ok......iata si 'Gheisha'

miar place totusi sa contribuiti si voi cu cate ceva la acest topic.......macar cateva informatii si propuneti noi simboluri de pus in discutie PLS.Chiar daca informatiile sunt succinte nu conteaza...astai scopul acestui topic...sa ne completam unul pe celalalt.

din cate stiu eu Ninja nu sunt un simbol al Japoniei.Sunt asasini care provin din China.Marog.....voi scrie si despre asta daca tii neaparat

multumesc Yuki.
Simbol:
GheishaJaponia a atras atentia lumii prin dezvoltarea ei rapida industriala......
Dar cand un european spune Japonia ,'privirile mintii' i se opresc neandoielnic si la fata gingasa, cu obrazul rotund, imbracata in minunatul kimono, cu o coafura specifica si cateva ace lungi, in forma de floare, fluture sau cutitase prinse in par, cu nelipsitul evantai si incaltata cu galentii inalti de lemn -
Astazi toate femeile, de toate categoriile sociale, au kimonouri.Cocul complicat si decorat cu flori si ace il poarta insa numai gheisele.
Inca din secolul trecut, gheisa a devenit un subiect fascinant pentru presa europeana.Documentele vremii consemneaza aparitia, la Expozitia internationala din 1867 de la Paris, a unui grup de 3 gheise - Osumi, Okane si Osa - ,toate provenind din centrul Yanagibashi din Edo. Guvernul shogunului Tokugawa, care semnase tretate comerciale cu America si cateva tari europene, a trimis gheisele sa serveasca ceai si sake vizitatorilor ,intr-o camera specific nipona, cu podeaua alcatuita din 6 tatamiuri.Nu gheisele ,care nici nau dansat, nici nau cantat, au atras atentia publicului, ci kimonourile si coafura lor. Se spune ca cea mai mare bataie de cap lea dato grija de asi feri kimonourile ,pe care fiecare vizitator voia sa puna mana, atras de acest vesmant neobisnuit si foarte frumos.Abia in anul 1900 a plecat, tot la Paris ,la alta expozitie ,un grup de 8 gheise, care au dat spectacole cu scene din repertoriul Kabuki, primind inalte aprecieri din partea publicului european.De atunci gheisele au intrat in preocuparile strainilor veniti in Japonia cu diferite afaceri si ele au fost descrise apoi in diverse feluri ,raspandinduse astfel o multime de pareri mai mult sau mai putin eronate.Pentru a intelege ce sunt gheisele nu este suficient sa le intalnesti o data, ci sa le cunosti istoria si viata.
Cuvantul gheisa este alcatuit din '
ghei (persoana) si sar traduce ad-litteram 'persoana de arta', femeie talentata in arta cantecului, dansului si conversatiei.
Ele sunt produsul perioadei Edo si prima mentiune a numelui de gheisa in documente dateaza din anul 1761. Inainte de aceasta data nu existau gheise ,rolul lor era jucat de femei ce inveseleau pe vizitatori inca din anul 1100 e.n.Pana la aparitia gheiselor -care sunt dincate se vede un fenomen relativ recent - existau in Japonia grupuri d femei nomade , constituite in trupe si numite
'asobime' sau 'play-girl' ,care mergeau din oras in oras pentru a da spectacole si a intra in relatii cu persoane locale. In acele timpuri chiar si tinerele doamne de vita nobila cantau si dansau la curte si in castelele lorzilor daimyo si insoteau pe nobili in calatorii. In perioada de glorie a orasului Kyoto au aparut dansatoarele, a caror comportare ,cum scriu documentele vremii, a determinat guvernul; sa emita o lege de mentinere a moralei.
Se afirma ca gheisa este un produs al cartierului prostitutiei -Yoshiwara- de trista amintire si ca ea este un caz specific nipon nemaiexistand in nici o alta tara a lumii.Din randul candidatelor la prostitutie sau distins cateva fete ,care au fost instruite in Yoshiwara pentru a inveselii clienti prin dans ,muzica si poiezie.
Unele au compus chiar si versuri proprii, si in 1751 siau facut aparitia in cartier acele
'odori-ko' ,ce dadea spectacole de muzica culta si cu dansuri mai rafinate. Abia mai tarziu au aparut dintre acestea gheisele ,care incantau pe spectatori cu muzica si cu dansuri populare. Cu vremea gheisele au invins deveninde cele mai apreciate printre locuitorii orasuli Edo pentru imbracaminte ,coafura si mai ales pentru repertoriul lor popular. In 1804 Edo avea 163 de gheise ,iar in 1865 numarul lor ajunsese la 341.
In ajunul ultimului razboi mondial, in Tokyo existau mii de femei denumite gheise.
In Kyoto insa ,unde se afla astazi centrul principal al gheiselor , ele se numesc 'gheiko' ,indeplinind aceleasi roluri ca si gheisele din Tokyo.
In prezent toate orasele japoneze au grupul lor de asemenea femei ,care incep sa se instruiasca pentru a deveni gheise de la o varsta foarte frageda, uneori chiar dela 8 ani, pregatinduse zilnic ,sub indrumarea unor maestrii in arta cantecului ,dansului ,etichetei si conversatiei, timp de 7 sau 8 ani.
Rareori provin din familii sarace cum sa creat impresia din romanele dedicate gheiselor, ci din oricare familii ce se mandresc si se simt onorate cand isi trimit odraslele la o scoala de gheise, intrucat acolo ele pot ajunge actrite de teatru su film daca dovedesc un talent deosebit.Cele mai multe provin insa din familiile legate de casele de gheise.
(exp.- scoala Komogawa din cartierul Ponta-cho din Kyoto)- asezata pe malul raului Kamo ,scoala este relativ noua -ea a fost construita cu putin timp inainte de razboi si clasele se aseamana cu camerle japoneze obisnuite ,goale si cu tatami pe jos
.Elevele, sau 'maiko' , dau zilnic reprezentatii intr-o sala mai mare ,unde se afla o scena pentru a verifica cum anume isi insusesc lectiile de batut la 3 feluri de tobe , de cantat la shamisen si koto, de dans ,de declamatie ,aranjatul florilor ,ceremonia ceaiului.
O gheisa este maestra in complicata eticheta japoneza si poate persoana de cea mai mare incredere si loialitate in discutiile clientilor.Adesea secrete mari ,de stat sau de afaceri ,pastrate sub incuietori severe ,sunt discutate deschis chiar si astazi de politicieni si businessmeni in ceea ce se cheama 'machiai' sau in casa sefei de gheise ,fara ca ele sa fie divulgate vreodata.
Astazi exista in Japonia mii de gheise puternic concurate de moda dansului occidental chiar si in cartierul Gion din Kyoto ,cel mai vestit din arhipelag. Cu toate acestea gheisa ,ca orice obicei vechi nipon, este putin probabil ca va disparea curand. In Japonia exista astazi peste o jumatate de milion de femei ocupate in case de gheise, in cluburi,baruri,cabarete,bai turcesti si sauna.O buna parte dintre ele sunt numite in mod gresit gheise, dar toate formeaza o uriasa piramida ,in varful careia se afla adevaratele gheise, fara a fi prostituate, desi cele necasatorite accepta ,cu multumire si mandrie ,patronajul unui barbat bogat ,caruia ii sunt foarte devotate si numai rareori ajung sal tradeze.Da..este adevarat....maulte dintre aceste gheise sunt casatorite...au o familie,si privesc ceea ce fac ca o meserie ca oricare alta,din care se castiga bani multi, pe care o fac cu mandrie, si la care considera ca sunt talentate.
Celelalte ,desi poarta kimono ,aceasi coafura ,acelasi
'obi' (brau legat cu o funda mare la spate) ,si grengute de flori in par, pretind ca sunt gheise.Sexul...este o afacere profitabila desigur

. Din cauza acestora sa creat o imagine deformat despre gheisa japoneza in strainatate.
In aceasta tara ,incepand din cele mai vechi timpuri, femeia a fost considerata obiect de distractie si amuzament. Nevoia de a evada din aceasta stare de inapoiere a femeii este cauza sociala a aparitiei gheiselor adevarate ,care lasa impresia unor papusi foarte expresive.Fata lor este acoperita cu un strat gros de fard ,ascunzandu-le complet adevarata infatisare.
Romantismul....este ceva de domeniul trecutului.

O seara cu gheisele incepe de regula intro atmosfera formala ,dominata de eticheta japoneza ,si se incheie dupa cateva jocuri ,dansuri si cantece cu scene copilaresti ,cu tot hazul lor curat.Noua generatie manifesta reticenta fta de ideea de gheisa, desi, atnci cand un tanar capata un post important care ii cere sa participe la diverse serate in casele de gheise ,devine el insusi un admirator al acestor femei, tocmai pentru seriozitatea lor.
Graba vietii cotidiene lea cuprins si pe ele.In fond devin din ce in ce mai mult niste 'femei de afaceri' ,pentru care timpul inseamna bani ,si atunci le vezi parasind un restaurant exact la expirarea timpului pentru care au fost platite si grabinduse catre altul unde au de intretinut alti clienti.