Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Sushi & Sashimi
Anime-Club Forum > Japonia > Mancare japoneza
chibimox
Scurt istoric: Sushi a evoluat dintr-o forma de pastrare a pestelui pentru perioade indelungate. Acesta era pus la macerat invelit in orez si cand era destul de matur se renunta la orez. Dupa o vreme (dragii mosului) s-a descoperit ca otetul grabeste macerarea si doar relativ recent (sec 19) se zice ca s-a "patentat" felul de mancare numit sushi.

Denumirea sushi se zice ca vine de la combinarea orezului cu otet cu alte ingrediente. Cu toate acestea majoritatea il asociaza cu pestele crud datorita faptului ca acesta se foloseste in lista de "alte ingrediente" de mai sus, totusi pestele crud (simplu) se seveste sub numele de sashimi.

Ce gasim in restaurantele de sushi:

- maki sushi - sau sushi rolls - pe o foaie de sushi nori se pune un strat de orez de sushi (cu otet), apoi "celelalte ingrediente". Totul se ruleaza si se taie in bucatele cat sa nu fie nevoie sa musti din ele.
user posted image
- nigiri sushi - de multe ori referit doar ca sushi este o bucata de orez peste care este zace de obicei peshte dar se foloseste si shrimp, sepie sau omleta
user posted image
- sashimi - peshte proaspat taiat felii
user posted image
- temaki sushi - seamana cu maki sushi la primii pasi, diferenta este ca nu se ruleaza cilindric ci iese un fel de cornet din care trebuie sa musti .. un fel de shaorma tongue.gif
user posted image

Fiecare din aceste categorii au diferite nume in functie de "umplutura" iar acestea variaza de la unele clasice care le gasesti peste tot la specialitatile casei care de multe ori includ si platouri unde pestele e putin perpelit pe plita sau chiar intregul roll este dat prin sos si rumenit - asta pentru "incepatori" care nu se pot gandi decat ca pestele e crud sau ca alga aia parca e piele de peste smile.gif

Oricare ar fi totusi specialitatile casei, sau preturile, cei care il prepara considera aceasta o arta. Platoul trebuie sa contina diversitate de culoare, gust si miros si se orneaza deobicei simplist. Se serveste cu ginger murat care se mananca intre doua feluri diferite pentru a-ti reseta papilele gustative si sa poti aprecia fiecare nuanta de gust.

Am vrut topic separat pentru eventualii fani. Ce si unde ati mancat, ce si cum v-ati facut, poze, linkuri si impresii
Sidonix
... nu-mi place sushi... am mancat din greseala 1 data sub influenta feminina... fara nici o bere sa-i dau brinci dry.gif... yak... cica merge excelent cu vin demisec... vazusi un documentar pe chestia asta... hmm... prefer cartofii pai pt ca sunt mai cancerigeni si poti sa mori mai repede wink.gif
chibimox
De asta ziceam de "incepatori" smile.gif ... pentru multi exista un prag psihologic in calea placerii de a gusta sushi. Fie din cauza pestelui crud, fie din cauza foii din alge presate. Prima cauza se trateaza cu vegie sushi (garden rolls, california rolls, etc) a doua cu nigiri sushi biggrin.gif

Din cati am vazut ca au avut discomfort la prima portie (unii(ele) chair mare discomfort) toti s-au vindecat si sunt fani acum smile.gif

Asa ca mai incearca dar data asta sa dai cu ginger sau cu sake (ca sa ai mai multe chestii dupa care sa torni berea)
Kisa
Ei bine, am reusit sa trec si eu de pragul psihologic de care vorbea chibimox. Am mancat sushi (varianta congelata de la Royal Greenland - se gaseste in Carrefour). Pey... l-am cumparat, l-am decongelat si... intr-un final mi-am facut curaj si l-am mancat. Si de atunci numai la sushi ma gandesc (as manca zilnic).
Cel mai mult mi-au placut maki sushi si sushi cu crevete/cuttlefish. Somonul parca miroase si are gust un pic prea mult a/de peste. Dar nici sushi cu somon nu este de neglijat... doar ca il mananc primul ca sa scap mai repede de el.

Acum... m-a apucat elanul creator si mi-am procurat otet de orez, sushi nori si somon afumat, sa-mi fac singura sushi. Mai trebuie sa fac rost de orezul de sushi. happy.gif

Ma mai uit pe aici sa vad daca a facut cineva sushi si cum este cu orezul. tongue.gif
Muza chan
Ai aici toate datele (orez pentru sushi gasesti si separat, nu numai in kit, tot de la Blue Dragon).
Kisa
Am citit ieri si topicul tau. Felicitari! Foarte reusit, iar pozele sunt super... apetisante. tongue.gif

Poti sa imi spui, te rog, unde se gaseste orez Blue Dragon (ce lant de supermarket-uri)? Eu am cautat in Carrefour si nimic. Ma uitam acum daca se poate comanda orez pe net, dar nici asa nu prea am rezultate bune. Ba sunt site-uri in constructie, ba e altceva.

Arigatou! happy.gif
Muza chan
Kisa:
Arigatou! smile.gif

Kaufland are produse de la Blue Dragon. Si am vazut pe site-ul lor ca au magazin in Braila. Mai sunt si la Mega Image (dar cred ca au magazine doar in Bucuresti).
Kisa
Multumesc mult! happy.gif Nu avem Mega Image, dar am sa incerc la Kaufland. Trebuie sa-mi mai procur si "covorasele" de bambus pentru maki. smile.gif

Tot cautand informatii despre "orez pentru sushi" pe net, am dat peste doua retete de sushi foarte haioase. Am sa dau copy/paste:

QUOTE(prinoradea.ro)
INGREDIENTE PT. SUSHI

- peste: somon crud (felioare); ton crud (asemenea); somon afumat
- conserve de peste: ton, macrou
- fructe de mare: arici de mare(crud, scos din carapace); icre de somon; picioare de crab (fiert; scos din carapace); creveti (cruzi sau fierti, scosi din carapace); caracatita (cruda sau fiarta, felioare); sepie (cruda, felioare)
- carne : pui (preparat "teriyaki"), porc (ham)
- legume: castraveti; avocado; porumb (boabe, din conserva)

� facultativ: ceapa (felii subtiri), maioneza, lamaie (felii), nori (un fel de hartie din alge)

� obligatoriu (desi pot lipsi la unele retete): sos de soia (shoyu); pasta de wasabi (horse radish paste, de culoare verde si cu gust asemanator hreanului); felioare de ghimbir (ginger) marinat (in otet si zahar, cred)

se insoteste de: ceai verde (matcha e cel mai bun, dar la urma oricare) sau beeere!

COMBINATII:

1. Somon afumat (orez de sushi, somon afumat, ceapa, maioneza; ingredientele "obligatorii" pot lipsi)

- se tapeteaza un castron putin adanc cu felii de somon afumat
- se pune in castronul tapetat orez de sushi; se preseaza
- se rastoarna castronul pe un platou
- se "orneaza" cu maioneza si se presara cu felii de ceapa, ori se pun doar felioare de lamaie
- se taie ca un tort si se haleste cu mana sau cu betisoarele (exersati!)

2. Somon, ton, fructe de mare (peste crud, felii, ingredientele "obligatorii")

- se ia, cu mana uda, din castron, cantitati mici de orez si se formeaza gramajoare aidoma mititeilor romanesti
- se ung "mititeii" cu un strop (cat un bob de mazare) de pasta de wasabi
- se aseaza pe fiecare "mititel" o felie de peste ori un crevete ori o felie de caracatita etc
- se aseaza "mititeii" frumos pe un platou
- cand se mananca, fiecare inmoaie "mititelul" ales in sos de soia (care e picurat intr-o farfuriuta in fata fiecarui mesean); dupa fiecare imbucatura se ciuguleste o felioara de ghimbir marinat, care "spala" papilele in vederea degustarii imbucaturii urmatoare

3. Carne, legume (vezi mai sus).


Prima reteta pare super usoara si obtii un fel de sushi-budinca. smile.gif

Cat despre fiertul orezului, metoda ta, Muza, pare mult mai usoara. Pe acelasi site scrie:

QUOTE
Se pune la rice-cooker ori se fierbe in oala, pe aragaz, dupa urmatorul algoritm:
- se acopera oala cu un capac greu; se lasa la foc mediu pana incepe sa fiarba
- se da la foc mare 1 minut
- se da la foc mic 4-5 minute
- se da la foc ff mic 10 minute
- se ia de pe foc si se lasa la "odihna" inca 10 minute, fara a ridica capacul

blink.gif


[later edit] Mi-a luat ceva timp, dar am reusit sa fac si eu sushi. biggrin.gif Si parca procesul nu este atat de complicat. tongue.gif

user posted image
Muza chan
Kisa:
E aproape bine... smile.gif Sa nu te superi pe mine ca-ti zic, ai grija cand rulezi sa nu-ti mai intre nori in interior, nori trebuie sa ramana numai pe exterior. Cel mai bine umezesti usor cele doua capete ale foliei de nori si in felul acesta or sa se lipeasca. In rest e bine, arata apetisant! smile.gif
Kisa
Macar au iesit bune la gust... atat de bun cat poate fi somonul afumat. tongue.gif

Ok! Partea cu rulatul... am avut probleme cu ea de la inceput. Adica am inteles partea cu umezitul, did it, dar cum faci sa nu se vada nori in interior? Asta chiar nu inteleg. Cand incep sa rulez cu suportul de bambus, imi baga automat bucatica aia de nori in interior. :cry:
aldonza
Kisa , ca sa-ti iasa , atunci cand pui orezul pe nori lasa o portiune libera ( 2-3 cm ) atat in partea de sus cat si in cea de jos . tongue.gif

Ganbatte ! tongue.gif
Muza chan
Kisa:
Nu ma indoiesc de gust... smile.gif iar orezul arata bine in fotografie. smile.gif

Eu zisesem in reteta asa: "Aveţi grijă să lasaţi 1-1,5 cm de nori pe margine neacoperită de orez."

Dar cred ca ti-ar fi mai usor sa pui umplutura pe bucata de nori pana la capat, la capatul de la care incepi rularea... iar la capatul celalalt lasi cam 2 cm de nori fara umplutura, iar dupa ce termini rularea umezesti portiunea respectiva si o lipesti.
Kisa
aldonza, am lasat spatiu. sad.gif Cand faceam sushi eram cu reteta Muzei in fata. tongue.gif
Muza, am sa incerc si cu o singura parte de nori lasata fara orez. Sper sa iasa.

Si apropos de sushi, am facut si cu omleta acum cateva zile si mi-a placut mai mult decat cel cu somon. De iesit, a iesit tot cu bucatica de nori in interior. tongue.gif Eh... Mai incerc si am sa mai pun poza cand imi va iesi si mie cum trebuie. laugh.gif
Fr0sty
Nici una din mancarurile astea nu arata si nici nu suna comestibile blink.gif
Kisa
La un asemenea post nu pot scrie decat... de ce? tongue.gif Pozele puse de chibimox arata chiar foarte bine. Ok! Mai putin temaki sushi, pe care chiar nu-l inteleg. laugh.gif

Oricum, suntem curiosi sa aflam cum ai ajuns la concluzia ca "nici una din mancarurile astea nu arata si nici nu suna comestibile".

P.S. Vad ca ai luat deja warn pentru spam. Iti sugerez ca post-urile viitoare sa le faci mai lungi de un rand si un smilie. wink.gif
Luffy
QUOTE(Kisa @ Sep 15 2008, 01:51 PM)
La un asemenea post nu pot scrie decat... de ce? tongue.gif Pozele puse de chibimox arata chiar foarte bine. Ok! Mai putin temaki sushi, pe care chiar nu-l inteleg. laugh.gif
P.S. Vad ca ai luat deja warn pentru spam. Iti sugerez ca post-urile viitoare sa le faci mai lungi de un rand si un smilie. wink.gif
*

]
Da imiaginile puse de chibimox .. arat bine dar arat numai sushi .. si sashimi mai slab .. bt ca e doar o poza cu somon

so ... i did a fast search and here you go
user posted image
Mareste Imaginea(zoom)

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image
Mareste imaginea... zoom...

user posted image

user posted image
Mareste imaginea .. zoom...

user posted image
Mareste Imaginea(zoom)

now that's what i call sashimi ... and .. sure a few sushi biggrin.gif
Kisa
Well, eu nu sunt fan sashimi (prea multe prejudecati tongue.gif ), dar pozele puse de tine arata superb. O imbinare de culori superba. Dar... cum poti manca bucati taiate atat de gros, de peste crud? tongue.gif Tu ai mancat asa ceva?
Luffy
QUOTE(Kisa @ Sep 21 2008, 11:44 AM)
Tu ai mancat asa ceva?
*


in fiecare saptamana ...
si nu se mananca chiar gol .. ci cu un bol de orez facut special ...
e mananc des Green Salmon Sashimi (salmon raw with matcha powder and soy sauce) wai e super bun!!!!
Muza chan
Luffy:
Spune-mi si mie de unde cumperi matcha... wink.gif
Luffy
Mie imi aduce tata cand merge in japonia biggrin.gif .... dar se poate comanda .. de la firmele care au ceaiuri .. din cate stiu au toate ceaiurile verzi japoneze sencha bancha matcha etc .. is multe ....
poate nu au in stoc doar .. la comanda .. sau de pe net
in romania cost undeva la 100ron/100gr
pe net undeva la 25$+shiping costs/100gr
daca vi la cluj iti fac green sashimi biggrin.gif "IT'S A PROMISE"
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Anime Power Forums (Based on Invision Power Board 1.3) 2005 Anime-Club.
Invision Power Board © 2001-2022 Invision Power Services, Inc.