Datastorm
Jun 10 2006, 12:11 PM
aici e plin de amatori de cultura japoneza
a citit cineva ceva de el? vreau sa zic ca tipul scrie mega beton... chiar nu poti lasa cartile lui din mana;
pana acuma am citit de el : "La capatul lumii fantastice si in tara aspra a minunilor" care e geniala!! si "in cautarea oii fantastice" care de asemenea e super tare; in ultima vreme n-am prea avut vreme sa citesc, dar trebuie sa citesc si restul cartilor scrise de el, chair merita
aldonza
Jun 10 2006, 08:14 PM
si eu am citit cate ceva de haruki murakami,dar si de alti scriitori japonezi:kobo abe,ryu murakami,kazuo ishiguro,eiji yoshikawa etc.
de murakami am citit:"Iubita mea,Sputnik","La sud de granita,la vest de soare", "Dans,dan,dans" si preferata mea "Padurea norvegiana".
toate cartile scrise de el pe care le-am citit sunt carti usoare intr-un stil relaxat si liber, dar care odata incepute greu le lasi din mana pana nu le termini.
personajele sunt oameni simpli ce traiesc intr-un timp al prezentului ,dar intr-un spatiu in care fantasticul interactioneaza cu realul in mod firesc .naturaletea constituie o caracteristica a scrierilor lui murakami.,iar scenele care exploreaza sexualitatea personajelor sunt descrise cu aceeasi naturalete.
pe mine ma captat acest murakami si asta nu doar din motivul ca este japonez si am o pasiune pentru tot ce tine de japonia,ci din cauza faptului ca in ciuda aparentei simplitatii a povestilor in spatele randurilor atinge probleme de ordin psihologic ...prezinta destinul uman,viata si moartea.
celor care nu au citit nimic de murakami le recomand sa incerce ceva cand au timp si chef.
Spor la citit!
Datastorm
Jun 12 2006, 08:33 PM
si eu am citit de ryu murakami "albastru nemarginit aproape transparent"...mi-a placut cartea...chiar dak a fost obscena si scarboasa mi-a placut
aldonza
Jun 12 2006, 09:59 PM
"albastru nemarginit aproape transparent"-e o carte interesanta daca reusesti sa treci peste anumite parti extrem de detaliate cu privire la orgiile tinerilor.cel putin a doua jumatate a cartii este chiar placuta si ideea in sine e originala.
eu am citit-o in cateva ore intr-o noapte cand nu aveam somn,da' stiu si persoane care nu au reusit sa o citeasca.
Rogue
Jun 13 2006, 10:11 AM
Eu am citit pana acum de Haruki Murakami doar "Padurea norvegiana". Inainte sa incep cartea banuiam ca o sa fie foarte sumbra, dar nu a fost deloc asa cum asteptam eu. Mi-a placut insa destul de mult , vreau sa mai pun mana si pe alte carti scrise de el.
Shinju
Jun 13 2006, 10:51 AM
nice, vreau si eu sa citesc....dar nu prea stiu de unde sa iau cartile. poate imi puteti da un hint. stiu ca unele se mai gasesc in librarii, dar costa...si buzunaryl meu e cam gol....
de pe net? poate imi dati ceva linkuri...
mersi.
ja ne.
aldonza
Jun 13 2006, 08:37 PM
din pacate nu am gasit pana acum carti d'ale lu' nenea murakami pe net,da' ai putea sa incerci la o bibloteca ceva....nu te costa decat drumul pana acolo si ceva timp
.eu zic ca merita sa incerci
shuin
Jul 13 2006, 09:15 AM
A nu se confunda Haruki Murakami cu Ryu Murakami!
"albastru nemarginit aproape transparent" e scrisa de Ryu Murakami.
Dintre cartile lui Haruki am doar Padurea Norvegiana de care o sa ma apuc atunci knd voi avea timp...
Dintre cartile lui Ryu am atat "albastru nemarginit aproape transparent" cat si "Copii de aruncat" ("Coin Locker Babies") aceasta din urma fiind cea mai buna opera a sa. Pt ekivalentul in lei a 10$ cumparati "Copii de aruncat".. E superba!
Datastorm
Jul 22 2006, 06:01 PM
cine l-a confundat pe ryu cu haruki?
apropo ryu murakami...trebuie sa fac rost de "copii de aruncat", a mai citit cineva cartea?
si ultima mea achizitie de haruki murakami "kafka pe malul marii"
de abia astept sa o incep, lumea zicea ca e geniala
shuin
Jul 23 2006, 09:26 AM
"cine l-a confundat pe ryu cu haruki?"
Avand in vedere k topicul se numejte Haruki Murakami si la un moment ati inceput sa vorbiti despre cartile lui Ryu (albastru nemarginit aproape transparent) am presupus k ati incurcat borcanele
However, presupunerea e mama tuturor esecurilor
) My bad, desi clarificarea din postul precedent e buna pt cei kre nu jtiu.
"apropo ryu murakami...trebuie sa fac rost de "copii de aruncat", a mai citit cineva cartea?"
Pai.. io? Sau intrebai in afara d mine? Despre 'Copii de aruncat', nuj unde am citit k ar fi considerat cel mai bun roman din literatura japoneza contemporana. Va fi kiar adaptat pt marele ecran.. filmul va aparea kndva in 2007 si va fi facut cu ajutorul lui Ryu Murakami kre se pare k este destul de implicat in productia sa. Dupa cum am mai spus, 10$ se vor dovedi o investitie f buna pt un fan al literaturii japoneze (si nu numai).
Datastorm
Jul 23 2006, 11:40 PM
oops ,sorry nu am vazut, ma scuzi
da, si eu am auzit ca va fi film regizat de takashi mieke...criminal
el a regizat si "audienta" care a fost killer
shuin
Jul 24 2006, 04:36 PM
Este Takashi Miike si nu Mieke si "Auditia" nu "Audienta"
Si pt cei kre nu jtiu, filmul Auditia este adaptarea unui short story de'al lui Ryu Murakami.
Datorita stransei relatii dintre cei 2 (Miike si Murakami), knd a fo' anuntata adaptarea dupa Coin Locker Babies, toata lumea a presupus k Miike va regiza filmul. Michele Civetta va fi insa regizorul filmului si Ryu Murakami va furniza indicatii ekipei de filmare a.i. filmul sa fie in conformitate cu viziunea sa. Lamurita?
trust_no_more
Apr 20 2007, 05:41 PM
Da...uite ca gasii si topicu` lu` nenea Murakami. Spre rusinea mea, abia prin toamna am citit 2 carti de el:
"La sud de granita, la vest de soare"... simpluta, sa fie oare un Coelho al continetului Asia? Just Kidding, don`t wanna offense anyone
si"Padurea Norvegiana"...
Ma rog, nu e tocmai genul de scriitor caruiai-as citit toate cartile, de fapt prima carte am citit-o la indemnul colegei de camera, care e fanatica cu Murakami asta.
A doua am citit-o din lipsa de ocupatie, in 2 zile am terminat-o.
Vebby
Apr 20 2007, 05:55 PM
trust_no_more_ am citit si eu exact aceleasi carti
Probabil sunt printre cele mai "faimoase" sau chiar mai bune ale lui. Cert este ca
"Padurea Norvegiana" , mai ales dupa ce am ascultat si melodiile de la Beatles la care se face referire in carte, a lasat o impresie adanca asupra mea. Nu mi se pare a avea un stil complicat, avansat sau filozofic, ci chiar unul simplu si atat de sincer ca parca te loveste in inima.
Desi
"La sud de granita, la vest de soare" contine scene care ar fi aratat mai bine daca erau putin mai finisate, a fost iarasi o placere sa o citesc.
Btw, stie cineva cum e in engleza titlul "La sud de granita, la vest de soare?" Eu nu gasesc.. >.<
Moonsparkle
Apr 20 2007, 06:40 PM
South of the Border, West of the Sun. *shakes head* don't you know that wikipedia is a man's best friend? besides google
Vebby
Apr 20 2007, 09:05 PM
10xs Moonsparkle
Data viitoare am sa apelez la wiki cand google nu ma ajuta
trust_no_more
Apr 20 2007, 10:16 PM
te ajuta si "Google, probleme ma?"...daca dadeai un simplu search "Haruki Murakami", primul link era catre site-ul lui oficial in limba engleza, si acolo ii puteai gasi toate cartile lui, desigur, cu titlurile in engleza.
Kawoosh
Jul 1 2008, 04:20 PM
Well, am inceput sa citesc In cautarea oii fantastice mai mult pentru ca avea un titlu interesant, dar pe parcurs stilul lui Murakami m-a cucerit. Am mai citit Cronica pasarii-arc si In noapte, care mi-a placut foarte mult datorita stilului abordat. Sper sa am timp vara asta sa citesc Dans dans dans for a better understanding of In cautarea oii fantastice.
saeko
Jul 29 2008, 11:13 PM
hm ; se pare ca eu am ales sa-mi cmpar alte carti de murakami decat voi; eu am citit in noapte si dupa cutremur ambele f bune; murakami reuseste sa iti induca o stare tensiune chiar si printr-o actiune simpla la prima vedere; cred ca imi voi mai cumpara cel putin 2 carti dintre cele metionate de voi
angel_without_wings
Dec 16 2008, 03:02 PM
eu am inceput cu sputnik, iubita mea... si de atunci sunt vrajita. nu stiu de ce sau cum. singura mai 'out there' ca si subiect e in cautarea oii fantastice. in general are o atmosfera faina, relaxata. chiar si cand se intampla chestii nasoale tot iti vine sa citesti. oare ne place pentru ca are legatura cu japonia? mi se suprapun cateodata in timp ce citesc imagini din desene (nelipsitu izvor cu bambus care se misca si face zgomot. are vreun nume? sau greierii aia enervanti de vara care apar mai in toate. nici alora nu le stiu numele. ah si papucii la intrare.). poate e doar obsesia mea.
Rainbow
Jun 30 2009, 08:39 PM
Well, am citit pana acum "La capatul lumii si in tara aspra a minunilor","Iubita mea,Sputnik","Padurea norvegiana","La sud de granita,la vest de soare","Cronica pasarii-arc" si "Kafka pe malul marii".Sper sa gasesc cat mai curand "In cautarea oii fantastice".
Oricum,din ce am citit eu,cel mai mult mi-a placut "Padurea norvegiana".Romanul merita citit.Mi s-a parut cam stranie povestea de dragoste dintre Toru si Naoko, dar si dureroasa, cu un final destul de tragic, as putea spune. E o poveste derulata pe fondul schimbarilor din Japonia anilor ’70, cand influenta occidentala forma o noua generatie, marcata mai curand de beat, jazz si rock, dar si de o sexualitate libera, decat de bushio sau cha-no-yu. Apropierea dintre Toru si Naoko, spaima cu care aceasta fuge de lumea reala, parasindu-l pentru ca nu poate suporta normalitatea.
"La sud de granita,la vest de soare",este o carte buna,desi,cel care povesteste (Hajime ) e putin cam obsedat de relatia sa din copilărie cu o fată numită Shimamoto.In rest,actiunea e destul de simpla:Hajime si Shimamoto au fost colegi de scoala,dar au pierdut legatura cand pleaca spre licee diferite.El trece prin niste relatii anormale cu alte fete,si se insoara la 30 de ani (parca... ),isi deschide un bar si are doua fetite.Duce o viata relativ normala,pana cand,intr-o zi,Shimamoto apare la unul din barurile lui,iar cei doi ajung sa aiba o aventura impreuna.
Cartea ajunge sa vorbeasca despre copilarie si visurile ei,despre alinare si dragoste.
„Kafka pe malul marii” mi-a placut enorm de mult, mai ales faptul ca e un motan bătrîn, mare şi negru, care vorbeşte cu voce joasă şi cască de mai-mai să i se dizloce maxilarul.
In plus, am gasit in carte un paragraf care mi-a placut foarte mult :„Uneori destinul seamana cu o furtuna izolata de nisip care isi schimba cursul neincetat. Iti schimbi ritmul de mers, incercand sa o eviti. Furtuna insa se schimba si ea, potrivindu-si pasul dupa al tau. Schimbi din nou pasul, dar si furtuna face la fel. Acest lucru se repeta la nesfarsit ca un dans macabru cu ingerul mortii chiar inainte de revarsarea zorilor. De ce? Pentru ca furtuna nu e ceva fara legatura, venit de departe. Tu insuti esti furtuna. E ceva dinlauntrul tau. De aceea n-ai decat sa te resemnezi si sa pasesti drept in mijlocul ei, sa-ti aperi ochii si urechile de nisip si sa o strabati pas cu pas. Acolo nu exista nici soare, nici luna, nici directie, uneori nici macar timp. E doar nisip fin si alb, facut parca din oase faramate, care danseaza in inaltul cerului. Imagineaza-ti o astfel de furtuna.
Cand furtuna va inceta, nu vei intelege prea bine cum ai reusit sa scapi cu viata. Nu vei fi sigur nici macar ca a trecut cu adevarat. Insa un lucru iti va fi clar: tu, cel care a iesit din furtuna, nu mai esti acelasi cu cel care a pasit in ea. Da, asta inseamna furtuna de nisip. "
Himitsu23
Nov 10 2011, 12:17 PM
Singura carte pe care am citit-o de Haruki Murakami este "Padurea Norvegiana". Am primit-o cadou de la o colega de facultate care o citise deja si i-a placut. Am terminat-o in 2 zile, si la sfarsit, am tras concluzia ca nu ma duce capul suficient pt a intelege sau pt a aprecia o astfel de carte. Poate ca erau unele scene mult prea detaliate, sau aveau loc pe camp, sau little lesbo-girls care seduc adultii, sau ca Midori facea anumite gesturi in fata altarului dedicat tatalui intr-o tinuta mai putin formala... Anyway, la sfarsit am avut acea stare de *throws weed, puts hand to forehead and says:"never agian" *
darczon69
Nov 10 2011, 12:20 PM
QUOTE(Himitsu23 @ Nov 10 2011, 12:17 PM)
Singura carte pe care am citit-o de Haruki Murakami este "Padurea Norvegiana". Am primit-o cadou de la o colega de facultate care o citise deja si i-a placut. Am terminat-o in 2 zile, si la sfarsit, am tras concluzia ca nu ma duce capul suficient pt a intelege sau pt a aprecia o astfel de carte. Poate ca erau unele scene mult prea detaliate, sau aveau loc pe camp, sau ca Midori facea anumite gesturi in fata altarului dedicat tatalui intr-o tinuta mai putin formala... La sfarsit am avut acea stare de *throws weed, puts hand to forehead and says:"never agian" *
A fost prima carte de un autor japonez pe care ai citit-o sau ai mai citit un Kawabata, Kenzaburou Ooe sau Yoshikawa?
Mie mi-a placut in mod deosebit cartea, deoarece m-am identificat cu caracterul principal.
Himitsu23
Nov 10 2011, 12:32 PM
QUOTE(darczon69 @ Nov 10 2011, 12:20 PM)
A fost prima carte de un autor japonez pe care ai citit-o sau ai mai citit un Kawabata, Kenzaburou Ooe sau Yoshikawa?
Mie mi-a placut in mod deosebit cartea, deoarece m-am identificat cu caracterul principal.
Da, a fost prima carte de autor Japonez pe care am citit-o si m-a facut sa ma intreb ce fel de copilarie o fi avut autorul... Singurele lucruri pe care le-am inteles din cartea aceea au fost ca Midori inseamna verde, Momo inseamna piersica, numele steagului Japoniei si ca e benefic sa te ai bine cu un tip de la drept.
darczon69
Nov 10 2011, 01:13 PM
QUOTE(Himitsu23 @ Nov 10 2011, 12:32 PM)
Da, a fost prima carte de autor Japonez pe care am citit-o si m-a facut sa ma intreb ce fel de copilarie o fi avut autorul... Singurele lucruri pe care le-am inteles din cartea aceea au fost ca Midori inseamna verde, Momo inseamna piersica, numele steagului Japoniei si ca e benefic sa te ai bine cu un tip de la drept.
I actually loled.
Dar ai perfecta dreptate.
Eu am apreciat povestea de dragoste. Ma rog, ambele: atat cea extrem de ciudata si neimplinita cat si cea care a inflorit ca un boboc de floare verde
.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please
click here.