Din cate am vazut .....s-a format un topic despre mancarea japoneza ....... asa ca m-am gandit sa pun si eu cate ceva .
Am sa incep cu o mica introducere despre "ingrediente":
DASHI este supa de baza folosita la aproape toate mancarurile. Este facuta din fulgii unui peste numit katsuo (in engleza, bonito) sau din alga konbu. Oricum este "slaba" la gust asa ca se poate foarte bine inlocui cu apa.
Ingredientele "preferate" in bucataria japoneza sunt: sosul de soia, sake-ul, mirin-ul, zaharul si miso.
Sake - este un vin din orez folosit la gatit. Se poate inlocui cu vin alb.
Mirin - este un vin dulce obtinut tot din orez. 1 lingura de mirin se inlocuieste cu 1 lingura zahar + 1 lingura sake.
Miso - pasta obtinuta din soia fermentata. Nu am sa pomenesc de ea prin retete, ca n-am idee cu ce s-ar putea inlocui.
Sosul Teriyaki - 1 lingura zahar , 2 linguri mirin (sau 2 linguri + 2 linguri vin alb) ,
2 linguri sake (sau 2 linguri vin alb) , 50 ml sos de soia
Pentru prima reteta va prezint :
- Supa miso cu legume (4-6 pers.)
1 piept de pui (fara piele) (*)
1 morcov
1-2 cartofi
1 ceapa
6 cani dashi sau apa (1200ml) - fierbinte
1-2 linguri ulei de susan (sau altul, dar nu de masline)
1 lingura sake (sau vin alb)
4 linguri pasta miso
1 lingurita sos de soia
300g tofu
ceapa verde tocata
pudra de ardei iute (togarashi) - optional
Carnea si legumele le-am taiat in bucati potrivite. Le-am calit in ulei pana ce carnea si-a schimbat culoarea. Am adaugat dashi si cand a inceput se clocoteasca am adunat spuma, am adaugat si sake-ul, am pus capacul si-am lasat pe foc mic pana s-au fiert bine legumele si carnea.
Am luat putina supa din oala si-am dizolvat in ea pasta miso. Am turnat-o peste toate din oala, am adaugat si tofu taiat cubulete si sosul de soia si-am mai lasat sa dea in 2-3 clocote.
Am trecut supa in castronele, am presarat ceapa verde si pudra de ardei...
(*) in loc de pui se poate folosi carne de vita sau de porc, fructe de mare sau peste (in cazul acesta, pestele se adauga dupa ce au fiert legumele pe jumatate) sau chiar boabe de fasole (fierte in prealabil)