Nintendo Entertainment System a.k.a. NES a facut istorie pe intreaga planeta. Nintendo a mizat dintotdeauna pe factorul fun si pret redus, si a facut concurenta serioasa la SEGA Master System, o alta consola populara acelor timpuri.

user posted image

Specificatii tehnice :

# Processor: 6508 8-bit (using a custom Motorola 6502 class)
# Processor speed: 1.79 Mhz
# Resolution: 256x224 (ntsc) or 256x239 (pal)
# Colors available: 52
# Max Colors on screen: 16, 24 or 25.
# Max sprites: 64
# Max sprites per line: 8
# Sprite size: 8x8 or 8x16
# Picture Scroll: 2 h.v
# RAM: 16 Kbit (2kb)
# Video RAM: 16 Kbit (2kb)
# Min/Max cart size: 192 Kbit - 4 Mbit
# Sound: PSG sound, 5 channels
2 square wave
1 triangle wave
1 noise
1 PCM

Desi inca se mai poate cumpara la un pret redus, si cartuse pentru batranul NES inca se mai gasesc pe la tonete, ele din nefericire arata dubios si lasa de dorit la factorul calitate, asa ca solutia optima ramane : ori sa comanzi de pe ebay de la un colectionar, ori emulatoare + roms. ROM-urile (adica joacele) le voi prezenta mai incolo, asa ca punem face2face cateva din cele mai bune emulatoare.

Nestopia
Download : here

IMO, unul dintre cele mai bune emulatoare existente. Este open-source si actualizat destul de frecvent. E compatibil cu majoritatea ROM-urilor + ca suporta multe tipuri de controllere. Suporta NETPLAY prin Kaillera, ceea ce-l face grozav, cu conditia ca partenerii tai de joc a foloseasca aceleasi setari de emulare ca si tine.

Cerinte minime:
* Processor: Pentium MMX or comparable AMD
* Ram: 64MB
* Video: Direct3D 9.0 compatible graphic card.
* OS: Windows 98/Me/2000/XP
* Software Installed: DirectX 9.0c or superior.

Jnes
Download : here

Alt emulator super, desi are cerinte mai mari decat un emulator obisnuit. Are nevoie de un procesor MMX de 133 Mhz si de o placa video cu accelerare 2D destul de sanatoasa. De asemenea, ultimele drivere pentru placa video sunt recomandate, precum si ultima versiune de Direct X, pentru ca altfel veti avea niste bug-uri destul de ciudate. blink.gif

FCE Ultra
Download : here

Un emulator cu o istorie destul de zbuciumata, initial pentru DOS, dar acum este open-source si cu toate ca din nefericire nu se mai lucreaza la el, este unul dintre cele mai bune emulatoare, cel putin la nivelul compatibilitatii si usurintei de folosire a interfetei. Sa nu va mirati de suportul ciudat Netplay, trebuie o aplicatie server care se pune in functiune ceva mai greut. Din moment ce deja exista Nestopia, nu cred ca are sens sa pun. Dar daca totusi exista asa multi fani inraiti la FCE Ultra am sa ma obosesc si am sa fac un tutorial.

Alte mentionari : Nesticle (foarte vechi dar totusi foarte bun, suport super ok la netplay), NESTen (un alt emulator destul de bun pentru Windows).

Sper sa va placa articolul meu. Daca aveti intrebari despre NES, de orice natura, don't hesitate to ask. (Sper ca nu sunt un nesimtit daca propun asta ca sticky happy.gif)