Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: O scurta istorie a Go-ului
Anime-Club Forum > Japonia > The Game of GO
Ingerasu
Ceea ce am scris eu aici este luat direct din cartea dlui Gheorghe Paun "Initiere in GO" - Editura Tehnica Bucuresti 2000, fara nici un fel de adaptare personala.

Imi pare rau dar eu nu prea le am cu eseurile asa ca nu am avut de ales; oricum informatiile furnizate de aceasta carte sunt general valabile biggrin.gif
Ingerasu
Jocul a fost inventat in China antica, in jurul anului 2000 i.Hr. Una dintre legende atribuie meritul acesta imparatului Shun (2255-2206 i.Hr.), care dorea ca prin intermediul Go-ului sa dezvolte mintea nu prea stralucitoare a fiului sau Shang Kiun. Alte cronici spun ca inventatorul GO-ului esteYao, predecesorul lui Shun, iar altele, ceva mai realiste, atribuie jocul lui Wu, un vassal al imparatului Kieh Kwei (1818-1767 i.Hr.) acelasi care se pare ca a inventat cartile de joc. In orice caz, GO-ul a fost bine cunoscut in antichitatea chineza, marturie fiind descoperirile arheologice si operele literare din acea epoca.

In Japonia, GO-ul a fost introdus in jurul anului 735 d.Hr., pe vremea imparatului Shomu, de catre un anume Kibi Daijin, in urma unei calatorii in China. Probabil ca jocul era totusi cunoscut ceva mai demult, deoarece in anul 738, in urma unei dispute aparuta in legatura cu o partida pe care tocmai o jucau, doi nobili, Kumoshi si Adzmabito, au tras sabiile, cel de-al doilea combatant pierzandu-si viata. Initial jocul s-a raspandit destul de incet in Japonia si numai printer nobilii din Kyoto.

In jurul anului 1080, jocul a fost introdus in secret, de catre Printul din Dewa (a nu se citi Deva biggrin.gif ), in Provincia Oshu, numarul jucatorilor de GO crescand rapid. La inceputul veacului al XII-lea jocul era foarte raspandit in randul samurailor si toti razboinicii, indifferent de grad, purtau cu ei un joc de GO pe care il foloseau in momentele de ragaz. Intre anii 1500-1650 GO-ul a patruns si in paturile mijlocii, multi dintre jucatorii de frunte fiind invitati apoi la curtile nobiliare pentru a-si dovedi maiestria.

La inceputul secolului al XVII-lea a trait celebrul honinbou Sansha, cel care a adus jocul la forma sa moderna, intemeietorul unei faimoase scoli de GO. Sansha este intemeietorul Academiei de Go din Japonia cu ajutorul substantial al shogunului Iyeyasu; in felul acesta, numele de Honinbo s-a perpetuat la conducerea Academiei de GO si elita GO-ului, devenind cu timpul sinonim cu cel de ?maestru al jocului GO?. Academia de GO si-a incetat activitatea in secolul trecut, dar Honinbo a ramas unul dintre cele mai inalte titluri profesioniste japoneze.

Tot Honinbo Sansha este primul care a introdus clasificarea jucatorilor de GO pe niveluri ?kyu? si ?dan?, precum si regulile de acordare a handicapului atunci cand se intalneau jucatori de forte diferite. Nivelul cel mai inalt de 9-dan, a fost atribuit doar arareori, numai de vreo noua ori decursul delor aproape trei secole de existenta a Academiei de GO (ea a fost desfintata in anul 1868, o data cu caderea shogunului). In prima parte a secolului trecut, GO-ul a cunoscut o noua etapa de mare inflorire.
Intre anii 1868-1880, Go-ul a decazut. Academia a fost desfintata, numarul jucatorilor s-a micsorat. Dupa 1880 a avut loc un reviriment, astfel incat la sfarsitul secolului trecut, GO-ul devenise destul de raspandit, de data aceasta in toate paturile sociale.

In aceasta perioada apare si prima care europeana de GO (in germana), scrisa de O. Korschelt, din care A. Smith preia o mare parte din informatiile privind istoria GO-ului, unele consumate si in lucrarea de fata. Jocul s-a raspandit pe toate meridianele mai ales dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial. Desi in Japonia, China si Koreea de Sud exista inca jucatori profesionisti, GO-ul ca sport de amatory este cunoscut si jucat astazi in toata lumea, la nivel de cluburi, campionate nationale, mondiale si, desigur, la nivel amical, ca joc de placere, inepuizabil in atractivitatea sa.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Anime Power Forums (Based on Invision Power Board 1.3) 2005 Anime-Club.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.