Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: De ce femeile japoneze merg leganat?
Anime-Club Forum > Japonia > Cultura
Bawmwolle
Articol preluat din cotidianul "National".Autoarea articolului:Luminita Bogdan


"Orice strain care viziteaza Japonia pentru prima oara se uita nedumerit sau amuzat la forma picioarelor femeilor nipone, care atrag imediat atentia prin mersur lor nesigur.Nu putine sunt femeile nipone care merg cu picioarele apropiate, lasandu-si greutatea pe partile exterioare ale talpilor si din cauza aceasta au fost adesea ironizate de turistii aflati in vizita pe meleaguri nipone.Cu toate acestea, artistul francez Claude Estebe a surprins in sute de fotografii picioarele reprezentantelor sexului frumos in Japonia si afirma ca acestea spun foarte multe lucruri despre traditia si obiceiurile japoneze.De asemenea, artistul francez a dezvaluit ca picioarele femeilor japoneze au un limbaj specific, la fel ca si limbajul trupului, care spune mai multe despre ele decat insesi cuvintele.
De fapt, societatea japoneza le incurajeaza pe femei sa mearga cu picioarele cat mai apropiate, acest mers fiind recomandat de fabricantii de kimonouri, deoarece scoate mai bine in evidenta imbracamintea traditionala a Japoniei.Mersul "uchimata"(cu picioarele apropiate) a fost foarte bine reprezentat si in pictura traditionala japoneza din anii '30, fiind considerat multa vreme un canon de frumusete si eleganta.Totodata, in limba japoneza exista un foarte mare numar de expresii pentru a desemna o maniera de a sta in picioare sau de a se aseza, care subliniaza importanta picioarelor in expresia corpului in raport cu fata, mult mai inexpresiva si adesea comparata cu o masca de occidentali.Astfel, se vorbeste adesea despre "gaminata"(picioare de pinguin), de "yanki"(picioare deformate), de "seiza suwari"(pozitia traditionala a femeilor pe tatami, cu picioarele indoite sub trup si talpile incrucisate).
Traditiile si obiceiurile sunt respectate cu sfintenie de femeile mai in varsta ale Japoniei.Adolescentele insa nu pot rezista tentatiilor, ele preferand acum fustele scurte si pantofii cu talpi foarte inalte, care le pun in valoare picioarele, altfel la de fine si de frumoase ca ale tinerelor din Europa.Dar traditia e traditie.In ciuda progresului tehnologic, care face din Japonia una dintre cele mai computerizate tari ale lumii, barbatii japonezi prefera ca femeile lor sa fie fragile si sa para neajutorate.Mersul cu picioarele lipite si cat mai stangaci, subtirimea exagerata a trupului si miscarile lente si gratioase ale mainilor sunt cele mai dorite calitati ale uneifemei care se respecta.Prin urmare, chiar daca se amuza purtand pantofi moderni si fuste scurte cat timp sunt adolescente, cand devin femei isi schimba imediat atitudinea.Patronii sotului ar fi dezamagiti daca ea, sotia unui japonez de vaza, ar fi altfel decat...fragila si "impiedicata".cu alte cuvinte, chiar daca tinerele japoneze sunt din ce in ce mai interesate de curele de slabire occidentale, ele o fac nu pentru ca acestea ar fi "cool", ci pentru a arata cat mia bine intr-un kimono."Acest "petic de ziar" mi s-a parut interesant si m-am gandit ca v-ar placea si voua sa-l cititi si sa va spuneti parerea despre el.
vik
Intr-adevar auzisem si eu astfel de lucruri dar mai mult la chinezi. Cu cat piciorul e mai mic cu atat femeia este mai frumoasa. Chiar aveau tehnici care pt occidentali erau cosiderate adevarate torturi. Se taia talpa se punea sare pt strangerea pielii si bandaje foarte rigide. Ceva de speriat. 8)
Bawmwolle
Mi mi se pare o barbarie sa schinui bietele femei , sa le pui sa mearga ca neoamenii, doar pentru a avea piciorul nu stiu cum.Asta e o problema de mentalitate...uneori bolnava la japonezi.
yuki
din fericire chestia asta a ramas doar la chinezi, japonezii nu au adoptat-o. Tot chinezii sunt "vinovati" si pentru statutul de care se" bucura" femeia japoneza. si asta deoarece in anul 500 ( si ceva ) a intrat budismul in Japonia si cu acesta ( incet incet )si mentalitatea ca femeia este inferioara. Pana atunci femeile erau egale cu barbatii, au detinut tronul si au creat opere de mare valoare in domeniul culturii, Cel mai bun exemplu este "Genji Monogatari" ( Povestea lui Genji ), capodopera literaturii japoneze, scrisa de o femeie de la curte. Chiar si in mitologie, zeitatea suprema ( a soarelui ) este o femeie- Amaterasu.
CyBeR
Torturi,mult prea putin zis.Nu-mi aduc aminte daca la chineji sau la japonezi dar am vazut la un moment dat pe Discovery ceva istoric.Marturisirea unei batrane care poveste cum in trecut,pentru ca o femeie sa fie considerata frumoasa trebuia sa aiba picioare foarte mici,inguste.Astfel,inca din tinerete,fetelor le erau legate foarte strans talpile de la picioare pentru a le modela pe acestea sa devina tot mai mici.Acest lucru dadea roade la tinerete dar pe masura ce imbatraneau,femeilor le era tot mai greu sa mearga in principal din cauza deformarilor care apareau la picioare.Incredibil de dureros.

In final,de multe ori picioarele aratau ca niste copite si chiar au fost aratate picioarele batranei care fusese si ea supusa la acet "tratament" in tinerete.

Acum,nu-mi aduc aminte chiar exact daca tote informatiile mele sunt corecte dar in mare parte cam asta ar fi treaba.Astfel de exemple indeparteaza posibilii curiosi de adevaratul substrat al culturii respective.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Anime Power Forums (Based on Invision Power Board 1.3) 2005 Anime-Club.
Invision Power Board © 2001-2023 Invision Power Services, Inc.