Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Leii Shisa
Anime-Club Forum > Japonia > Cultura
aldonza
Leii Shisa pazesc casele celor din Okinawa de spiritele rele fiind plasati pe acoperisuri sau in colturile strazilor. Influnetati de chinezi cei din insula au inceput sa confectioneze shisa undeva in perioada secolelor 13-15. Totusi leii ce servesc drept model nu existau in China, fiind probabil ca acestia sa fi fost facuti pentru prima dara in vechiul Orient.
Leii erau animale considerate de catre gandirea antica orientala ca avand puteri supreme ,fiind foarte respectati. Totodata se credea ca puterea leilor salasluieste in regi.
Prin intermediul comertului cu matase, shisa au ajuns in China si ulterior in Japonia, unde acestia au devenit cunoscuti drept Shishi Tang, deoarece aceste creatii viu colorate s-au nascut in China Dinastiei Tang.
In Okinawa shisa se gasesc ca perechi , unul cu gura deschisa , altul cu gura inchisa. Gura deschisa a leului atrage norocul , pe cand gura inchisa impiedica ghinionul sa intre si tine la departare raul.
Shisa ce se gasesc pe acoperisurile cu tigle rosii ale caselor mai vechi sunt creatii simple, dar unice. Acest lucru se datoreaza faptului ca shisa au fost facuti din resturi de tigla si plastic, iar pentru ca nu existau reguli privind forma sau stilul, artizanii si-au lasat amprenta propriei imaginatii. Pentru ca resturile de tigla ramase dupa construirea vreunui acoperis erau de intotdeauna de dimensiuni si forme diferite, nu exista doi shisa la fel.
In prefectura shisa confectionati din plastic nu pot fi gasiti in multe locuri.
Ridicat in 1689, shisa de piatra de la Tomimori este cel mai mare si mai vechi din Okinawa. Se spune ca oamenii din Tomimori , afectati adesea de incendii, au construit acest shisa pentru a-i proteja impotriva focului, conform credintei Feng Shui.
Nu sunt oficiate ceremonii religioase atunci cand un shisa este facut si pus intr-un loc si nu exista reguli stricte pentru crearea lor.
De la alungarea bolilor, la protejarea sanatatii si a caselor, shisa sunt un talismanul preferat al celor din Okinawa simbolizand dorinta lor de a se indeparta de lucrurile neplacute sau amenintatoare.
Shisa continua sa-si indeplineasca datoria, aceea de a-i pazi pe oameni.
zeri
Ain't that cute...

user posted imageuser posted image
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Anime Power Forums (Based on Invision Power Board 1.3) 2005 Anime-Club.
Invision Power Board © 2001-2023 Invision Power Services, Inc.