Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Tolkien Si Elfii
Anime-Club Forum > Non-Anime > Fantasy
Okami
Tolkien a creat un univers aparte, cu elfi, orci, hobbiti, oameni, si l-a transpuns intr-o colectie deosebita, pe care o indragesc foarte mult. Mai jos o sa incerc sa sintetizez cat mai mult din lumea elfilor prezenta in scrierile lui Tolkien.E o sinteza facute din diverse articole gasite pe internet.

Tolkien spune ca la inceput zeii au creat Pamantul de Mijloc si l-au populat cu diferite vietati, elfi, apoi oameni (dar ei apar tarziu), dar a existat un zeu Marduk (care va devenii maestrul lui Sauron) care a incercat sa stapaneasca acest Pamant de Mijloc.“Pamantul de Mijloc” este transltia literaradin engleza veche a cuvantului middangeard, referindu-se la aceasta lume a omului. Tolkien a tradus “Pamantul de Mijloc” ca si Endor(sau cate odata ca si Endoré) si Ennor in limba elfica quenya, respectiv Sindarin.

Istoria Pamantului de Mijloc este impartita in Evuri: Hobbitul si marea parte a Stapanului Inelelor au de-a face cu evenimente de la sfasitul celui de-al Treilea Ev si cu zorii celui de-al Patrulea, in timp ce Silmarillion vorbeste despre intamplari din timpul Primului Ev. Lumea (Arda) era la inceput plata dar a fost facuta rotunda de catre Eru Ilúvatar, creatorul, la sfarsitul celui de-al Doilea Ev.

Primii elfi au fost treziti (creati) de Cuiviénen in The Water Of Awakening (Apa trezirii...) in departatul Est al Pamantului de Mijloc, cu mult inainte sa exista Soarele sau Luna. Spre deosebire de oameni, elfii nu puteau sa se imbolnaveasca sau sa moara, si in timpul Razboiului Inelului, inca mai existau cel putin doi elfi creati de Cuiviénen la inceputul timpului: Lord Of The Vanyar si Olwë, frate cu regele Elu Thingol.

Origini si Putina Istorie
In indepartatul Pamant de Est, Cuiviénen, pe tarmurile Marii Interioare (Inland Sea) of Helcar si sub muntii Orocarni, erau elfii treziti sub lumina stelelor in timpul Anilor Copacilor. Valar-ii nu au stiut nimic la inceput, dar urmau ca in curand sa fie descoperiti de spionii lui Melkor (acesta fiind si el un Valar), trimitand creaturi care sa ii spioneze si sa ii hartuaisca.

Cat au existat in aceasta situatie periculoasa nu se stie, dar legenda acelui timp, legenda Vanatorului si a Calaretului Negru, a fost pastrata mult timp in Valinor de Eldarii care au urmat sa vina. Se stie ca multi dintre elfi au fost capturati de Melkor si inchisi in Utumno (fortareata acestui Valar exilat, un fel de inger negru, simbol al diavolului).

Acesti elfi torturati si inchisi in acel loc sunt stramosii Orcilor, creaturi ale intunericului, candva atat de pure...

Valarii (zeii intr-un fel) au realizat ca elfii exista atunci cand Oromë, vanand in Pamantul de Mijloc (Middle-Earth), i-a auzit cantand. I-a numit Eldar-i, Oamenii Stelelor, dar elfii insesi isi ziceau Quendi, cei ce vorbesc cu voci. Din cauza torturii lui Melkor, multi elfii la inceput au fost suspicosi fata de Valari, dar, dupa o scurta vizita inapoi in Valinor pentru a le spune si celorlalti Valari, Oromë a ramas cu ei pentru a-i proteja un timp.

Ingrijorati pentru siguranta elfilor din Pamantul de Mijloc (Middle-Earth), cand acesta era sub controlul lui Melkor, Valarii au plecat din Valinor si au pornit un razboi asupra Lordului Intunericului (Dark Lord): aceasta a fost Batalia Puterilor (The Battle Of The Powers), care s-a sfarsit cu luarea lui Melkor prizonier in Valinor.

Marea Calatorie
Dupa infrangerea lui Melkor, Valar-ii au inceput sa discute soarta elfilor – daca sa fie lasati sa vietuiasca pe Pamantul de Mijloc (Middle-Earth), sau sa fie adusi in Valinor si tinuti sub protectia directa a Valar-ilor. S-a hotarat ca ei sa fie dusi in Valar (Land Of The Valar) si Oromë a fost trimis inapoi in Cuiviénen pentru a-i chema (summon-a).

Cand s-a intros, a vazut ca elfii se temeau de Valar-i, si le era frica sa faca calatoria. Trei ambasadori au fost alesi: Ingwë, Finwë si Elwë, pentru a calatori spre Aman impreuna cu Oromë, si pentru a-i ajuta pe elfi sa isi decida cursul. Acestia trei au fost cuprinsi de bucurie si incantare de ceea ce au vazut acolo si de lumina celor doi Copaci (The Two Trees). Ca urmare si-au sfatuit elfii sa urmeze summon-area.

Urmasii lui Ingwë, si majoritatea oamenilor lui Finwë si Elwë au cazut de acord, si au pornit in Marea Calatorie spre Est, peste tinuturile Pamantului de Mijloc (Lands Of Middle-Earth). Acestia au fost cei care, mai tarziu, erau numiti The Kindreds: the Vanyar, the Noldor si the Telari. Nu toti elfii au acceptat; acestia fiind Avari-i, cei Nesupusi (The Unwilling).

Oromë i-a condus pe oamenii celor trei Kindreds departe de Estul Pamantului de Mijloc. The Vanyar au fost cei mai putin numerosi, si cei mai nerabdatori sa ajunga in Aman (Valinor), fiind primii ajunsi, urmati de Noldor of Finwë.

Telar-ii condusi de Elwë si de fratele lui Olwë au fost cele mai mari gazde, si multi erau nesiguri si indoielnici. Nu putini din acesti oameni au abandonat Marea Calatorie si au ramas in Pamantul de Mijloc; cei mai numerosi fiind Nandor, care au fost condusi in Valea Anduin-ului de catre Lenwë.

In final, Vanyar si Noldor au ajuns pe tarmurile Gread Sea, in regiunile Bay Of Balar si Firth Of Drengist (regiuni mai tarziu cunoscute sub numele de Falas). Ulmo a adus o mare insula la tarm si a transportat elfii in Aman.

Telarii au fost cei din urma si au ajuns in Beleriand prea tarziu ca sa se imbarce pe insula lui Ulmo. Au vietuit un timp in Gelion si in estul Beleriandului, dar mai tarziu s-au imprasitiat pe tarmuri. In acest timp, doua mari evenimente istorice s-au petrecut: Lordul lor Elwë a fost pierdut pentru un timp in Nan Elmoth, si au intalnit-o pe Ossë, o Maia a Marii.

Multi dintre Teleri au dorit sa ramana in Beleriand, unii sa il caute pe Lordul pierdut, altii din cauza tentatiilor trezite in inimile lor de catre Ossë. Cand timpul a venit, Ulmo s-a reintors in Beleriand pentru a-i lua pe Teleri in Valinor, dar multi dintre ei au ramas in urma. Acestia urmau sa fie cunoscuti ca Sindar, The Grey-Elves. Aceia care au ramas pe tarmuri sub conducerea lordului Círdan au fost numiti Falathrim.

Apoi au urmat trei evuri de glorie pentru elfi, la vest si la est de "Great Sea". In Valinor, Vanyarii si Noldorii, si cei care au terminat calatoria, au vietuit cu Valarii si au invatat totul de la ei. Au trait in orasul impodobit, numit Tirion in Pasajul Luminii (Pass of Light), si la Swanheaven din Alqualonde, si sub turnul din Avallone pe Insula Singuratica din Tol Eressea. In timp ce Cei doi Copaci "The Two Trees" inca luminau taramul Valar, trei evuri au trecut, iar elfii din Valinor au devenit cei mai intelepti si cei mai nobili dintre toti Copii lui Iluvatar (Eru, God, Dumnezeu).

Intre timp, in Beleriand, Sindarii salasluiau sub lumina stelelor. Cand Middle-Earth inca dormea, asteptand sosirea Soarelui si a Lunii, Melian Maiarul a adus viata in padurile si pe campiile din Beleriand sub domnia lui Thingol, si Orome se plimba pe taramurile intunecate.

Natura elfilor

Elfii si oamenii sunt copiii lui Ilúvatar, foarte asemanatori dar in acelasi timp si foarte diferiti. Cea mai importanta diferenta este ca elfii sunt nemuritori atat timp cat exista Lumea; ei nu imbatranesc si daca sunt ucisi se reincarneaza in Salile din Mandos "Halls of Mandos" in Validor.

Chiar daca, spre deosebire de oameni, elfii trebuie sa ramana pana la Sfarsitul Zilelor, ei nu sunt strans legati de Middle-Earth. Elfii au o vedere si o perceptie a lucrurilor mult mai vasta decat ca cea a oamenilor; ei sunt constienti de multe lucruri care sunt de multe ori ascunse, de Copiii Tineri ("Younger Children" - oamenii), dar aceste daruri au anumite limite.

Religia
Elfii nu au o religie distincta, in sensul perceput de oameni. Intr-adevar, the High Elves au calatorit spre Valinor si au trait cu Valarii pentru multe evuri pana cand oamenii au aparut pe Lume.

Dintre toti Valarii, ei onorau cel mai mult pe Varda Elentari, nevasta lui Manwe, si Lady of the Stars ("Doamna Stelelor"). In Middle-Earth o numeau Elbereth, Regina-Stea, si ii cantau cantece de slava. Mult respect ii aratau si lui Ulmo, mai ales in primul Ev, cand a ajutat elfii sa poarte lupte impotriva lui Morgoth.

Limba
Limba elfa se imparte in 2 dialecte : Sindarina ( limba elfilor cenusii, care nu au venit niciodata in Valinor ; a devenit si limba principala a elfilor care au parasit Valinorul pentru Pamantul de Mijloc - Silmarillion) si Quenya ( sau limba vorbita de elfii din Valinor, elfii puri).

Sindarina se bazeaza pe galeza, in timp ce Quenya are la baza latina si finlandeza. Cele 2 dialecte sunt foarte asemanatoare.

De exemplu, in Quenya cuvantul " luna " se traduce ISIL si in Sindarina ITHIL ; in Quenya " soare " se traduce ANAR iar in Sindarina ANOR.

Concluzii
Dintre elfii lui Tolkien mie mi-a placut mult Legolas si Arwen.Legolas, in limba elfilor inseamna „Frunza Verde”. Acesta este un print al elfilor din Codrul Intunecat si are 2931 ani.Arwen este o printesa elfa nemuritoare.E o fiinta nobila, eleganta, magica.

Sper ca nu v-am plictisit.Astept intrebari daca sunt. Sper sa impartasiti si voi din cunostintele pe care le aveti despre elfii lui Tolkien.
zeri
Nu cred ca Legolas are 2931 de ani. Nicaieri in scrierile lui Tolkien nu e data varsta lui. Putem doar trage concluzii din spusele lui ca e nascut undeva in primul ev si atat. Oricum, e mult mai "batran" decat da impresia din filmele lui P. Jackson.


Si daca tot numim elfii nostrii preferati, mentionez si eu pe Galadriel si Luthien Tinuviel. Peter Jackson a intruchipat-o superb pe Galadriel in filmele sale.
Okami
Sunt diverse interpretari, dar parintii enciclopediei lui Tolkien atata i-au dat varsta. Pe wikipedia, stiu ca nu scrie, dar de exemplu in Enciclopedia of Arda, i se da intre 3000 si 5000 de ani. Cum spuneam, depinde de interpretari.
Trickster
Pai nu stiu, mai bine recomandai carti decat sa faci o sinteza tongue.gif. Oricum, elful preferat trebuie sa fie Fingolfin, foarte smecher tip, iar cel mai in varsta personaj din trilogie (dupa Bombadil sau Ishtari) ar trebui sa fie Galadriel daca ar fi sa te iei dupa arborele genealogic de la sfarsit. Mdea, ce sa-i faci, nu elfii au fost preferatii mei din lumea lui Tolkien, ci oamenii din vechime, al caror sange il mai purta mi se pare doar nea Aragorn, mai precis doi dintre ei, Beren si Túrin. O fi...
Okami
Plecaciuni in fata lui "High King of the Noldor"!

Aragorn se trage din neamul Dunedain, un popor de oameni care, conform legendei, s-a transformat in elfi. De aceea e asa de diferit. Practic, fiecare personaj din Trilogie apartine unei cultuti care are un stil propriu de viata, propriile traditii, mituri, stiluri de a se imbraca si de a lupta.
Trickster
De fapt nu, se trage din oamenii care au trait pe alt continent dupa ce Iluvatar a schimbat lumea si-s diferiti pentru ca nu au fost corupti de Melkor... adica in mare au ramas la fel ca la inceputul creatiei. Ca erau prieteni cu elfii e una, ca erau mult mai aproape de ei ca natura e alta, dar din cunostintele mele nu au fost niciodata elfi. Din cate stiu eu singurii care puteau sa fie sau elfi sau oameni is urmasii lui Beren si Lúthien (parca erau si Elrond si Arwen printre ei).
Okami
Aragorn se trage din Arathorn II - Northern Dúnedain, unul din cele doua regate formate de Elendil. Dúnadan se trag din Númenor, oamenii de acolo fiind calauziti de Star of Eärendil, de unde s-a nascut legenda ca la inceput ar fi fost elfi.
Trickster
Corect, legenda in poveste, dar nu au fost niciodata elfi tongue.gif. In Silmarillion zicea ceva de genul ca aveau mai multe in comun cu elfii decat cu oamenii, dar noa, sangele apa nu se face.
Okami
Normal... Tolkien vedea in elfi fiintele sublime, tot ce ar trebui ca oamenii sa fie si nu sunt. Oamenii sunt de rangul doi, in primul rand pentru ca sunt muritori si totul in lumea lor moare.Tolkien si-a imaginat lumea sa ca un intreg, iar noi, ca si oameni, avem cate ceva din fiecare rasa creata de Tolkien, daca stai sa analizezi profund.
Trickster
Ah, aici nu ne intelegem biggrin.gif. Eu m-am tot intrebat de ce a vrut Tolkien ca elfii sa fie invidiosi pe oameni, sa zica ca au primit daruri mai multe de la Iluvatar. In nici un caz tolkien nu a zis ca-s de rangul 2, ci doar ca-s cei veniti din urma. Si stii care era motivul de invidie al lor? Tocmai moartea, faptul ca elfii morti trebuie sa astepte in niste sali imense iar oamenii pleaca mai departe. Elfii numeau moartea darul lui D-zeu parca, dar care pana sa fie corupt de Melkor nu era temut de oameni.

In nici un caz nu-i vedea pe elfi ca si oameni idealizati, si mie mi se pare foarte evidenta paralela dintre maturizarea unui individ si lumea lui... elfii reprezinta copilaria si inocenta care pleaca, se pierde in mod inevitabil, si chiar daca e ceva regretata, pierderea ei e necesara.

Ca a gasit in fiecare rasa arhetipuri e foarte evident, e si motivul pentru care rasele lui is asa de populare si reciclate... basmele au nevoie de arhetipuri.
Okami
Tolkien a explicat acest subiect detaliat. Daca e sa ne uitam putin la istoric, Tolkien si-a pierdut multi prieteni in razboi si de acolo are o obsesie destul de mare pentru nemurire. Daca stai sa analizezi elfii in profunzime, "magia" de care se tot vorbeste e o lupta continuua pentru descoperirea "sinelui". Fata de oameni, elfii avand darul nemuririi nu sunt atat de indoctrinati de lume, pot contempla mai mult natura, devenind intelepti.Intelepciunea presupune bunatate.

Mergand pe fir, rasa oamenilor isi are originea in "Atlantida", continentul disparut. Cred ca toti cunosc povestea oamenilor de acolo care au ajuns la autodistrugere.

Elfii au doua parti,Fëa (spirit) and the Hroa (corp), iar viata lor e atat de lunga, cat dureaza lumea, sunt legati de lume. Cand Fëa consuma Hroa, atunci elful merge in Mandos, pana la sfarsitul zilelor. Cei care au fost convinsi de Melkor, la decadenta, incearca sa ia corpul altui elf in care este o Fëa.

Soarta omenilor e diferita. Eru le-a dat darul mortii.Dupa ce mor oamenii merg in Halls of Mandos, unde nu stau mult. Apoi paresesc lumea si nimeni nu stie unde se duc. De aceea soarta omului e una ratacitoare.
Trickster
Bun, dar de ce invidia elfilor pe darul oamenilor? smile.gif
Okami
Eu nu cred ca este o invidie.Cineva nemuritor a invatat in cele din urma sa nu se ataseze.Oamenii au alegerea de a muri.Elfii stiu ca nasterea si moartea sunt niste simpe iluzii. Din punct de vedere al creatorului, elfii stiu ca exista viata care supravietuieste prin crearea si distrugerea permenenta a formelor si numelor.
Trickster
Ba chiar invidie e, te rog nu ma face sa caut un citat si crede-ma pe cunvant biggrin.gif. Sincer noi doi intelegem complet diferit ce-a vrut nea Tolkien sa reprezinte prin elfi, dar noa...
Okami
Da, asa e, intelegem diferit. Darul oamenilor e unul diferit.El te face sa traiesti viata la maxim, scurt, dar intens.In schimb elfii avand imortalitatea, vad lumea din jurul lor cum se schimba si decade.Decadenta lumii e problema.

Uite ce spune Tolkien :

".. we see a sort of second fall or at least 'error' of the Elves. There was nothing wrong essentially in their lingering against council, still sadly with the mortal lands of their heroic deeds. But they wanted to have their cake without eating it. They wanted the 'peace' and bliss and perfect memory of the West, and yet to remain on the ordinary world where their prestige as the highest people, above wild Elves, dwarves, and Men, was greater at the bottom of the hierarchy of Valinor. They thus became obsessed with 'fading', the mode in which the changes of time (the law of the world under the sun) was perceived by them. They became sad, and their art (shall we say) antiquarian, and their efforts all really a kind of embalming - even though they also retained the old motive of their kind, the adonment of earth, and the healing of its hurts."

"But I suppose that the Quendi (other word for Elves S.) are in fact in these hisories very little akin to the Elves and Fairies of Europe; and if I were pressed to rationalize, I should say that they represent really men with greatly enhanced aesthetic and creative functions, greater beauty and long life, and nobility - the Elder children (of Illuvatar S.), doomed to fade before the Followers (Men), and to live ultimately only by the thin line of their blood that was mingled with that of Men, among whom it was the only real claim to 'nobility'."

Avand in vedere cele spuse despre soarta elfilor, ca om e mai bine sa alegi soarta muritorilor, decat soarta elfilor.
Trickster
Now we see eye to eye biggrin.gif. Da, partea aia e mai aproape de ce am inteles eu... tu aveai tendinta sa-i faci prea perfecti, si Tolkien intotdeauna a avut grija sa-i faca viciaţi. Viciati atata incat chiar daca per ansamblu erau mai mareti, cei mai stralucitori dintre oameni sa-i depaseasca.
Okami
Nu am spus ca sunt fiinte perfecte, ci aproape de perfectiune.Exista creatorul, care e perfect si fiintele create, printre care si elfii.Fiecare rasa are partile ei bune si cele rele. Important e faptul ca elfii sunt un model pentru ce ar trebui sa fie omul, mai ales prin descoperirea de sine, acea "magie" launtrica. biggrin.gif
elpreda
Nu am apucat sa citesc inca toate cartile lui Tolkien despre Middle-Earth, le cumpar pe restul cand mai dau o tura prin Londra, dar pot sa spun ca nea' Tolkien asta e un geniu. Mi-a placut foarte mult cantarea despre Luthien, si numele de e asa de fain. Daca o fi sa pun vreuneia numele vreodata asa il pun ca tare-mi place cum suna.
Btw s-a gandit cineva cum ar arata un anime facut dupa povestea lui Tolkien?
Muza chan
Nu un anime, un desen animat! smile.gif Exista desene, ilustratii la una din primele editii ale cartii, foarte frumos desenate.
elpreda
Mersi o sa ma uit sa vad si eu desenele sunt tare curios. Si ca tot e vorba de ilustratii, eu sunt pasionat de scrierea tengwar si am un program azorel care cupinde mai multe fonturi, dar e incomplet. Stii cumva daca exista o versiune completa?
Luffy
oki da paraca seamana cu stapanu inelelor...
si carte o fost scrisa acu aproape 100 de ani
nu am vazut desenu sau asa o numita carte
.. kum ii zice Tolkien ?
si la cartea.. middle earth ...
sant desene animate?????????
Plz a little help .. ca imi plac povestile de genu
zeri
Man, fati o ordine in idei. Deci... aici se vorbeste despre J.R.R. Tolkien. Omul asta e considerat parintele fantasy-ului si a scris printre altele: Hobbitul, Stapanul Inelelor, Sillmarilionul, Copiii lui Hurin si alte povestiri.

Middle Earth este taramul (in mare parte) unde se petrec aventurile din aceste povestiri.

Muza-chan cand a zis de desene animate probabil se referea la "The Hobbit" din 1977 ( http://www.imdb.com/title/tt0077687/ )
Muza chan
zeri:
Nu, eu ma refeream la ilustratiile facute pentru Lord of the Rings. Din pacate, nu le mai gasesc, ca vroiam sa le pun pentru scarz08. Erau unele superbe cu satul hobbitilor, cu Moria, cu Bilbo si cu dragoni.

Dar merge si Hobbitul, ca e desenat in acelasi stil. smile.gif
un fan
Buna tuturor! Sunt noua pe site – de fapt m-am inregistrat special pentru topicul asta.
Okami, daca nu stii bine cartea poate nu ar trebui sa le povestesti altora. Induci oamenii in eroare.
Povestirea ta este total haotica, dai amanunte fara sa expui in ansamblu si faci afirmatii fara sa le expici. Toti cei care nu au citit inca Silmarillion sau nu au inteles-o bine, va sfatuiesc sa nu incercati sa intelegeti ce s-a spus pe topicul asta – veti fi mai confuzi decat inainte. Imi pare rau ca trebuie sa te critic atat, Okami, insa nu vreau ca oamenii sa ramana cu o parere gresita.

Voi incerca sa fac o enumerare a multelor greseli referitoare la Tolkien si lumea lui inventata, desi s-sr putea sa mai fie si sa nu le fi observat eu, ori sa le fi trecut cu vederea ca sa nu scriu atat de mult (o sa ignor greselile de ortografie si gramatica). Pe langa asta, folosesti o droaie de cuvinte in engleza. Cumva nu esti roman? Si nu stiu ce articole ai gasit tu pe internet, dar in mod categoric sunt eronate.
- “Zeii” nu sunt deloc zei, Tolkien insusi compara ainurii cu zeii pentru o intelegere mai buna a termenului, in lipsa de alt cuvant mai potrivit. Si ainurii au creat toata lumea, nu numai Pamantul de Mijloc.
- Ainurii nu „l-au populat cu (...) elfi, apoi oameni”, acestia fiind singurii creati de insusi Iluvatar, zeitatea suprema, divinitatea, creatorul.
- Marduk (Copilul-Soare) este un zeu babilonian care, in vremea lui Hammurabi, a devenit zeu suprem. Cel la care te referi se numeste Melkor.
- Termenul de Pamant de Mijloc nu se refera la „lumea omului”, acolo vietuiesc multe popoare si semintii diferite. Ca in cel de-al Patrulea Ev va fi sub dominatia oamenilor este cu totul altceva. Poate Pamantul de Mijloc e pur si simplu... in mijloc.
- In Silmarillion este vorba despre intamplari din cele trei Evuri ale Soarelui, ca si din Evurile Stelelor de dinaintea lor, nu doar desre Primul Ev. De ce tai din carte?
- Primii elfi nu „au fost treziti (creati) de Cuivienen”, ci langa Cuivienen, care era un lac, sau cel putin asa au crezut elfii atunci. Mult mai tarziu, inteleptii au ajuns la concluzia ca era probabil vorba despre un golf al Marii Interioare Helcar. Numele Cuivienen e in elfica si inseamna Apa trezirii.
Origini si Putina Istorie
- Vala este singularul de la valar. R-ul de la sfarsit arata pluralul in elfica. Deci, Melkor este un vala, nu un valar.
- Melkor nu este nicidecum un simbol al diavolului – Tolkien nu a scris o alegorie a miturilor crestine. Melkor este, daca vrei simbol al frumusetii si puterii decazute, care, incercand sa controleze totul, ajunge sa lupte pentru a distruge totul.
- Orome i-a numit pe primii elfi eldari, adica poporul stelelor, nu oamenii stelelor. Elfii nu sunt oameni. Esti sigur ca ai citit cartile lui Tolkien?
- Elfii care au fost suspiciosi fata de valari nu au fost cei prinsi si torturati de Melkor, de vreme ce mai erau langa Cuivienen. Acestia din urma nu au fugit din temnitele lui Melkor; nu ar fi putut.
Marea Calatorie
- Orome a fost timis pentru a-i „summon-a” pe elfi? Si, mai tarziu, ei au ales sa urmeze „summon-area”? Glumesti, nu? In ce limba e asta?
- „Urmasii lui Ingwë, si majoritatea oamenilor lui Finwë si Elwë” – ma simt nevoita sa o spun din nou: elfii nu sunt oameni.
- Teleri, nu telari. (e scris de mai multe ori gresit)
- „Oromë i-a condus pe oamenii celor trei Kindreds” – pentru numele lui Dumnezeu, elfii NU sunt oameni. (englezismele astea ma omoara...)
- „Telar-ii (telerii, corect) condusi de Elwë si de fratele lui Olwë au fost cele mai mari gazde" – gazde? Pe cine au gazduit? Nu inteleg propozitia.
- „Nu putini din acesti oameni au abandonat Marea Calatorie” – cred ca o iau razna – ELFII NU SUNT OAMENI.
- E Great Sea, nu Gread Sea. (chiar nu poti folosi romana? Ai citit in engleza si nu stii sa traduci? Sau pur si simplu asa e mai cool?)
- Telerii „au intalnit-o pe Ossë, o Maia a Marii” - Osse este barbat.
- Elfii in mod sigur nu au invatat totul de la valari. E cam mult chiar si pentru ei, nu? Si elfii au creat multe lucruri gandite doar de ei, nu invatate de la altii.
- Pass din the Pass of Light nu inseamna pasaj, ci trecatoare, pas.
- Swanheaven nu se gaseste in Alqualonde, ci este Alqualonde; e traducerea in engleza.
Natura elfilor
- Elfii nu se reincarneaza in Salile lui Mandos – nu citesti ce scrii tot tu? Sunt nemuritori. Ca sa se reincarneze, trebuie sa moara mai intai. Concluzia?
- „Chiar daca, spre deosebire de oameni, elfii trebuie sa ramana pana la Sfarsitul Zilelor, ei nu sunt strans legati de Middle-Earth.” Glumesti, nu? Sau chiar n-ai idee despre ce vorbesti? Elfii SUNT legati de Pamantul de Mijloc, Tolkien o spune destul de explicit in Silmarillion.
Religia
- „Elfii nu au o religie distincta, in sensul perceput de oameni.” Distincta fata de ce? Te rog sa explici propozitia.
- Elfii din Valinor sunt puri in ce sens? Ca rasa? In sensul de inocenti? Sau cum?
- Quenya este inspirata in anumite privinte din latina, dar ca sa zici ca se bazeaza pe ea, e exagerat.
- In fine, mi se pare absurd sa spui ca Legolas are fix 2931 ani. Asta e o supozitie. S-o tratam ca atare.

Okami, zici ca astepti intrebari. Am si eu una: Ai citit ceva de Tolkien, sau doar ai vazut filmele?


(Mar 15 2007, 07:57 PM)
Trickster, eu nu l-as cataloga pe Fingolfin ca smecher. E o insulta la adresa numelui sau.

(Mar 15 2007, 09:47 PM)
Dupa cum bine a observat Trickster, dunedainii nu s-au transformat in elfi. Asta e o prostie. Insa, din pacate, Si Trickster este in eroare. Oamenii au trait in Numenor inainte ca Iluvatar sa schimbe lumea, nu dupa – doar din cauza lor a schimbat-o, nu? Urmasii regilor numenoreni sunt altfel decat alti oameni, chiar alti numenoreni, pentru ca se trag din Elros, fratele lui Elrond, fiul lui Earendil si al lui Elwing, amandoi pe jumatate elfi. Elros, ca si fratele sau, Elrond, a trebuit sa aleaga daca sa apartina de semintia oamenilor sau a elfilor.

(Mar 15 2007, 10:10 PM)
Okami: „Aragorn se trage din Arathorn II - Northern Dúnedain, unul din cele doua regate formate de Elendil.” Sa inteleg ca Arathorn II e un regat? Asta-i prea ciudat, avand in vedere ca este... tatal lui Aragorn. Iar Northern Dunedain inseamna dunedainii din nord, adica nici asta nu-i un regat. Prin urmare: explica, te rog, propozitia.
Dunadan este singularul de la dunedain. (referitor la o greseala de acord intre subiect si predicat)
Eu nu am auzit de nici o legenda conform careia dunedainii s-au transformat in elfi. Te rog, precizeaza sursa.

(Mar 15 2007, 11:35 PM)
Okami, elfii nu sunt „tot ce ar trebui ca oamenii sa fie si nu sunt”, sunt doar altfel. Si, dupa cum observa Trickster, oamenii nu sunt de rangul doi. Unde ai citit asta?
Pe de alta parte, nu reprezinta nici copilaria, inocenta etc. Pentru a intelege asta, si de ce elfii au ajuns sa invidieze darul facut de Iluvatar oamenilor, e de ajuns sa citesti scrisoarea de la inceputul Silmarillion-ului.

(Mar 16 2007, 11:58 AM)
Okami: „Tolkien si-a pierdut multi prieteni in razboi si de acolo are o obsesie destul de mare pentru nemurire.” Elfii erau nemuritori dinainte de inceperea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Tolkien e profet, acum?
Magia elfilor face parte din natura lor, modul lor de a fi. Despre ce descoperire a sinelui vorbesti?
„Intelepciunea presupune bunatate.” Dumnezeule!!! Feanor a pornit primul razboi in care elfii au luptat contra elfilor, in Valinor; Maeglin a tradat Gondolinul, fii lui Feanor au atacat Doriath si l-au distrus... sa continue lista elfilor intelepti si buni?
Nu rasa oamenilor isi are originea in Atlantida (Numenor), ci doar urmasii celor care au venit de peste mare.
„Cei care au fost convinsi de Melkor, la decadenta, incearca sa ia corpul altui elf in care este o Fëa.” Unde ai citit asta? Eu n-am auzit de asa ceva.

(Mar 16 2007, 06:04 PM)
Okami: „Cineva nemuritor a invatat in cele din urma sa nu se ataseze.Oamenii au alegerea de a muri.Elfii stiu ca nasterea si moartea sunt niste simpe iluzii.” De unde le scoti? Poate ar trebui sa citesti mai putin din ce zic criticii si mai mult din ce zice Tolkien. Tocmai ca elfii SUNT atasati, legati de lume, si in asta sta marea lor tragedie. Cum sa aiba oamenii alegerea de a muri? Sunt obligati sa moara, e in natura lor!!! Nasterea si moartea sunt privite ca iluzii, de ce? Argumenteaza.

(Mar 16 2007, 06:08 PM)
Trickster, ai dreptate in legatura cu invidia, scrie clar in Silmarillion, pg 16, varianta in romana, din 2003.

(Mar 16 2007, 08:53 PM)
Trickster, dar elfii SUNT perfecti. O spune Tolkien insusi, de mai multe ori. Vrei exact paginile?
„cei mai stralucitori dintre oameni sa-i depaseasca” Oamenii sa-i depaseasca pe elfi (elfii nobili, presupun)? Cum?

CONCLUZIA:
Mai cititi ce scrie Tolkien, nu ce scriu altii despre ce scrie Tolkien.

Daca aveti intrebari, va rog sa le puneti.
zeri
Bine ai venti fan hard-core al lui Tolkien smile.gif si... touché !!! laugh.gif
Trickster
Uhm... intr-adevar esti un fan biggrin.gif. Personal nu vad cum as putea insulta numele unui personaj de carte, dar raman totusi la parerea mea ca era smecher tongue.gif. Mi-e ciuda ca nu mai am cartea proaspata in minte sa discut, dar din franturi Feanor numai perfect nu mi s-a parut, si personajele umane mi s-au parut mai reusite, ca stralucesc mai intens, chiar daca mai putin decat elfii.

Ah, si welcome smile.gif
un fan
Multumesc pentru urarile de bun venit, zeri si Trickster!

Trickster, cred ca “stralucirea” elfilor ori oamenilor, care sunt mai reusiti dintre ei, nu poate decide decat fiecare cititior in parte, in functie de interpretarea proprie. In legatura cu a fi sau nu smecher, o sa argumentez, desi discutia mi se pare putin penibila.
Intr-adevar Fingolfin este doar un personaj dintr-o carte, insa credeam ca privim totul din interior, dezbatem ca si cum am fi in poveste. Fingolfin nu exista, asa cum intelegem in general existenta (fiindca e discutabil daca e real sau nu – pot intra in amanunte daca vrei). Insa, in poveste, a spune asta despre un Inalt Rege al elfilor e ca si cum, in “realitate”, ai zice ca Stefan cel Mare a fost smecher (ori Maria Tereza, Wellington, si altii). Iar daca ai spune si despre ultimii amintiti ca sunt smecheri, atunci chiar ca ar fi mai bine sa incheiem subiectul, fiindca in mod evident avem viziuni diferite asupra acestui aspect.
BlackHand
QUOTE(Trickster @ Sep 14 2008, 12:34 AM)
...si personajele umane mi s-au parut mai reusite, ca stralucesc mai intens, chiar daca mai putin decat elfii.


Poate asta are legatura cu faptul ca cel care a scos un silmaril din coroana lui Morgoth (nici un elf nu s-a incumetat sa faca asta) a fost un om. A fost ajutat? Bravo, inseamna ca a meritat. Cinste lui Beren.

Edit: Tocmai mi-am dat seama ca avatarul ma da de gol. Fingolfin, smecher sau nu, este personajul meu preferat din scrierile lui Tolkien.
Mogadorian
daca e sa vorbim despre elfi am doua preferinte in functie de mediul in care apar...

in productia lui Peter Jackson mi-a placut la nebunie Galadriel (Kate Blanchet) ...dar nu am putut sa-l inghit pe Legolas, prea l-au transformat in print razboinic

in cartile lui Tolkien... imi scapa numele acum... si e tarziu, prea tarziu ca sa caut Silmarillion in biblioteca, dar e elful care moare injunghiat de prietenul lui in timp ce il scapa din inchisoare (this is so cloudy... am citit cartea acum 2 ani)

si legat de Tolkien... omul a trait ca sa scrie cartea aia... 35 de ani ca sa fie gata(Lord of the Rings)... that's a lot of time... si cand te gandesti ca la inceput nici macar nu se gandea la inelul gasit de Bilbo ca fiind "The MAster Ring"
Moonsparkle
Daca e sa vorbim despre preferinte, I've taken a liking to Beleg Cúthalion dupa ce am citit Children of Húrin. Draguta carte apropo, dar se vede ca a fost terminata de fiu.

LE: omigi doar acum realizez ca "elful care moare injunghiat de prietenul lui in timp ce il scapa din inchisoare" ar putea foarte bine sa fie Beleg tongue.gif dar nu era tocmai o inchisoare propriu zisa, ci Turin era prins de orci. here: The Death of Beleg. happy.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Anime Power Forums (Based on Invision Power Board 1.3) © 2005 Anime-Club.
Invision Power Board © 2001-2022 Invision Power Services, Inc.