Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Istoria Squaresoft
Anime-Club Forum > Non-Anime > Games > Role Playing Games (RPG)
shuin
Saluatre ppl!

Acesta este un thread ce va contine istoria companiei Squaresoft (acum cunoscuta sub numele Square-Enix). Multi cunoasteti aceasta companie prin prisma seriei sale de succes: Final Fantasy. Insa de-a lungul timpului aceasta companie a creat multe jocuri geniale. In continuare o sa va prezint rpg-urile produse de aceasta companie de-a lungul timpului.Squaresoft a fost infiintata in anul in care io m-am nascut (poate de-asta imi place mie asa mult compania asta biggrin.gif ) si anume 1983.

In 1985, a aparut primul joc al companiei pt NES (consola cunoscuta in Japonia ca Famicom). In 1987, compania era pe punctul de a da faliment. Presedintele de atunci i-a spus lui Hironobu Sakaguchi sa faca un ultim joc, inainte de a consfiinti falimentul companiei. In acel an, Enix avusese un succes imens cu Dragon Quest primul rpg din japonia (da, primul rpg din japonia, si ca un bonus va mai spun ca Yuji Hori creatorul lui Dragon Quest a spus ca pt Dragon Quest s-a inspirat dintr-un rpg american: Ultima 1 biggrin.gif cam ironic nu? ff inspirat din dq si dq inspirat din ultima; rpgurile japoneze inspirate dintr-un rpg vestic). Asadar dupa succesul lui DQ, Sakaguchi se decide ca ultimul sau proiect sa fie tot un rpg, si datorita faptului ca avea sa fie ultimul proiect al sau (sau cel putin asa credea el) se decide sa-l numeasca FINAL fantasy (si astfel aflati si de ce i se spune FINAL FANTASY; u thought it was a random name? think again). In acelasi an, 1987 final fantasy iese pe piata in acelasi timp cu phantasy star (un alt rpg; dragon quest kiar a dat tonul pt rpguri poporului japonez). Nu mai e nevoie sa spun ca datorita succesului avut de ff, Squaresoft nu numai ca nu a dat faliment, dar a inceput sa lucreze la alte joace. Peste 3 ani, in 1990 Final Fantasy este distrbuit in state.

Si acum in ordine cronologica, istoria rpg-uriloe facute de Square:1987:Final Fantasy (NES) : the game that started it all.1989:Final Fantasy II (NES) : a fost lansat in restul lumii de-abia in compilatia FF origins, si anul asta in FF1&2 advance1990:Final Fantasy III (NES) : singurul joc care nu a fost lansat inca in restul lumii. A fost anuntat FF3 pt Nintendo DS si toata lumea spera ca va fi in sfarsit lansat si in restul lumii in 20051991:Final Fantasy IV (SuperNES) : in state si europa a fost lansat sub numele de FFII pt a pastra continuitatea (in 1990 a fost lansat FF, FF2 si 3 au fost sarite din schema, iar FF4 ajunge in state ca FF2)

Romancing Saga (o serie sub indrumarea lui Akitoshi Kawazu, un veteran al companiei, acum vice-presedinte) apare in acelasi an pt SNES. La anu Romancing Saga va fi refacut pt PS2. Asadar remake-ul apare la anu, si se va numi Romancing SaGa: Minstrel Song. Va avea acelasi caractere ca si jocul din '91, dar povestea imbunatatita, si sistemele de lupta care au devenit celebre odata cu urmatoarele joace din serie.

Final Fantasy Adventure (GB) este primul joc din seria Mana. Numele jpaonez al jocului este Seiken Densetsu.1992:Final Fantasy V (SNES) - nu a fost lansat in restul lumii decat mai tarziu in Final Fantasy Anthology.

Tot in 1992, apare Final Fantasy Mystic Quest (SNES)1993:Secret of Mana (aka Seiken Densetsu 2) (SNES) apare si in japonia si in restul lumii.

Romancing SaGa 2 (SNES) isi face aparitia doar in japonia.1994:

Final Fantasy VI (aka FF3 in restul lumii) apare pt SNES. Kefka face ravagii printre fanboys.

Live a Live (SNES) apare in acelasi an; un joculet extrem de dragut care nu a fost lansat in restul lumii (totusi cei descurcareti vor gasi un patch cu traducerea fan-made pe net)1995:Chrono Trigger (SNES) - produs de asa numita ekipa de vis CT cu siguranta a atins nivelul de maretie care era de asteptat de la asa nume mari precum cele implicate in proiect. Multi (printre care si autorul acestei istorii) il considera cel mai bun joc al Squaresoft pt SNES.

Secret of Evermore (SNES) - underrated. e un joculet dragut care este mai bun decat ce zice lumea.

Seiken Densetsu III (SNES) este lansat doar in japonia.

Romancing SaGa 3 (SNES) la fel ca ultimul Seiken Densetsu este lansat doar in japonia.

Fron Mission (SNES) - apare doar in japonia, si este un strategy rpg.1996:Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars (SNES) - Nintendo le-a incredintat celor de la Square sarcina de a face un RPG care sa aiba loc in universul Mario.

Bahamut Lagoon (SNES) - jocul al carui director a fost Kazushige Nojima (scenaristul principal al Square pt jocurile Final Fantasy) apare doar in japonia.

Rudra no Hihou (SNES) apare doar in japonia.

Treasure Hunter G (SNES) este ultimul joc al Square pt SNES, insa nu este produs de Square ci de Sting pt Square. Jocul este foarte avansat pt vremea lui, folosind CGI-uri pt sprite-urile caracterelor si pt unele background-uri.

Treasure Conflix (SNES) e un rpg cu mode7 battle graphics.

Radical Dreamers (SNES) este un joc gratuit pt serviciul SatellaView prin care se pot descarca joace gratuite direct pe cartridge-ul de SNES al jucatorului. Are loc in acelasi univers ca si ct si are unele legaturi cu acesta.1997:IT'S BIG, IT'S BAD, IT'S OUT! Final Fantasy VII (PSX) apare in japonia. Sparge toate topurile si intra pt totdeauna in inimile fanilor japonezi.

Final Fantasy Tactics (PSX) apare in acelasi an cu ff7 si este raspunsul lui Square la succesul pe care l-a avut Atlus cu seria Ogre Battle. Jocurile sunt similare din cauza ca o mare parte din echipa de la Atlus (director Yasumi Matsuno, character designer Akihiko Yoshida, art director Hiroshi Minagawa, si compozitorul Hitoshi Sakimoto) au parasit Atlus in favoarea lui Squaresofr. FFT a fost primul lor proiect, si a fost unul de succes.

Front Mission 2 (PSX) continua povestea dinjocul de SNES.

Front Mission Alternative (PSX) este varianta real-time a seriei.1998:Brave Fencer Musashi (PSX) este un action rpg cu dialoguri vorbite.

Parasite Eve (PSX) este un survival horror role playing game, sau ce se intampla cand Final Fantasy VII meets Resident Evil. Character designer a fost Tetsuya Nomura, si prin intermediul acestui joc a testat reactia publicului la caractere normale (nu disproportionate cum erau folosite pana atunci in joacele final fantasy)

Xenogears (PSX) este facut de echipa care a lucrat si la Chrono Trigger. XG este jocul despre care fanii japonezi spun ca are cea mai buna poveste din istoria jocurilor video. Deasemenea mai este de notat faptul ca este al 5-lea joc dintr-o serie de 6, dar Square a refuzat sa faca si celelalte joace din serie, astfel ca ekipa care l-a facut a plecat si si-a infiintat un studio propriu (Monolith) si vor face toate jocurile din serie.

Final Fantasy VIII (PSX) apare la un an dupa 7. Dupa experimentul Parasite Eve, sunt folosite 'normal-sized characters' si arata fantastic pt acea vreme. FMV-urile au ridicat standardul devenit cele mai bune dintr-un joc video in acel an.

SaGa Frontier (PSX) este prima aparitie a serie SaGa pe PSX.1999:Final Fantasy Anthology (PSX) le ofera vesticilor sansa de a juca Final Fantasy V. Pachetul mai contine si jocul Final Fantasy VI. Ambele jocuri au FMV-uri pt intro si ending.2000:SaGa Frontier II (PSX) neavand legatura cu povestea din primul Frontier acest joc are un nou sistem de lupta si o grafica ce parea pictata in acuarela.

Front Mission 3 (PSX) apare concomitent in japonia si state.

Legend of Mana (PSX) este un joc foarte bun, insa neliniaritatea completa si faptul ca iese din tipare, au fost intampinate cu ostilitate de fani.

Vagrant Story (PSX) este al 2-lea joc facut de exhipa de la Atlus (FFtactics anyone?). Ca si FFT are loc intr-o lume numita Ivalice, fara legatura insa cu Ivalice-ul din FFT. Este singurul joc Square ce a atins o nota perfecta (40/40) in celebra publicatie saptamanala Famitsu. Cu toate astea jocul nu a fost popular pe nici una din piete (japoneza/americana/europeana).

Threads of Fate (PSX) aka Dew Prism in japnoia, este un action rpg ca si Brave Fencer Musashi.

Chrono Cross (PSX) este facut de aceeasi echipa de la Square care a lucrat la ChronoTrigger, minus producatorii de la Enix. Jocul a fost primti foarte prost de fani, care l-au pus la zid sub pretextul ca este un sequel mult prea slab pt ct. Vina insa nu a fost a jocului ci a fanilor, care l-au luat drept un sequel si se asteptau sa-si vada caracterele din ct din nou in actiune. In schimb, au primit un joc ce are loc in acelasi univers ca si ct, care extinde acest univers si face si unele referiri la ct. CC foloseste povestea si caracterele din Radical Dreamers, insa nu poate fi numit remake deoarece povestea din rd este doar inceputul celei din cc.

Parasite Eve II (PSX) continua povestea din primul joc.

Final Fantasy IX (PSX) apare la 2 ani dupa ff8, si este ultimul ff pt PSX.2001:Final Fantasy Chronicles (PSX) este un pachet format din Chrono Trigger si Final Fantasy IV. Ambele jocuri sunt versiuni imbunatatite. ff4 are fmvuri pt intro si ending, iar ct are secvente anime pt scenel importante exact ca in jocurile ff de pe psx.

Final Fantasy X (PS2) primul rpg al Square pt PS2. Este primul joc din serie care beneficiaza de voice acting2002:Kingdom Hearts (PS2) este un proiect al lui Tetsuya Nomura in colaborare cu Disney. Desi a fost privit cu suspiciune, acest action-rpg a dovedit ca este unul din cele mai bune joace pt consola.

Unlimited SaGa (PS2) apare la sfarsitul anului in japonia. Este primit foarte prost de publicul japonez (cat si de cel american mai tarziu) si devine un esec.2003:Final Fantasy Origins (PSX) le ofera vesticilor sansa sa joace Final Fantasy II. PAchetul mai contine si Final Fantasy I. Ambele jocuri au primit imbunatatiri la grafica (adusa la nivel de SNES), muzica (soundtrack refacut pe 32 biti) si au primit FMV-uri pt intro si ending. In FFI In Elfein, pe un mormant scrie: "May Link rest in peace" (FF face mijto de Zelda... cooooool)

ChocoboLand (GBA) apare doar in japonia si este primul joc Square pt GBA. Este un board-game gen monopoly, insa cu chocobos.

Final Fantasy Tactics Advance (GBA) este al 3-lea joc al echipei conduse de Yasumi Matsuno, si al 2-lea al Square pt GBA. Ati ghicit, jocul are loc tot in Ivalice, dar fara legatura cu FFT si VS.

Final Fantasy XI (PS2) apare in japonia si este primul joc online din serie. Ajunge la 400000 de jucatori in cateva luni. Varainta de PC apare ceva mai tarziu.

Final Fantasy X-2 (PS2) este primul sequel al unui joc din seria ff. Dezvoltat fara 2 piese de baza din echipa ce a lucrat la X (Hironobu Sakaguchi si Nobuo Uematsu) jocul are totusi un succes deosebit in japonia. in restul lumii insa este primit mediocru datorita faptului ca fanii nu au suportat motivul Charlie's Angels prezent pe parcusrul jocului. Povestea nu mai este asa de epica precum a fost in X.

Shyniaku Seiken Densetsu (GBA) apare in japonia si este remake dupa Final Fantasy Adventure (GB) primul joc din seria Mana. Apare 1 an mai tarziu (2004) in restul lumii sub numele Sword of Mana.Cam atat deocamdata.[b][/b]P.S.: topic-ul asta a fost facut la indemnul lui cilu. Thanks man. El este cel care mi-a dat ideea si m-a impins sa fac topicul.
removed_on_request_20121227
great topic Shuin! well done. pacat ca no sa se prea discute pe aici /cry

[quote]fanii japonezi spun ca are cea mai buna poveste din istoria jocurilor video[/quote] true true. it's the best :wink:
cilu
Aham, impins e putin lucru biggrin.gif

Shun a iesit o treaba fantastica aci, chiar de nu e musai sa discutam pe marginea acestui topic, e oarte bine sa avem ceva organizat aci, adik o mica history...acum sa vedem ce alte firme merita onoarea..........
removed_on_request_20121227
asta da idee! cine are timp resurse si chef sa poata sa faca istoria unei anumite firme de jocuri sau anime si sa posteze intrun topic (let's say histories or smth). or better yet sa fie pusa intro pagina a siteului named that. of course there'd be a LOT of work si nu stiu cine are timp and stuff.
MuadDib
Shuin pt inceput :shock:, sunt uimit ,am aflat niste nume din lista asta cu rpg-uri care imi lipsesc si trebuie sa fac rost de ea(cele de snes)

Si sti ceva de vreo contiunare la Vagrant Story?

Ai uitat de :

- Ehrgeiz(PSX)

- Chocobo racing(PSX)

- The bouncer(PS2)

- Final fatasy christal chronicles(NGC)A fost lansat in europa pe 23-01-2004 si se poate juca in multiplayer(4 playeri)

Imi pare rau ca nu pot da mai multe detali despre cele enumerate mai sus sad.gif .

Si shuin tine-o tot asa . biggrin.gif
shuin
muad'dib nu am uitat de joacele alea. topicul a fost facut avand in vedere rpg-urile produse de square. ehrgeiz si the bouncer sunt fighting games, iar chocobo racing e ... well, racing game smile.gif

ff:cc a fost lansat anul acesta iar istoria mea se opreste in 2003. Daca vreti pot continua cu joacele lansate de square anul asta si proiectele de viitor.continuare la vagrant story nu e in plan cel putin momentan din moment ce ekipa kre l-a facut e ocupata acum cu FFXII.
Pico
kewl ..very cool ...ai uitat sa mai spui de breath of fire 1 ..din cate amintesc au lucrat si squaresoft la el ..dar capcom a facut treaba mare ...si MMORPG-ul ffXI ...oricum super misto biggrin.gif <3 FF7
shuin
Breath of Fire 1 a fost facut in totalitate de CAPCOM.. Squaresoft a facut traducerea in lb engleza pt joc. Atat, ei doar au tradus jocul, nu au lucrat la el.

Pico
well i thank'em for translating it biggrin.gif cuz it was pretty cool
DraX
laugh.gif
uitati aici mai video version daca vreti happy.gif
http://www.gametrailers.com/game/the-final...rospective/4831
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Anime Power Forums (Based on Invision Power Board 1.3) 2005 Anime-Club.
Invision Power Board © 2001-2022 Invision Power Services, Inc.