Asa este, e posibil sa te intelegi mai greu cu un japonez in engleza.
E posibil chiar sa intelegi altceva, insa aici depinde mult si de cat de mult cunosti engleza si japoneza, pentru a-ti putea da seama de "greselile" pe care le fac. Eu chiar am avut momente nostime la hotel, cand eu intelegeam ceva despre bere ("beer") iar receptionera vorba despre factura ("bill").
Pe de alta parte, multi sunt timizi si se feresc sa pronunte in engleza. Ajuta mult sa deschizi conversatia cu o vorba in japoneza (un simplu "sumimasen" e de ajuns) pentru a relaxa atmosfera si a-i determina sa-si utilizeze cunostintele de engleza.
In fine, ca turist, raspunsul e un da categoric, te descurci fara probleme cu limba engleza. Chiar daca vei comunica mai greu, marea majoritate a japonezilor vor face tot posibilul sa te ajute.
Ca student insa... nu stiu.
Si cum mi-a placut chestionarul lui venus_love02 (sorry, abia acum am remarcat topicul asta), iata niste raspunsuri la cateva intrebari (referitor doar la Tokyo):
1. Parcurile, templele shinto aflate peste tot si sunetul greierilor (sau ce or fi insectele alea...). Recomand
Denno Coil pentru a intelege despre ce vorbesc.
2. Foarte bun. Curat, fara mirosuri neplacute (poluarea e de mult de domeniul istoriei).
3. Da, majoritatea sunt mici de statura. In general par veseli, dar obositi.
4. Am vazut multi. Sunt teribili de haiosi. Nu imi place sa folosesc cuvantul asta, dar referitor la copii japonezi trebuie sa recunosc ca se aplica perfect. Sunt
kawaii!
5. Destul de multe. Oricum, mult mai multe decat se crede.
6. Groaznica. Daca e soare, te arde, daca nu, te ploua.
7. Excelenta! Extrem de gustoasa, sanatoasa si... satioasa.
8. Te simti bine. Credeti-ma, chiar bine.
9. Intr-un hotel (nu sunt fan al vietii traditionale, nu as sta intr-un ryokan). Camera mica, insa foarte bine dotata, cu tot ce poti avea nevoie. Si incredibil de curata. M-am simtit mai bine decat in hotelurile europene.
Am descoperit chiar pe acest forum site-ul lui Muza chan
http://www.anime-junctions.net/ care inteleg ca a vizitat si ea Tokyo si pe
pagina de blog a inceput un fel de jurnal de calatorie. Oricum, am de gand sa ma intorc acolo, poate ma inspir in viitoarea calatorie din povestirile ei.