Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: SABII japoneze
Anime-Club Forum > Japonia > Cultura
kaoru
M-am gandit ca ar fi interesant un astfel de topic.Exista atat de multa dezinformare despre sabiile japoneze perpetuata de media si alte surse incat probabil ca o mica doza de realitate n-ar strica...Proiectul asta vine in urma diverselor informatii care le-am adunat din diverse locatii....carti, site-uri.Mi-ar placea foarte tare sa fiu corectat sau completat cu alte informatii pe care le detineti iar daca exista deja informatii pe forum in legatura cu ce voi scrie si presupun ca sunt, ar fi ok daca ar fi mutate acele posturi sau parti din acele posturi si aici, avand in vedere modul in care voi structura topicul - si anume pe tiparul intrebare-raspuns (FAQ type).Acesta se va face binenteles prin informarea si cu consimtamantul autorului postului respectiv.Daca in ceea ce voi scrie apar greseli, sau prezint in mod eronat o anumita informatie nu ezitati sa imi atrageti atentia, mi-ar face o imensa placere sa discut cu voi.Am incercat pe cat posibil sa fac ceva mai neconventional si cat mai putin plictisitor...nu rigid in orice caz.Si ca insfarsit am scapat si de partea asta plictisitoare....sa incepem.Ce anume este o sabie japoneza?

Sabiile japoneze au o istorie de aproximativ 2 000 de ani.Este foarte greu sa rezumi totul intr-un mic paragraf.Fauritul armelor ca un proces formal se presupune a fi fost introdus in Japonia din China si Korea in jurul anului 284 AD. Primele sabii aveau tendinta de a fi drepte dar foarte putine au 'supravietuit' climatului umed al Japoniei. Fauritul sabiilor era inca un proces primitiv prin natura sa in anii 700 si nu va lua o forma avansata pana abia prin mijlocul perioadei Heian (794-1191). Cei mai faimosi fierari au fost activi de prin anul 900 pana in 1450. Ca si in alte culturi sabiile japoneze au evoluat pentru a face fata anumitor provocari pe campul de lupta.user posted imageDupa cum le stim in zilele noastre, o sabie japoneza este o arma curbata, cu un tais, din otel batut care are o intreaga varietate de lungimi. Erau in diverse ocazii purtate la brau, tinute de o curea, protejate de o teaca (obi) adesea impreuna cu o sabie mai scurta, sau suspendate de o curea dupa o moda militara moderna. Sunt mii de termeni tehnici care variaza in functie de epoca, lama sabiei, felul in care este purtata, si specificatii tehnice. Sabiile puteau fi adaptate pentru folosinta unui anumit individ, si cu o intretinere regulata, puteau rezista mii de ani.Cum se realizeaza o sabie japoneza?

Tinand cont de firul istoric, un fauritor de sabii prelucra materiale brute din praf de fier sau minereu de fier in diferite forme - un proces foarte laborios. Dupa aproximativ anul 1450, rafinariile de otel au preluat acest proces dar ca si cu majoritatea elementelor de productie de masa, calitatea a avaut de suferit.Pe scurt, o serie de bucati de metal rafinat sunt incalzite, batute cu ciocanul impreuna, lungite (un proces de intindere a metalului) si apoi pliate - repetand procesul de multe ori. Incet metalul este prelucrat in forma unei sabii. De fiecare data cand metalul este pliat fierarul trebuie sa se asigure ca nici unpic de aer sau mizerie este 'prins' in stratul care va deveni un tot, altfel sabia se va rupe datorita folosirii repetate. O grija deosebita trebuie avuta in prelucrarea si incalzirea metalului pentru a obtine gradul necesar de duritate. Prea tare si sabia devine casabila, prea moale si nu va ramane dreapta si tisul nu va fi destul de ascutit si se va indoi foarte usor.Lamele vin intr-o varietate de forme (in sectiune transversala) si compozitii. Sabiile dintr-un singur sortiment de otel erau realizate in principal de productia de masa sau cu materiale brute importate de inalta calitate. Primele sau cele manufacturate combinau oteluri de diferita calitate in ceea ce priveste duritatea pentru a imbunatatii calitatea de ansamblu.O pasta de argila si alte materiale este apoi intinsa peste lama si intrega sabie este incalzita pana la o temperatura adecvata. Sabiile nu erau 'inmuiate in sange' dupa cum ar afirma anumite surse. Fierarul isi putea atunci grava semnatura sau alte informatii pe parte imediat de sub maner si apoi inmana sabia mai departe la cel care urma sa o lustruiasca.Lustruirea dureaza aproape o saptamana sau doua de munca sustinuta pentru a produce o finalitate de buna calitate si a scoate in evidenta munca fierarului original. Este o arta si o adevarata dovada de indemanare prin ea insasi.

Intre timp inca multi alti artizani lucrau la toate celelalte componente incluzant ornamentele, legaturile manerului. Ar trebui mentionat ca din Al II-lea Razboi Mondial acest tip de specializare a inceput sa dispara.user posted imageuser posted imageDe ce este o sabie japoneza curbata?

Designul a ajuns sa fie asa probabil in urma unui lung sir de incercari si erori. O multime de lucruri despre inceputurile fauririi sabiilor sut pierdute. Intr-un climat umed ca cel al japoniei metalul se poate coroda foarte rapid. Cum fierarii au nceput sa dezvolte idei preluate din China si Korea, au inceput sa se concentreze asupra unui design cu un singur tais, si curb. Gradul de curbare s-a schimbat dealungul timpului. Intr-un anumit stadiu curbura era chiar destul de pronuntata.

O lama curbata este foarte buna la taiat si stilul sabiei japoneze era fie bazat pe, sau adaptat, pentru a se potrivi acestui design. Trebuie reamintit ca sabia japoneza a evoluat pentru a satisface un set de necesitati foarte specific. I timp, razboinicii si fierarii au decis ca o curba ar fi exact ceea ce le trebuie. Spre deosebire de Europa, armurile s-au schimbvat foarte putin dealungul secolelor, necesitand schimbari extrem de putine in ceea ce priveste designul sabiilor.Am auzit ca sabiile japoneze sunt pliate cam de un milion de ori?

In timp ce sabiile japoneze ar putea avea mii de straturi, procesul de pliere nu depasea de multe ori 15 repetari. Majoritatea sabiilor japoneze pliate au in jur de 32,768 de straturi. Pliatul este acel proces in care se ia o placa de metal, se intinde, si literalmente se pliaza pe ea insasi, creand straturi (layere). Procesul este repetat din nou si din nou pentru a inlatura impuritatile din materialul original si a creea o bucata de metal cat mai uniforma. Primii fierari japonezi foloseau adesea praful de fier, un material brut de o foarte slaba calitate pentru a creea lame, si astfel practica plierii imbunatatea deosebit de mult lama finala.Plierea excesiva defapt face ca lama sa fie mult mai slaba si in consecinta casabila. daca o sabie ar putea fi pliata de un milion de ori, spatiul dintre straturile de metal ar fi mai subtiri decat atomii metalului insusi. Cred ca ne putem da toti seama care este problema in asta.Otelul modern de inalta calitate nu are nevoie sa fie pliat pentru a obtine o lama mai puternica dat fiind faptul ca majoritatea impuritatilor au fost inlaturate in timpul procesului de topire. Cu toate acestea, un fierar din timpurile noastre ar utea inca plia otelul pentru a adera la un anumit traditionalism si pentru a produce un efect estetic pentru lama finala, lustruita.user posted imageIn cele di urma, japonia n-a fost singura cultura care sa fi pliat incins lame. Aproape orice cultura cu capacitatea de a face fierarie a descoperit cum sa inlature impuritatile chiar destul de devreme. Unele dintre metodele Vikingilor de pliat erau chiar mai avansate decat cele ale japonezilor. Plierea nu produce doar prin sine insasi o sabie mai puternica. Pur si simplu doar echilibreaza compozitia pertotal si inlatura impuritatile.Se mai fac sabii japoneze in stilul traditional?

Da, inca exista multi fierari buni atat in interiorul cat si in afara Japoniei. Se pot gasi un numar de fierari excelenti care nu sunt japonezi si care pot realiza un produs de aceeasi calitate fara un prea mare efort daca sti unde sa cauti. Singura diferenta va fi locul unde sabia va fi creata.Este adevarat ca sabiile japoneze pot taia prin armura, metal si alte sabii?

O sabia n-a fost niciodata prima alegere a unui razboinic in incercarea de a 'sparge' printr-o armura. O sulita, sau o halebarda (ca in poza de mai jos) este mult mai capabila in a induce o forta mult mai mare asupra tintei decat o sabie. Deasemenea, multe tehnici de lupta cu sabia japoneze invatau in a lovi cele mai slabe puncte ale uni costum-armura - la imbinare sau unde are goluri - abia apoi a incerca si a trece de o casca sau o platosa. Tehnici similare erau folosite in jurul lumii. Sabiile oricarei culturi nu erau arme eficiente pentru strapungerea armurii. Nu credeti orice.[img]http://img.photobucket.com/albums/v385/shynta/n2.jpg[/img]Daca ne uitam la Europa. armura n-a fost inlaturata total din echipamentul de lupta pana cand n-a aparut o arma cu adevarat eficienta in a strapunge armuri - armele de foc (pistolul). Daca sabiile erau atat de eficiente in a taia prin metal, nu ar fi iesit din moda armurile grele cu multe secole inainte?Am luat la cunostinta despre un test publicat pe internet unde un maestru cu sabie a taiat o casca antica pana la adancimea de cativa centimetrii. Sunt atat de multe lucruri in neregula cu acest test incat ste greu de stiut de unde sa incep. In primul rand, casca era imobila, lucru care ar fi imposibil pe capul cuiva (mandoiesc ca ar fi posibil). Maestrul era capabil sa controleze toate celelalte variabile si sabia si casca nu erau facute in aceeasi perioada. Este greu de atestat durabilitatea unei casti impotriva unei sabii facuta in alta era, probabil din materiale diferite si alte tehnici. Cu toate ca ar fi o dovada impresionanta si uimitoare pentru calitatile de maestru cu sabia, taietura probabil ca nu ar fi fost fatala - poate moartea ar fi survenit datorita impactului loviturii mai degraba decat datorita taisului sabiei.

Majoritatea luptatorilor purtau materiale diverse sub casca sau orice armura, astfel incat o spartura superficiala de cativa centimetrii nu ar fi ajuns prea departe in corpul victimei.Dar am vazut o poza a unei sabii japoneze iinfipta printr-o portiera de masina.Care era faza?

O surubelnita poate fi infipta intr-o portiera de masina si iesi bine mersi intacta.Defapt ar face o treaba mai buna decat o sabie. Portierele de masina nu-s chiar asa de groase daca tot veni vorba. Oamenii folosesc aceste poze pentru a parea impresionante si pentru efectul scontat. A se avea in vedere a nu se infige sabii in portierele masinilor sau alte obiecte. Este foarte periculos. happy.gifDar sabiile japoneze sunt indestructibile nu-i asa?

Nici o sabie nu este indestructibila. O sabie nu este decat o bucata de metal careia i s-a dat o anumita forma. Nu detine nici o proprietate magica si nici nu-i induce vreuna utilizatorului sau. Defapt sabiile japoneze sunt predispuse incovoierii. Toate sabiile suporta stricaciuni odata cu folosirea lor. Acestea pot fi sub forma unor fisuri minore sau crapaturi mai mari. Eventual toate sabiile supuse unei folosiri indelungate vor ceda. Abuzand de o sabie o va face sa cedeze chiar mai repede. Impactul muchie pe muchie pe care il vedem in filme este o iluzie. Acest tip de impact s-a produs in lupte, dar daca lovesti doua obiecte cu lama unul de celalalt, ambele vor iesi din aceasta cu cel putin fisuri si deformari. Impactul muchie pe muchie era evitat aproape cu orice pret.Deci sabiile japoneze sunt mai usoare decat cele Euroene/altele, nu-i asa?

Nu in mod exclusiv.Diferenta intre o sabie japoneza si una europeana nu e mai mare de catve grame referindu-ma la cele mari, modele de doua maini (sa zicem ca in Breaveheart,LOTR etc.), dar cel mai adesea sabiile in vest sunt deasemenea usoare. Luptatorii erau oameni 'sensibili' si a cara sabii care sa fie prea grele pentru a fi folosite si a epuiza pe cel care o foloseste n-ar fi fost 'sensibil'. happy.giftehnica de lupta in europa era deasemenea int-ro cntinua dezvoltare. O arma s-ar fi dezvoltat si armura se schimba pentru a contraataca noua amenintare. Armele s-ar fi schimbat pentru a intampina eficient provocarea noii armuri si ciclul ar fi continuat astfel. sabiile europene erau atat de diverse si acopereau o diversitate atat de impresionanta de designuri si functii dealungul secolelor incat este nedrept sa le bagam pe toate in aceasi oala si sa spunem ca erau mai grele si mai incomode decat cele japoneze.Este sabia japoneza cel mai bun tip de sabie facut vreodata?

Sabiile sunt unelte. Unele unelte fac o treaba mai buna decat altele cand sunt puse la anumite incercari. Sabiile japoneze erau foarte eficiente la taiat, dupa cum am mentionat mai devreme. Natura luptei armate in Japonia a ajutat la dictarea unei anumite marimi, forme, si design al sabiei, la fel cum acesti factori au facut-o si in alte culturi. Totusi, este inexact sa spunem ca japonezii faceau cele mai bune sabii pe care le-a cunoscut lumea vreodata. Folosita cum trebuie era o arma foarte eficienta. Dar mutata din contextul adecvat, ca si in cazul majoritatii sabiilor, eficacitatea ar avea de suferit. Unealta adecvata pentru munca adecvata va scoate intotdeauna la iveala cele mai bune rezultate.Cine ar castiga daca s-ar lupta unul cu celalalt, un samurai sau un cavaler European?

Speculatiile abunda si decat cateva siteuri de foarte buna calitate pe net ofera articole minunate. Pe scurt, tot ce se poate spune este ca in final totul se reduce la oamenii care manuiesc sabiile si nu la vreun avantaj mostenit sau oferit de vreun stil sau arma.Este adevarat ca anumite sabii japoneze sunt atat de ascutite incat pot taia o esarfa doar lasand-o sa cada pe taisul lamei?Nu, astea sunt lucruri din care se fac visele. Pentru a face ceva intradevar atat de ascutit incat sa taie o bucata de material in cadere doar prin simpla forta a gravitatiei si nimic altceva, trebuie sa faci o sabie care sa nu poata face absolut nimic altceva.Pentru a atinge un nivel de ascutime extrem ca acesta trebuie sa faci o lama foarte, foarte dura. Odata cu duritatea se mareste si riscul casarii. Lama ar fi atat de casabila incat s-ar sparge la contactul cu aproape orice. Razboinicii din toate timpurile erau oameni practici. Vietile lor depindeau de eficienta si calitatea armelor lor. O sabie destul de ascutita incat sa taie o esarfa in cadere ar fi foarte nepractica. Trebuie sa avem intotdeauna grija la oamenii care incearca sa romanteze privirea noastra asupra japoniei si a culturii sale.Sabia era sufletul samuraiului. nu?

Intr-un sens, da. S-a scris o gramada despre relatia dintre samurai si sabia sa. Nu voi dezvolta asta acum.Am scris cate ceva si la topicul SIMBOLURI din acest thread...la postul despre Sakura. Totusi, trebuie sa vem in vedere ca o sabie este ca un pistol pentru soldatul modern - ultima alegere.Samuraii erau adesea antrenati in primul rand in folosirea arcului si a calariei inainte de aprogresa spre folosirea sabiei. In lupta, sagetile, sulitele, halebardele, si prajinile erau cel mai adesea folosite inaintea sabiilor. Ambele sunt mult mai eficiente la taiat printr-o armura sau la a tine un adversar la distanta.Deasemenea trebuie sa avem in minte mersul istoriei si media si ceea ce au facut acestea asupra perceptiei noastre despre samurai. Samuraii insusi sunt vinovati pentru a-si fi murdarit imaginea din cand in cand iar Hollywood si chiar academia a hranit flacarile.Pentru a duscta mai mult pe aceasta tema urmariti topicul de simboluri ....urmatorul lucru pe care il voi scrie va fi despre samurai. Se va intelege mai bine ce inseamna o imagine distorsionata a ceea ce inseamna "samurai" si dece.

Am decis ca nu este cezul sa dezvolt prea mult ideea aceasta aici si acum avand in vedere subiectul acestui topic.Unde pot gasi alte informatii?

Web-ul este plin de informatii minunate.Iata cateva puncte de inceput:http://www.swordforum.com/ - un bulletin board minunat plin de oameni care colectioneaza, studiaza, produc si intrsuiesc in tot felul de variatii pe tema sabiilor.http://www.e-budo.com/ - un loc deosebit cu info despre tot ce e martial despre Japonia.http://www.geocities.com/alchemyst/nihonto.htm - un site uimitor despre sabii japoneze. Cuprinde multe linkuri despre colectionari seriosi, 'elevi', sau entuziasti.http://www.thearma.org/about.htm - arta luptei cu sabia in vest.Istoric si altele, inclusiv articolul mentionat in micul meu FAQ despre lupta dintre un samurai si un cavaler european.

Cam atat deocamdata....cand si daca osa am timp osa revin cu informatii...sper ca ma suportati si ca nu va stresez prea tare.E deja 2:42 AM si am ramas si fara cola....daca as fi fumat cred ca as fi ramas fara tigari deja....well...

Ja!
kaoru
SHIRA KUMOAceasta sabie, Norul Alb (Shira Kumo), a fost creata de prima generatie de fauritori de sabii Masatoshi candva intre ani 1504 si 1520. Se presupune a fi studiat tehnica creearii sabiilor in scoala Muramasa. in provincia Ise, apoi si-ar fi deschis propria fierarie in provincia Sakakura in Mino. Datele despre Masatoshi sunt obscure datorita asocierii sale cu Muramasa ale carei sabii au cazut in dizgratia guvernarii la putere a Japoniei. Tokugawa Iyeyasu, care a devenit shogunul conducator in anul 1603, era superstitios in privinta sabiilor Muramasa. Aceasta a dus la multe legende in legatura cu calitatile taietoare ale sabiilor Muramasa, ca deasemenea piese de teatru si drame in literatura japoneza. Se spune ca "o lama Muramasa are in permanenta ceva malefic in jurul ei, si odata ce isi paraseste teaca, nu se intoarce niciodata in aceasta fara sa fi vazut inainte sange." Deoarece familia Tokugawa a condus in Japonia pentru aproape 300 de ani, datele despre scoala Muramasa, la care Masatoshi lucra, s-au pierdut intentionat sau au fost discreditate din cauza fricii unei riposte a guvernarii la putere.Sabia este o reprezentare de prima clasa a scolii Muramasa. Numele sau, Norul Alb, Deriva din finetea 'norilor' albi din zonele temperate si linistea inaltului. (multe sabii Muramasa erau botezate). Testul taierii a fost facut in 18 Decembrie 1659, de catre Hirata Juemon si a fost cerut de familia Seishi. Doua corpuri ale unor criminali condamnati au fost folosite pentru a realiza testul. Ar fi fost asesate pe nisip si legate cu funii. Shira Kumo ar fi trecut prin ambele corpuri si in nisip cativa centimetrii. Nisipul a fost folosit pentru ca sabia sa nu fie stricata in timpul executarii taierii. Teste de taiere ale sabiilor Koto (din perioade vechi) sunt foarte rare ca deasemenea sabiile numite ca si Norul Alb. Aceasta este o sabie foarte neobisnuita si rara si cu multa istorie in spatele ei.[img]http://img.photobucket.com/albums/v385/shynta/wc1.jpg[/img][img]http://img.photobucket.com/albums/v385/shynta/wc2.jpg[/img]
kaoru
Sageo

Sageo sunt panglici, deobicei din matase sau bumbac, folosite pentru a asigura saya (teaca) de obi (brau). Sunt cateva variatii in a lega un sageo de saya. Acestea sunt doua cele mai adesea folosite metode de a face legaturile. legaturile pot fi foosite pentru katana, wakizashi sau tanto. sageo de pe tachi este legat intr-o maniera ceva mai complicata.


user posted imageuser posted image
user posted imageuser posted image
SebyTheDragon
Nice...

Ideea in general e ca ...Japonezi s-au bazat pe puterea de taiere sa sabiei ..in timp ce Europeni pe forta bruta a sabiei!

Forma curbata ...precum a spus si Dragos...e pt a mari eficienta taieri..

In general sabiile Japoneze sunt mai usoare decat cele Europene...fiind astfel foarte bune si la parat...datorita mobilitatii mari...In europa....deh..scut si sabie..Aici sabiile erau prea grele pt a mai avea mobilitatea necesara unei parari eficienta...daia avei scut langa tine!!Oricum, nice job Dragos!! /gg :wink:
kengo_fudoshin
nu e vb de forma...., ci de tehnica...., thenicile japoneze de lupta(cu o daito - 2 maini pe sabie) sunt superioare tuturor altor thenici(europene sau asiatice).....; nu e vb ca sabiile drepte taie mai slab decat cele curbe..., insa modul de lupta(tehnica de lupta) al bushi, a favorizat dezvoltarea acestui tip de sabie...(din pacate/fericire - dupa model korean!!)
Trickster
Frumos topic kaoru. Foarte informativ smile.gifkengo_fudoshin, eu nu as sari asa de repede sa spun ca tehnicile japoneze de lupta cu sabia sunt superioare celor europene... Diferite si adaptate altor necesitati da, dar sa nu uitam ca si europa a avut perioade in care lupta cu sabia a fost ridicata la rangul de arta.
kengo_fudoshin
itzi garantez ca nici o tehnica europeana nu poate face nimic in fatza unui IAI bine executat(oricum, ideea este ca daca nu tzi-a ieshti "din prima", a doua shansa nu o mai ai - indiferent de stilul adversarului de lupta...........)
rockeritza
Dragon, adik vrei sa spui ca japonezii n-aveau scuturi? :shock: um. . .in caz ca e cineva interesat sau ma rog, nu stia, cuvantul japonez pt. sabie (japoneza) este katana. iar kanji-ul pt. acest cuvant e: http://www.karma-net.com/karmanetimages/ka...anji-katana.jpg
na ja!
shuin
wow, i'm really starting to like kaoru (not in the way u iaoi freaks think)...

dupa c k e fan ff, acum a facut un topic excelent despre sabii... great job manam si io o katana, artizanala ce'i drept, dar totusi... o sa fac poze odata si o sa va arat... ma mai joc cu ea din cand in gand.. am noroc k e neascutita k altfel...privind postul, e f informativ...

privind polemik din post: katane vs sabii europene... well, dupa cum a spus si cineva depinde f mult de skilul (k sa zic asa) celui ce manuiejte sabia... nu sabia castiga o confruntare, ci dibacia posesroului wink.gif
kengo_fudoshin
ohmy.gif ohmy.gif ohmy.gif , multzumesc ca mi-ai spus shi mie faptul ca sabiile japoneze poarta denumirea de katana......, ma-i scos la lumina....!!! :twisted: :twisted: , ma rog...., trebuie sa itzi spun ca te insheli(de fapt nu te insheli), insa se poate folosi shi daito in loc de katana...., daito tot la sabia de lupta(cea mare) se refera....daahh...!!;

cat despre..., am o sabie artizanala shi ma joc cu ea....., ei bine, una este sa te joci shi alta este sa shi practici "ceva" tehnici cu ea........!!
shuin
kengo as practik io nijte tehnici da' de unde s le invat, k la librarie n'am gasit ghidul tanarului ninja in 10 pasi simplii tongue.gif
kengo_fudoshin
nici eu...., insa , daca ai timp vineri intre 1 shi 1/2 - 2 h potzi sa vi sa vezi cam despre ce este vorba....!!, acum ma ref strict la lupta cu sabia.....!!

(daca te decizi, anuntza-ma printr-un pm !!)
blackinque
>_o:x acest topic e vechi de 1 an, cum de il vad tocmai acum ... (baka!)totusi, foarte interesant topic, kaoru. /happy.gif e grozav sa ai o katana!o_<
shuin
kengo io as veni, dar unde... io oricum nu's din bucurejti... asa k... oricum as vrea sa invat ceva tehnici de manuire a katanei wink.gif
kmrade
Pe mine ma fascineaza istoria japoniei si in general samuraii asa k am sa va imartasesc ceva !!
user posted image
Sabiile japoneze de-a lungul istoriei

Acesta este un domeniu nou pentru mine, si acest articol, impreuna cu urmatoarele pe aceasta tema sunt o incercare de aprofundare a acestei tematici. Nu stiu daca aceste informatii sunt de real folos pentru cei interesatii, dar daca va intereseaza mai multe detalii puteti vizita sectiunea de linkuri (arte martiale), insa majoritatea legaturilor sunt in engleza.Primele dovezi ale existentei sabiilor in Japonia dateaza din 240en, in timpul perioadei Yayoi, cand regina Himeko a trimis tribut dinastiei Wei din China 2 sabii. Totodata, in 280en se inregistreaza importarea din China a numeroase sabii din fier. Se banuieste ca arta forjarii otelului a venit imediat dupa aceasta din China prin intermediul Koreei, dar detaliile sunt inca necunoscute.In secolul V au aparut primele sabii fabricate pe scara larga in Japonia. Acestea erau drepte, cu o singura lama, si purtau numele de chokuto. Metoda durificarii otelului, foarte specifica in Japonia in fabricarea sabiilor, a fost utilizata pentru intaia oara in secolul VI. Perioada sabiilor drepte a durat pana la inceputul perioadei Heian (secolul VIII), cand stilul de lupta sa schimbat, devenind predominanta lupta calare. Pentru a acomoda utilizarea sabiilor cu calaria, acestea au devenit curbe, mai lungi si tot cu o singura lama, purtand denumirea de tachi. Intre chokuto si tachi exista mai multe stiluri intermediare, cele mai cunoscute fiind kogarasumaru (sabie scurta cu 2 muchii ascutite) si kenukigatatachi. Termenul de Nipponto sau Nihonto (ce inseamna “sabie japoneza”) se refera la sabiile curbe.

user posted image

Perioada Heian, care se considera punctul de inceput al istoriei sabiilor japoneze, se caracterizeaza prin faptul ca multe ideologii au fost importate din China si modificate astfel incat sa fie japoneze. Majoritatea lucrurilor pe care acum le consideram specifice Japoniei, au luat nastere in aceasta perioada. In aceasta perioada a aparut si ideea fabricarii sabiilor prin forjare, astfel incat suprafata exterioara sa fie dura, iar miezul moale.Sabiile fabricate si folosite in aceasta perioada intra in clasa tachi. Totodata, acum a aparut obiceiul semnarii lamelor de sabie, astfel probabil cea mai veche sabie tachi, poarta semnatura fauritorului: Sanjo Munechika, iar cea mai veche sabie semnata care poarta si data fabricarii, a fost facuta de Namihira Yukimasa.Invingerea clanului Taira de catre Minamoto no Yoritomo a fost evenimentul ce marcheaza trecerea la perioada Kamakura, dar totodata si evenimentul ce marcheaza trecerea puterii in mainile clasei samurailor. Se spune ca aceasta este epoca de aur a sabiilor japoneze, acestea devenind mult mai perfectionate din toate punctele de vedere, inclusiv cel estetic. Caracteristic sabiilor in aceasta perioada este latimea lamei - mai mare decat in perioada precedenta, diferenta mica intre latimea lamei la baza si la varf, precum si forma varfului, care de cele mai multe ori era de tipul ikubi (“ceafa de taur”).Spre sfarsitul perioadei Kamakura au avut loc doua invazii mogole (1274 si 1281). Intalnirea cu noi arme, tehnologii si tactici, a demonstrat cateva slabiciuni ale sabiilor tachi, ca de exemplu faptul ca varful lamei se putea rupe usor si nu putea fi reparat. Aceste experiente acumulate in batalii, a afectat proiectarea formei in viitor a sabiilor.Odata cu rasturnarea puterii shogunatului Kamakura, curtea imperiala a preluat din nou conducerea, dar pentru scurt timp - la inceputul perioadei Muromachi. Aceasta perioada este caracterizata printr-un razboi aproape continuu. Conditiile istorice a determinat astfel cresterea in importanta a infanteristului, si odata cu aceasta aparitia de sabii lungi, pentru doua maini, folosite pentru a puncta lovituri puternice, devastatoare. Aceste tipuri de sabii poarta denumirea de odachi sau nodachi, avand peste un metru in lungime (deseori 120-150cm). Din aceasta perioada dateaza si sabii lungi de aproape 2 metri, insa erau folosite doar pentru ceremonii.Dupa o scurta perioada de pace la mijlocul acestei perioada, in 1467 a reinceput batalia pentru putere. Intreaga tara a fost cuprinsa de un razboi constant timp de 100 de ani, cand intr-un final Oda Nabunaga si Toyotomi Hideioshi au reusit sa reuneasca si sa aduca pace in Japonia. Aceasta perioada este cunoscuta sub denumirea de Senkogu (perioada in care tara era in razboi).Sabiile din aceasta perioada se despart in 3 grupe caracteristice istorice: 1394-1466; 1467-1554 si 1555-1595.In prima perioada (1394-1466), odata cu cresterea armatelor, asa cum spuneam mai devreme, a scazut numarul soldatiilor calare, ceea ce a condus la o crestere in importanta a soldatilor pedestrasi. Cu toate ca se mai fabricau sabii tachi sau odachi, perioada de glorie a sabiilor katana se apropie. Sabiile mai scurte erau mai usor de purtat si mai usor de scos din teaca. Centrul curburii lamei s-a deplasat spre varf, fiind astfel concepute pentru a fi folosite din picioare. Majoritatea sabiilor aveau in lungime 69,7-72,7cm, si se ingustau spre varf. Spre sfarsitul acestei perioade, aproape toate sabiile produse poarta denumirea de uchigatana.In ceea de-a doua perioada (1467-1554), pe masura ce mobilitatea trupelor a devenit un punct strategic, sabiile au devenit din ce in ce mai scurte. Majoritatea sabiilor fabricate in aceasta perioada erau de 60-65cm in lungime, si aveau o latime aproape egala in lungimea acesteia. Aceasta a fost perioada de glorie a sabiilor katana. Acesta este un tip de sabii relativ scurte, care este purtata la curea, in teaca, cu muchia ascutita indreptata in sus. Acest fapt permitea scoaterea sabiei din teaca si lovirea dintr-o singura miscare, pe cand tachi se purta atarnata de curea, cu muchia taietoare indreptata in jos. Totodata, necesitatea unei surse continue de sabii, a determinat faptul ca nu toate sabiile fabricate in aceasta perioada sa aiba standardele inalte la care se ridicau in perioadele precedente. Termenul de kuzauuchi este folosit pentru a denota sabiile fabricate in masa, pornind de la un model de calitate. In aceasta perioada este inregistrat faptul ca in jur de 100 de mii de sabii au fost exportate in China, aflata sub conducerea dinastiei Ming.Sfarsitul perioadei Muromachi (1555-1595) a marcat schimbarea totala a modului in care se purtau razboaiele in Japonia prin introducerea armelor de foc. Astfel, portughezii au introdus in 1543 primele arme de foc in Japonia. Cu toate ca primele astfel de arme nu erau foarte bune din punct de vedere al acuratetii, si necesita o perioada indelungata pentru reincarcare, Oda Nobunaga le-a folosit pentru prima oara cu succes in batalia de la Nagashino din 1573. Trupele calare ale clanului Tadeka (fiind cunoscute in aceea perioada ca o formatie de elita in Japonia) au fost complet decimate de un grup de samurai purtand arme de foc. Din acest moment trupele calare au devenit complet nefolositoare. Campul de batalie a revenit astfel formatiilor stranse de pedestrasi, armati cu pistoale. Armurile au devenit grele si groase pentru a proteja purtatorul de gloante, iar sabiile au devenit din nou mai lungi, mai grele si mai robuste pentru a putea la randul lor penetra armurile.Dupa ce Oda Nobunaga si Toyotomi Hideyoshi au unificat Japonia, puterea politica a preluat-o Tokugawa Ieyasu. Acesta a creat un stat feudal guvernat central, care a reusit sa supravietuiasca aproape neschimbat timp de 250 de ani. Aceasta perioada este cunoscuta ca fiind perioada Edo (1596-1868). Acum sabiile au devenit mai rafinate, materiile prime au devenit mai usor de procurat, iar fierariile au putut sa schimbe experienta si cunostiinte. Pentru ca in aceasta perioada exista o multime de modele de sabii, sabiile fabricate inainte de aceasta perioada sunt referite ca “sabii vechi” iar sabiile din aceasta perioada ca fiind “sabii noi”. Asfel, o categorizare a sabiilor in functie de varsta ar arata asa:

+ jokoto (sabii antice) - pana in 795;
+ koto (sabii vechi) - 795-1596;
+ shinto (sabii noi) - 1596-1624;
+ shinshinto (sabii noi-noute) - 1624-1876;
+ gendaito (sabii contemporane) - 1876-1953;
+ shinshakuto (sabii moderne) - din 1953 si pana in prezent.


user posted image
Datorita faptului ca dupa lunga perioada de razboi a urmat o lunga perioada de pace, numarul mare de samurai s-au trezit astfel fara ocupatie. Au fost infiintate numeroase scoli de lupta cu sabia in aceasta perioada, iar fabricarea sabiilor a devenit mai mult o arta.Cand shogunatul Tokugawa a cazut, puterea a fost preluata de imparatul Meiji (1878). Acesta a fost momentul inceperii modernizarii Japoniei, perioada referita de obicei ca “restaurarea Meiji”. Samurai au fost depravati de privilegiile avute inainte - incluzand dreptul de a purta daisho (perechea de sabii, lunga si scurta, fapt ce era un semn distinct al clasei samurailor). Fara o piata de desfacere pentru sabii, majoritatea fierariilor au ramas fara venituri. In timp de militarismul crescand si apoi razboiul mondial (II) au facut ca interesul pentru sabii sa revina, acestea au fost fabricate in masa in diverse intreprinderi.Dupa ce Japonia a pierdut razboiul, o alta lovitura a fost aplicata iubitorilor de sabii, si anume faptul ca America a interzis fabricarea acestora. Totodata, in jur de 400.000 de sabii istorice si artistice au fost confiscate de America. Arta sabiilor japoneze era pe cale de disparitie...Din fericire, in 1953 - perioada Showa, fabricarea sabiilor a devenit din nou legala, si traditia aproape moarta a fost adusa la viata. Deoarece inca erau mari maestrii ai fauririi de sabii in viata, au putut preda stafeta generatiei urmatoare. La ora actuala in Japonia sunt in jur de 250 de fierarii, ce produc sabii care depasesc in frumusete si calitate chiar si cele mai bune produse ale istoriei sabiilor...

user posted image


Aceasta e sabia perfecta!! user posted image
Pico
man ...da scrie c stii tu nu copia ...io am citit mult despre fabricarea sabiilor japoneze.....pt k japonia e tzara saraca in fier....si fieru care il avea era de slaba calitate...maestrii fierari tot indoiau lama si o bateau iara...k sa scoata impuritatile sau bule de aer si sa creasca rezistenta si elasticitatea lamei...indoitul asta se facea de pana la 10-12 ori astfel incat lama era din pana la 1024 de fashii...dupa c era terminata lama urma calirea...un proces ff important care dadea o duritate crescuta muckiei si varfului si spatele lamei ramnea mai moale ........am citit si k eru cam 5 sau 6 feluri de lame...erau cele simple ...doar cu mukia calita....erau care aveau mukia si exteriorul calite si interiorul moale...etc...in componenta sabiei mai este manerul...care e prins cu 2 butati de bambus de lama si apoi se pune shnurul ala...si tocul...si mai este tsuba(garda) ....tsuba erau de foarte multe feluri...erau cele de gala cu modele....si cele simple fara nik...un samurai de obicei avea mai multe tsuba pe care le skimba in functie de ocazie...


fabricarea sabiilor jap e un proces ff indelungat si ff secret...este o legenda care spune k un mucenic la un fierar japonez ff cunoscut stia totul despre fabricarea sabiilor...inafara de temperatura apei pt calire....si a pus mana in caldarea cu apa sa vada si maestrul i-a secerat mana...dar mucenicul a aflat secretul:P....putem considera k aceste sabii sunt opere de arta...

multa lume considera k sabiile japoneze sunt cele mai bune insa kestia asta e discutabile....in europa nu erau probleme cu fierul ... si armatele erau mult mai numeroase...asa k nu era necesar tot acel proces indelung de fabricare....

imi plac sabiile japoneze ....sunt splendide...insa cred k gladius sau spatha(sabiile romane) sunt mai practice...are 2 taisuri si un vf ascutit ...asta inseamna k e mult mai usor de folosit si ai la dispozitie o gama mai larga de atacuri...
kmrade
dude nsuh ce zici tu de copiat dar oricum !!! imi palce k apreciezi sabia japoneza !!
Pico
thanks....de fapt...apreciez cam totul in materie de arme si armuri la japonia:P...de la arme ninja la cele de samurai...dar sabia ma pasioneaza cel mai mult...
kaoru
Check it out. >> topic
Mai exista unul in legatura cu subiectul.
Tnx 4 the info. Nice.

[edit by Kisa] Tks 4 the info. Topics merged.
Phoboss
Interesanta treaba cu sabiile japoneze. Dar mie ce mi se pare cel mai interesant este modul in care imaginea lor a fost pastrata atat de vie. Vedeti si voi cate mituri se circula pe baza acestor arme si pana si faptul ca sunt cel mai cunoscut tip de sabie. Oricine ar stii sa iti zica cum arata o sabie japoneza, dar daca il intrebi despre modelele de sabii folosite in Evul Mediu in Europa, s-ar lasa cu tacere. Imaginea asta puternica la japonezi s-a pastrat din cauza mentalitatii lor conservatoare si din cauza gandirii lor mai putin materialiste, ca sa zic asa. La ei sabia avea un inteles mult mai larg decat o simpla lama de otel folosita pentru a taia, era sufletul unui razboinic, calea dupa care se ghida. Aceasta arma a fost cea care i-a salvat pe ei de mongolii invadatori (aceasta si un oarecare "vant divin" plasat foarte convenabil), moment din care ea a primit un nou set de valori. De atunci ea a ramas ca un simbol al spiritului martial japonez.

Discutia despre "care e mai tare" este intr-adevar cam inutila, pentru ca la urma urmei fiecare arma si stil de lupta s-a dezvoltat de-a lungul istoriei ca raspuns la o serie de factori. Factori care nu au fost aceasi in cazul oricarei civilizatii de pe Margeaua asta albastra. Si de aici avem diversitate imensa. Aceastea au evoluat, ca si viata, conform cerintelor. Spre exemplu sabia la japonezi este ceva dur, ca o raza, precisa, fixa pana exact in momentul in care trebuie sa se miste. Pe de alta parte, la chinezi de exemplu sabia este ca un sarpe, elastica, i n vesnica miscare. Dar acum fie vorba intre noi, unui maestru de sabie chinez putine i-ar putea face fata, si aici nu se numara sabia si tehinca japoneza.

E greu sa compari sabiile japoneze cu cele europene din punct de vedere al masei. Este exact cum s-a zis, puteau fi fara probleme de aceeasi masa. Dar apoi am putea lua ca termen de comparatie sabiile de 6-8 kg folosite de cavalerii europeni in caz de asediu, sabii folosite pt taierea in principal a picioarelor, fiind mult prea grele pt a putea fi dusa o lupta indelungata (peste 2 sec tongue.gif ) cu ele. Dar diferenta consta in altceva. Sabia japoneza era special creata pt a taia, pe cat timp sabiile drepte europene erau facute pt a impunge. Armurile grele europene sau zalele nu puteau fi sectionate de o lovitura directa de sabie, dar sabia europeana avand o masa mai serioasa, avea o lovitura mai "apasatoare". Destul cat adversarul sa muste podeaua si apoi celalalt sa il injunghie cu sabia. La fel si scutul, un scut apara cel mai bine impotriva atacurilor de injunghiere, dar impotriva unei lovituri puternice directe erau cam greu de folosit. Se putea lasa cu ruptura de mana fara nici o problema. La japonezi in cazul unei lupte sabiile nici nu se intalneau prea des intre ele, si chiar si atunci nu pe muchie. O lupta tinea cateva secunde. Nici vorba de dueluri prelungite. Aici totul se rezuma la o viteza mare in executie.

Cam atat pe ziua de azi, va saluta Grigore Florinescu, drenor canalist in capitala.
Abel Nightroad
f bun articolul, n-am stiut ca in spatele unei sabii sunt atatia ani de traditie si munca, dar si calitatea e incontestabila

a fost un documentar sapt trecuta pe discovery despre katane
il arata pe un tip din america, expert in manuirea ei, cum taia un cilindru din tulpini de bambus in 3 locuri pana sa atinga pamantul
clindru avea cam inaltimea unu om. tipu zicea ca lama sabiei e curbata pt a acoperi o suprafata cat mai mare de taiat.

ajunge cu plictiseala , acum ceva mai fun
circula acum ceva vreme pe net un filmuletz care arata cum tras unii un glonte in lama unei katana ( glontele a lovit lama pe tais ). rezultatul , glontele s-a facut in 2.
asta arata cam cat de rezistena e si puterea de taiat.

phobos o sabie europeana 6-8 kile ? eu am auzit chestii cum o sabie ar avea in jur de 30 de kile, heavy stuff
shuin
abel ai filmuletul.. sau un link ceva?
i'd sure like to see it

10x in advance
Pico
hehe ... tot c e posibil ....in multe anime , filme si legende taidul unei katane e prezentat k fiind ceva extrem de ascutit si de dur.....k tinea lana intr-un rau si apoi lasa o frunzulitza pe rau si ea se taia in 2 ...sau vekiul test cu firul de par:P...am auzit si k s-au taiat bare de metal cu o katana...


eh..acuma exagerati, nu toate sabiile europene aveau 30 kg...numa flamberge-urile, claymore...longsword ...greatsword...astea aveau peste 20 de kg....astea care si cu 2 maini te kinuiai sa le manuiesti ...ekivalentul odachi-ului japonez....si japonezii aveau mai multe tipuri de sabii nu numa daito si wakizashi...era si tachi, kodachi,nodachi...

acum 2000 si ceva de ani romanii aveau gladius si spatha care sunt niste sapii ff bune...si din care au evoluat sabiile medievale
Trickster
Din cate stiu eu sabii mari gen nodachi erau folosite mai mult pentru taiat picioarele la cai, deci cam greu de comparat cu mamutii europeni destinati sa taie prin tabla si os. Oricum, daca e sa o iei la un nivel mai rafinat, regatul meu pentru o sabie de Toledo... au avut si europenii metodele lor de a face sabii de calitate exceptionala.

Cat despre lama unei katane care despica un glonte in 2... nu stiu, eu ma cam indoiesc. Doar parca nici macar nu se pareaza cu lama unei katane ca se strica, d-apoi sa mai despice un glonte... si eu stiu ca partea cu taisul e destul de casanta incat (zic eu) s-ar crapa/sparge la asa un impact. Eh... totusi, nu neg complet posibilitatea.
Urfe
Pe http://youtube.com/results?search=katana&s...s&search=Search

au o serie de filmulete, unele cu o mitraliera de calibru mare, alta cu un pistol - povestea cu 'gun vs katana'.
Pico
are dreptate phobos...dak nu credeti cititi aici

http://www.thearma.org/essays/weights.htm

nu ti se pare ciudat k o sabie lunga de un metru(cam k si o katana) sa aibe 30kg...sa fim seriosi...o bara de la sala de la mine are 1,5 metri si e groasa de 3 cm si are numa 20kg..si o sabie sa aibe 30 ...e cam imposibil...poate alea din berserk au 30 de kg
Abel Nightroad
recunosc ca am cam exagerat un pic cu 30 de kile o sabie, dar la cand iti era sub asediu castelul ma cam indoiesc ca fierarii sateau sa faca sabii de calitate ... le scoteau pe banda rulanta
o katana nu poate sa fie atat de grea, ca prea e manuita cu atata finetze. o sabie de 30 de kile sa faci atatea scheme cu ea, sa-ti dai "talente" iti scoate ochii din cap.
daca e corect ce se zice aici ( 1 lb(s) are 0.45 kg , aprox ) atunci o katana are undeva sub un kil.
cu asa o sabie , fara suparare, dar poti sa faci macel nu gluma. e mai usoara ca o piatra si mai ascutita ca o lama Gilette tongue.gif
Pico
nu kiar...tre sa iei si lungimea katanei in calcul...dak are un metru...si e lata de 3 - 4 mm ...lata de 3-4 cm are ceva greutate...plus k si alea care le gasesti in magazine de souveniruri dak le iei in mana au vreo 2-3 kg...

zici si tu bine k europenii le faceau cam pe banda rulanta pt k nu aveau probleme cu resursele de fier...normal k nu se kinuiau sa faca ceva de calitate...decat sa stea saptamani sau kiar luni sa faca o sabie super mai bine faceau una care sa tina o batalie ...si care kiar dak se strik nu era o pierdere pt k mai erau destule...dar oricum ...mai mult de 5-6 kg nu cred k putea sa aiba ...si asta in cazul sabiilor care puteau fi manuite doar cu 2 maini...katana e si mai usoara pt k are manerul din bambus...

oricum 5 kg nu e mult ... kiar dak e poate de 2 ori mai grea decat o sabie japoneza...plus k europenii erau si mai vanjosi k japonezii...


Abel Nightroad
laugh.gif laugh.gif
QUOTE
plus k europenii erau si mai vanjosi k japonezii...
ai dreptate , da ai zis-o misto de tot , very funny.
inca o chestie la sabiile japoneze ... din cauza materialului si modul in care a fost folosit ca sa fie facuta sabia, e mult mai rezistenta in timp + ca se pare ca nu rugineste si nu oxideaza, pe cand una europeana , fier simplu + trecerea timpului + ceva vreme mai nasoala, se duce naibii, doar intr-un muzeu sa-i mai gasesti vre-un rost
ibarbar
Este mai bine facuta sabia japoneza, dar nu uita ca ei aveau grija de ele ca de copil, doar era sufletul lor.

A propos, cine stie cum se intretine ? Pt ce e chestia aia ce seamna cu o acadea tongue.gif cu care se loveste usor lama ?
Pico
crek in fiecare zi o lustruiau smile.gif)
Abel Nightroad
nu tine neaparat de lustruit, ci mai mult cum o pastrau mereu ascutita
ca nu e ca o un cutit sau topor pe care poti sa le ascuti cu o piatra.
probabil ca o fi ceva dat din tata-n fiu sau ceva asemanator.
Pico
pai sabiile de multe ori se transmiteau din generatie in generatie...multe se transmiteau atunci din generatie in generatie:P...cultul familiei:) ...se si vede in filmele lui kurosawa k unii daimyo sau shoguni aveau tachi nu katana..care sunt putin mai lungi si mai curbate

tachi

link tachi
Trickster
Din cate stiu eu ascutitul/lustruitul unei katane se facea de catre profesionisti, si ca era o meserie destul de apreciata. Nu pot sa nu-mi aduc aminte de Musashi si de cat respect se bucura cel mai priceput "restaurator de katane".
Pico
dap si dura si destul de mult....k folosea park mai multe tipuri de pietre ...si era ff migaloasa munca
ibarbar
http://en.wikipedia.org/wiki/Katanahttp://en.wikipedia.org/wiki/Katana

Aici se explica mai tot ce tine de Katana si sabie japoneza in general.
Enjoy smile.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Anime Power Forums (Based on Invision Power Board 1.3) © 2005 Anime-Club.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.