Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Castelele Japoneze (oshiro)
Anime-Club Forum > Japonia > Cultura
aldonza
Istoric

Castele au aparut in secolul al 15-lea , cand Japonia a trecut printr-o perioada de razboaie civile cunoscuta sub numele de Sengoku Jidai.
Constructii de aparare au existat si inainte , insa erau de mici dimensiuni si asezate pe inaltimi.
In perioada Sengoku-Jidai , castelele au capatat dimensiuni mai mari, au fost construite si la campie , au fost inconjurate de numeroase ziduri de aparare si santuri cu apa.
Odata cu introducerea armelor de foc in secolul 16, importanta castelelor a crescut. Acestea au fost construite astfel incat sa reziste unui atac cu tunuri si prevazute cu spatii special amenajate pentru tragatorii cu pusca.
In perioada Edo ( 1600-1868) , din ordinul shogunilor Tokugawa , castelele sunt lasate in paragina , pentru a nu se putea constitui in puncte de rebeliune antishogunala.
Dupa restauratia Meiji (1868-1912), multe castele sunt distruse pentru ca aminteau de trecutul medieval al tarii. Si mai multe sunt daramate in timpul bombardamentelor din Al Doilea Razboi Mondial.
Dupa razboi, o parte din ele au fost restaurate si transformate in muzee.

Structura

Un castel tipic este alcatuit din:
Donjon, renshukaku
Turn de garda , sumiyagura
Curti interioare : honmarau, ninomaru, sannomaru
canale cu apa: uchibori , sotobori

Mijloace de aparare
Jugan: ferestre inguste pentru tragatori
Ishiotoshi: incapere sub ferestre umpluta cu pietre

Exemple de castele

Himeji, construit in 1609, cel mai cunoscut , pastreaza structura originala( aproape de Kyoto)
Matsumoto , terminat in 1635, original. Este un model de castel construit la campie
Matsue, construit in 1611, original.
Inuyama, construit in 1537 , cel mai vechi castel japonez. Apartine familiei Naruse, este singurul castel privat din Japonia.
Nagoya, construit la inceputul perioadei Edo, distrus in timpul razboiului , in 1945 si refacut in 1959. Are o gradina cu ciresi populara pentru hanami.
Osaka Constructiile au fost incepute de Toyomi Hideyoshi. Castelul a fost distrus de armatele Tokugawa in 1615 si refacut in 1620. In 1655 donjonul principal arde in urma unui incendiu provocat de fulger. In 1931 este reconstruit si in 1997 restaurat.
Azuchi -castelul lui Oda Nobunaga . despre care se spune ca a fost cel mai mare si mai frumos in perioada medievala, a fost distrus in timpul luptelor dupa moartea sa. Exista relatari despre picturi cu aur pe paravane bogat colorate , un tip de decoratiuni populare in epoca.
aldonza
Castelul SHURI

Castelul Shuri a fost construit de regele Satto la sfarsitul secolului 14. Castelul era inaltat pe un deal ( 130 m deasupra marii) numit Shuri Tomokura din Naha. Acesta era cel mai mare castel din Okinawa si masura 400m lungime de la est la vest si 270 m de la nord la sud, intinzandu-se pe o suprafata de 46.167 km.patrati.
Castelul a fost sediul central al dinastiei Sho pentru 450 de ani (1492-1879). Comodorul Matthew Perry a semnat Tratatul de pace in castel in anul 1854.
In anul 1928 castelul a fost patrimoniu national, dar a fost distrus complet in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
In 1950 Universitatea din Ryukyu a fost construita pe locul fostului edificiu si folosita de ryukyuani timp de 32 de ani pana la mutarea ei in 1982.
Locul a fost denumit Districtul Shuri al Muzeului National al Pacii din Okinawa, iar castelul a fost restaurat si deschis publicului in noiembrie 1992.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Anime Power Forums (Based on Invision Power Board 1.3) 2005 Anime-Club.
Invision Power Board © 2001-2023 Invision Power Services, Inc.