i cu placa aia pe care o arde tanti aia si in mod ciudat moare vagabondul ala?
2) De ce se transforma navi-ul ei?
3) Nu am inteles inceputul care se repeta mereu.
4) Ce-i cu umbrele ciudate care dispar miraculos (semn al revenirii la un normal) in ep 13?
5) Ce reprez Lain aia urata. O alta Lain?
6) In ult ep zice Lain in pijama ceva de genul dead people's info insn't leaking out of the wired anymore ???????
7) Tot in ult: the wired was connected to smthng. Any idea what ?
8) In songul de ending ce vor sa zica: I get the feeling my freedom cost me dearly but I don't remember selling my soul cheaply ?
Citat misto: The truth has power because it's the truth !!!
Daca cineva a inteles bine povestea si s-a prins de chestie (daca e asa ceva) sa-mi zica si mie pls