Sa cresti mare, Shinju!
Adevarat, informatii se gasesc si pe net, dar astea sunt luate din alte surse.
Si daca lumea e interesata materiale mai am destule...
LUNA IUNIE:
Minazuki
Pe 1 iunie are loc schimbarea uniformelor de iarna cu cele de vara : koromo gae
In iunie incepe Tsuyu-bayu o perioada umeda care dureaza aproximativ o luna si care are loc la intalnirea fronturilor atmosferice cu presiune inalta de deasupra marii Ohotsk si de deasupra Oceanului Pacific. In aceasta perioada orezul care a fost deja plantat are indeajunsa apa pentru a se dezvolta. Perioada poate fi si secetoasa uneori, ceea ce duce la recolte slabe - Karatsuyu.
In iunie se dau primele la angajatii de la firme. Acestea se numesc Bonasu si pot echivala cu pana la 5 salarii.
Copii atarna de obicei o papusa de panza alba la ferestre. Se numeste teru teru bouzu si aduce vreme buna.
Acum putin in urma...
Luna IANUARIE
Din 1873 se serbeaza Anul Nou ca si in Europa , nu dupa traditia Anului Nou Chinezesc.
Are loc prima vizita la templu din noul an.(hatsumoude). Se poate face in noaptea de Revelion sau in primele zile 3-4 zile dupa aceea. Oamenii se roaga la templele Shinto astfel:
Se bate din palme de 2 ori pentru a atrage atentia zeului
credinciosul se inclina o data in semn de respect pentru divinitate
Se arunca o moneda ( sau mai multe, pe rand) de 5 yeni.
Credinciosul se roaga in gand pentru ceea ce vrea sa i se indeplineasca in noul an.
La sfarsit se mai face o plecaciune.
Se mananca osechiryouri
'' sechi'' inseamna anotimp sau sarbatoare. Osechi ryouri se prepara inainte de Anul Nou in casa si continea in exclusivitate mancaruri japoneze simbolice:
DATEMAKI -omleta dulce amestecata cu peste maruntit sau creveti. Oamenii in zilele senine purtau haine elegante. De aici , aceasta mancare se consuma in speranta ca vremea va fi buna.
KAMABOKO- pasta de peste fiarta si aranjata in rulouri colorate cu alb si rosu. Culorile sunt festive si simbolizeaza soarele cand rasare.
KAZUNOKO- icre de hering. Se consuma pentru a fi binecuvantati cu cat mai multi copii.
Konbu, un tip de alge.. Se asociaza cu yorokobu=a se bucura.
Kuromame-fasole neagra. Se consuma pentru a fi sanatos.
Tai , platica rosie. Este sfarsitul adjectivului medetai, de bun augur.
Tazukuri, sardine uscate in sos de soia. Erau folosite ca ingrasamant pentru campurile de orez in trecut. Simbolizeaza o recolta bogata.
Se mananca Ozouni, supa cu mochi prajite in ea si cu putin peste si legume. Se bea sake cu ierburi medicinale, Otoso , pentru digestie.
Pe 7 ianuarie se mananca Nanakusa no kayu, un terci din cele 7 ierburi de primavara , care includ o specie de patrunjel seri, traista ciobanului nazuna, suzushiro, suzuna nap, gogyou, hakobera, hotokenoza. Se consuma pentru sanatate . Se pot cumpara de la supermarket in pachete gata pregatite.
Se primesc felicitarile de Anul Nou si se raspunde la ele.
Se face prima caligrafie din an - kakizome, se scriu dorintele pentru anul care vine , sau pur si simplu kanji de sezon sau simbolici.
Copii primesc bani de Anul Nou, otoshidama
Casele se impodobesc cu Shimekazari care contin o portocala amara ' daidai'', care inseamna portocaliu sau '' din generatie in generatie'', un homar si feriga. Alunga demonii si aduc sanatate intregii familii.