Literatura perioadei Heian (794-1185) se poate diviza in trei parti distincte:
1. cea caracterizata prin interesul manifestat pentru scrierea literaturii in limba chineza si reaparitia formei poetice waka, intrata in declin timp de cateva decenii;
2.aparitia prozei
3.aparitia unor genuri literare noi
1. Literatura in limba chineza si reaparitia formei poetice waka (794-905)
Poezia japoneza scrisa in limba chineza (kanshi) din perioada Heian a urmat modelul poeziei nu din perioada contemporana a dinastiei T'ang, ci din perioada celor Sase Dinastii (222-589), o poezie greoaie, incarcata peste masura, pe care japonezii din perioada Heian o considerau insa culme a rafinamentului literar.
Febra scrierii in chineza s-a mai domolit in momentul in care imparatii au pierdut batalia dusa de puternicul clan Fukiwara. Ironia soartei face ca in aceasta perioada sa traiasca cel mai mare poet el genului kanshi din epoca Heian, Sugawara no Michizane (854-903).
Chiar daca genul de poezie kanshi se afla la loc de cinste, poezia pur japoneza nu a disparut cu totul. Tipul de poezie al carui continut il formau replicile amoroase aparute inca din perioada Nara si-a continuat existenta si in perioada Heian si indragostitii au continuat sa schimbe versuri intre ei prin intermediul poeziei tanka (31 silabe). Dar pentru ca poetii din aceasta perioada scriau si kanshi. in poeziile lor waka s-au resimtit influentele venite din timpul celor Sase Dinastii.
In Kokinshu (905), prima antologie de poezie waka din Heian, se intalnesc metafore inflorite, "confuzii alese". paradoxuri simulate, jocuri de cuvinte, dar aceasta antologie marcheaza o evolutie semnificativa fata de Man'yoshu. La vechile teme-declaratii pasionale, cantarea naturii si in special a anotimpurilor-se adauga o exprimare indirecta, o distantare eleganta de cotidian.
Printre cei mai mari poeti ai acesrei antologii se numara Ono no Komachi (834-880?) si Ariwara no Narihara (825-880).
2. Aparitia prozei (905-1020)
Ki no Tsurayuki (872?-945), care si-a adus principala contributie la compilarea antologiei Kokinshu, a deschis prin prefata pe care a scris-o la aceasta antologie gustul pentru literatura al japonezilor si el este si parintele jurnalului literar. Lucrarea sa Tosa Nikki (935) marcheaza inceputurile prozei literare japoneze. Deoarece la vremea aceea doar femeile tinerau jurnale intime scrise in limba japoneza, Tsurayuki a pretins ca jurnalul lui de calatorie este opera unei femei. Lucrarea nu impresioneaza neaparat prin profunzimea gandirii, ci prin umorul discret specific japonez, prin sensibilitatea care radiaza din poeziile waka cu care este presarat textul.
Urmatorul jurnal, a aparut in a doua jumatate a secolului X, Kagero Nikki (Jurnalul unei vieti efemere) descrie viata trista a unei nobile din familia Fujiwara si se remarca prin analiza psihologica profunda.
Cea mai timpurie lucrare in proza (jumatatea secolului X), care a supravietuit in timp, Taketori Monogatari (Povestea taietorului de bambus) este o poveste inspirata din basme, dar modul de prezentare a actiunii si a comportarii personajelor constituie o dovada a faptului ca autorul era familiarizat cu viata de la Curte.
Un alt gen de proza il constituie uta monogatari (poezii povestite), cea mai admirata lucrare de acest fel fiind Ise Monogatari. Se pare ca autorul anonim s-a inspirat si din colectia de poezii ale lui Ariwara no Narihara, pe langa alte surse, acestea devenind subiectul unui tip de proza anecdotica.
Cea de-a doua jumatate a secolului X este martora unor lucrari in proza mai lungi, dintre care doua au infruntat timpul: Utsubo MOnogatari (Povestea Scorburei) si Ochikubo Monogatari ( Povestea doamnei Ochikubo).
Literatura din perioada Heian atinge culmea infloririi spreanii 990 odata cu influenta hotaratoare dobandita la Curte de catre Fujiwara no Michinaga. Se infiinteaza cenaclul literar al doamnelor de onoare. Prima care s-a remarcat printre acestea a fost Sei Shonagon, renumita pentru lucrarea sa Makura no soshi (Insemnari de capatai, 996-1012), prima capodopera a genului Zuihitsu (jurnal intim in care notatiile se fac la intamplare).
Izumi Shikibu (976-1030), o alta importanta doamna de la Curtea Heian, este cunoscuta pentru cele o mie cinci sute de poezii waka, ce ii scot la iveala talentul de poeta, dar si momentele de traire pasionala, de sentimentalism, precum si dorinta de pace sufleteasca care se poate dobandi prin renuntarea budista la trairile pamantene. In jurnalul intitulat Izumi Shikibu Nikki, la inceputul legaturilor ei amoroase cu printul Atsumichi, ne apare o Izumi mai melancolica, mai ponderata decat cea din poezii. Proza din jurnal se remarca prin sinceritatea emotionala si prin subtilitatea analizei starilor sufletesti.
La inceputul secolului XI, Murasaki shikibu (978?-1016?), doamna de onoare in serviciul celei de-a doua consoarte a imparatului Ichijo, a scris Genji Monogatari, imortalizand societatea din perioada Heian in cel mai rafinat dintre romanele timpului. Ea a creat un erou chipes si atragator, care provoaca multa durere in inimile celor care se indragostesc de el. Un indragostit etern, barbat cu bun gust si nenumarate calitati. Genji este totodata un desfranat si un ipocrit. In cele din urma, Genji moare, lumea lui intra in declin, iar dragostea-tema principala a romanului-se dovedeste a fi doar un vis inselator.