Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Elfen Lied
Anime-Club Forum > Anime detaliat > Drama-Psihologic-Slice of Life
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
AlraM
elfenlied in germana inseamna cantecul elfului... lied e un gen de balade, if you will... elfenlied e specific una dintre ele, dar nu stiu exact care-i faza cu acel cantec. parca se zice ceva de el in serial la un moment dat. poftim pe wikipedia mai multe detalii: http://en.wikipedia.org/wiki/Lied

as for the whole "castitatis lilium" thing, cred ca i-ai putea da mai multe interpretari smile.gif de exemplu poate fi pur si simplu un simbol al inocentei copiilor diclonius... (mie imi place ca citatele din biblie date in cantec se potrivesc actiunii... )
Sweet_ayu28
Asta inseamna ca acest "elfen lied " este asociat de fapt melodiei din cutiutza muzicala a lui kouta?mie totusi nu mi se pare ca intelesul melodiei de inceput ar avea vreo legatura cu tematica serialului....in rest...elfen lied mi-a placut mult
Emanuel
Sweet_ayu : Sfinte Sisoe, nu ti s-a parut de loc prea mult sange ? blink.gif - imi dai si mie atunci un exemplu de anime cu mult sange ?


Am terminat si eu de vazut Elfen Lied - what can I say - sunt total de acord cu Muza - un anime exceptional : e foarte original, de la poveste la muzica, personaje excelente, ce mai... M-a impresionat puternic, cel putin unele faze - interesant faptul ca nu prea exista personaje negative in sensul clasic - nu stiu cine sunt mai rai, Lucy sau organizatia secreta. De Lucy chiar mi-a parut foarte rau... Povestea lui Mayu mi s-a parut cea mai trista, poate si pt ca e realista - e infiorator ca exista asemenea fiinte...
Oricum, Elfen Lied e facut pt a soca - incepand de la primul episod care e aproape ireal - dar reuseste de minune ceea ce-si propune - este intrigant, ciudat, infiorator, dar totodata fin, dulce, dragut - tocmai din aceasta cauza - combinatia drama + horror - mi-a placut enorm ,desi de regula nu ma dau in vant dupa asa ceva.
De acord cu Muza ca animeu pune in discutie natura umana - evidentiind partea ei intunecata.

O intrebare : ce se intmapla in final ? mie mi s-a parut ca se termina in plop - cine era vizitatorul - Lucy ? si care e faza cu ceasu ? (face trimitere la nyu, care tot il repara ?)
Si cum a ramas cu seful cel mare ? (cel cu coarne) - el isi contiuna planurile ,sau ce ? ca situatia lui ramane suspendata.
Sweet_ayu28
Emanuel,ia de exemplu seria Gantz....acuma ma uit la ea....incepe tot cu un subiect referitor la natura egoista a oamenilor si vezi mult sange de la inceput, cu moartea a 2 tineri pe care ii calca un tren incercand sa salveze un batran de pe shine.Sangele face totul sa para mai real....parerea mea biggrin.gif
Muza chan
Emanuel:
Lucrul cel mai greu e sa treci dincolo de sange... sangele e pentru a porni impresii puternice. Care, poate, la unii nu se pornesc altfel. E atat de multa frumusete si poezie, daca treci dincolo de asta. Personajele sunt atat de vii si de profunde. Atat de multa sensibilitate si sentiment. Nu ma mira ca ti-a placut... Sunt curioasa daca ai un personaj preferat. Eu o iubesc pe Nana... mi-a ramas in suflet, n-am mai gasit asa ceva pana acum. E puritatea absoluta!

In final, la poarta, e silueta lui Lucy, se vede clar ca e ea... catelul a recunoscut-o, de aceea se bucura. A reparat ceasul, nu stim cum, si de fapt, nu are importanta cum. Poate intra in casa cand sunt ei plecati sau isi poate folosi vectorii. Nu va mai reveni ca Nyuu, va fi doar Lucy, pentru ca acum e impacata cu ea insasi.

Important e, ca, la un moment dat, vor fi impreuna, cu totii. Nu ma asteptam la un final atat de optimist, e de o frumusete aparte acest final... rasu plansu...

Organizatia a ramas, laboratorul functioneza in continuare, diclonius sunt si vor mai fi din ce in ce mai multi. E rasa superioara care se va impune. Dar oare e rau? Eu cred ca nu... e un pas in evolutia omenirii... lucruri care s-au mai intamplat si probabil ca or sa se ma intample (Nu stiu daca ati vazut reportajul de pe National Geographic, cel in cautarea lui Adam...).

Cat despre aluziile sexuale, foarte multi vad ca n-au inteles cu adevarat sensul scenelor respective... e de fapt vorba de puritate, pentru ca Nyuu nu intelege ce se intampla... mintea ei e ca a unui copil foarte mic... de asta nici desenul nu e explicit.
Iar relativ la scenele din laborator, acolo e simplu: fete goale si sange... creste adrenalina, creste si intensitatea sentimentelor. tongue.gif
Emanuel
hmmm, dintre personaje, sincer e greu sa aleg - Lucy, Mayu si Nana mi-au placut foarte mult de fapt aproape toate personajele sunt foarte faine.
Finalul mi se pare totusi neterminat : mi-e greu sa-mi imaginez cum va trai Lucy in continuare (daca e ea) - cu toate crimele pe care le are - si cum se poate impaca cu Kohta (plus rivalitatea cu Yuka tongue.gif ).
Nici eu nu ma asteptam la un final asa de optimist - sincer imi aduce aminte de finalul din koi Kaze (un alt anime favorit de al meu0- tot surprinzator de optimist, dar deasemenea lasat in suspensie pt cae greu de imaginat cum ar putea continua o asa poveste.
Cat despre laborator.... hmmm, greu de zis - cam seamana cu x-men aici - oricum, mi se pare neterminat.

Si inca o intrebare : a citit cineva manga ? si daca da, merita ? adica aduce ceva nou, sau continua povestea ?
Muza chan
Emanuel:

Nu sunt de acord cu tine relativ la final. Mie mi se pare perfect asa si o sa-ti zic si de ce. Kouta poate trece peste intamplarile din trecut, chiar daca s-au intamplat lucruri ingrozitoare. E un tip deosebit, odata ce si-a amintit asta, eu cred ca poate ierta. Din ultima discutie cu Lucy reiese asta. Cat despre Lucy, genul acesta de personaj care a facut mult rau in trecut si trebuie sa traiasca cu remuscari, mai exista in anime. Sunt oameni puternici, care la un moment dat ajung la un echilibru psihic si reusesc sa traiasca din nou. In primul rand datorita oamenilor din jur. Imi place genul de personaj. Lucy poate asta... nu trebuie sa poata imediat... vor trece poate ani...dar poate. Cat despre problema cu Yuka, da, asta e o problema! tongue.gif Kouta va alege.

Cat despre laborator... nu pot zice ca e suta la suta original... dar pe mine nu m-a deranjat asta. E o aluzie si la lucruri care s-au intamplat de-adevaratelea de-a lungul istoriei.... e si o atentionare ca lucrurile se pot repeta... conteaza subtratul mai mult.. decat ideea in sine.
Unknown
Muza chan, problema mea e ca probabil nu o sa pot trece niciodata peste partea cu sangele... nu stiu exact de ce, intotdeauna violenta in exces imi produce automat o impresie proasta despre film/serial (exceptie fac productiile care au ca subiect razboiul) chiar daca eventual incerc sa trec peste... raman cu ideea ca se putea spune aceeasi poveste si fara sa vad membre zburand prin aer... Asta ma deranjeaza, sunt de acord ca povestile personajelor sunt frumos conturate... dar de ce trebuie sa vad in fiecare episod bucatele de om ? Doua, hai trei, scene dure bine plasate au mult mai mult efect, zic eu, decat zeci de minute de macel.
Muza chan
Unknown:

Inteleg ce zici tu. E cu atat mai greu de suportat cu cat e vorba de niste fetite kawaii. Daca erau niste yakuza, ca in scenele anime din Kill Bill, era mult mai usor de suportat. Sau poate foarte usor de suportat, cel putin pentru mine. Probabil ca n-o sa poti sa treci peste ele, nu esti singurul, in fond, e o reactie normala, mai ales ca esti baiat. Atasamentul fata de fetitele alea e mult mai mare decat pentru o fata, eu asa cred. tongue.gif A fost modul creatorilor de a prezenza povestea, asa au considerat ei ca pot reda mai bine ceea ce vroiau. Oricum, Elfen Lied e foarte controversat, si unul din motive, e tocmai violenta, considerata de unii in exces, acceptata de altii.

Stii, se zice ca fetele nu accepta violenta, dar nu e chiar asa. Cele mai violente scene, pentru mine cel putin, sunt niste scene dintr-o manga, de la X, care e o manga facuta de un grup de femei. Si anime-ul e dur, dar manga e la limita mea extrema. E vorba de scenele in care dintr-o femeie se naste o sabie, si ce se intampla acolo e absolut cumplit, desenat pe 2 pagini... bine ca nu e color. Sau scena mortii lui Kotori, care, inca, e foarte foarte greu de suportat pentru mine. Asta nu e explicita, dar sentimentele create implicit, sunt cumplite, cel putin pentru mine. Dar imi place la nebunie... smile.gif
Unknown
Da, corect, asa cum ai spus la Violenta in anime, depinde ce considera fiecare violent, insa nu stiu exact ce sa spun... ceea ce dovedeste ca nu am mers prea mult in directia asta cu introspectia... ca tot s-a adus vorba de GantZ mai sus, de exemplu... si asta mi-a lasat un gust destul de puternic de "ieftin"... desi nu are fetite (bine... anime-ul ala are multe faze deplasate rau de tot, insa nu e asta locul potrivit ca sa incep sa ma plang) Ma mai gandesc si revin tongue.gif
Sidonix
... heh.... elfen lied violent !? laugh.gif ... doar se simuleaza violenta... impactul prin intermediul lui Lucy este diminuat... i se aplica o latura umana... e doar un spectacol romantic inrosit pe alocuri de inimi sau organe sfaramate... Gantz este de cu totul alta factura implicand factorul psihologic ce amplifica senzatia de frica neimplicand neaparat violenta imagistica... asta daca exista asa ceva in animatie tongue.gif ... daca incercati sa justificati elfen lied in termeni comaprativi-superlativi la nivelul realizarii personaje-story esuati lamentabil... a fost o productie average... si ramane average...
Emanuel
Sid, elfen lied un anime average ? oh common. e unul din cele mai originale anime pe care le-am vazut - atat ca idee, cat si ca mod de prezentare - e cu totul deosebit. Da, exista anumite clisee (o nuanta de harem, de exemplu), dar dincolo de asta, Elfen lied e ceva cu totul special, o combinatie unica -

poti sa imi explici ce este in mod concret average la Elfen lied rolleyes.gif ?
Muza chan
Sidonix:
QUOTE
daca incercati sa justificati elfen lied in termeni comaprativi-superlativi la nivelul realizarii personaje-story esuati lamentabil... a fost o productie average... si ramane average..


Asta pentru ca nu vezi tu in profunzime tongue.gif ... sau poate nu intelegi sentimentele transmise tongue.gif Am scris mai sus o parte din parerile mele relativ la unele personaje, cat de particulare, deosebite si complexe sunt.

Nu e vorba de toate personajele, Yuka e destul de obisnuita, de fapt, cred ca au vrut sa aiba macar un personaj obisnuit.
Kouta e deosebit prin capacitatea lui de a se adapta si prin capacitatea de iertare.
Kurama e tot un personaj interesant, e complex, traieste cu durere, dar asta nu-l impiedica sa se comporte ca un monstru. Dar, la sfarsit, isi regaseste umanitatea.
Dar cele mai deosebite sunt Lucy si Nana, despre care nu mai spun acum, pentru ca am spus deja esentialul.

Later Edit:
Am recitit acum discutiile de la inceput si mai ai niste afirmatii fara a aduce argumente, dar e ceva specific tie, oare de ce ma mai mir tongue.gif :
QUOTE
fazele care raman in plop sunt de fapt lipsa de idei a autorului...am vazut asta in multe serii mediocre asemanatoare cu asta...


Sidonix
... nope... nu aduc argumente niciodata... am doar propriile pareri tongue.gif ... urmarind elfen lied observi tipologia "forced-evolution-failed-experimentation" a animeurilor anilor '90... priveste genocyber, baoh etc si observi origini ale lui elfen lied... doar pt faptul ca se "forteaza" o tenta romantica nu-i schimba fundamentul pe care a fost cladit...
Muza chan
Sidonix:
QUOTE
... nope... nu aduc argumente niciodata... am doar propriile pareri

Ha ha ha... si atunci ce cauti pe un forum? De ce nu publici articole, undeva unde nu te poate contrazice nimeni? Incep sa inteleg problema cu frustrarea... icon_twisted.gif
Sidonix
ce caut pe forum ?! laugh.gif ... imi place sa sec oamenii cu "prezenta" ideilor mele antagoniste laugh.gif plus ca am momente in care ma plictisesc la munci tongue.gif ... ceea ce am spus mai sus este un argument ideatic muza tongue.gif ... contradict me if u can tongue.gif
Muza chan
Sidonix:
Ca sa nu fiu complet offtopic (nu ca ai mai putea zice ceva de asta! tongue.gif ), ma apuc sa citesc Geno Cyber si BAOH. Sa vad si eu ce si cum... m-a interesat intotdeuna cine a inventat o idee, relativ la ideile care-mi plac.... bineinteles smile.gif . Nu stiam de ele. Sunt putine volume... se citesc repede... numai sa se gaseasca... Arigato pentru informatie. smile.gif Daca le gasesc o sa revin...

Later Edit:
Din pacate nu le gasesc... poate ma ajuti cu un link...
Sidonix
off-topic... imi pare rau muza ca nu ma ridic la standardele tale ... pe viitor o sa te scutesc de parerile mele plictisitoare lasand loc celor care au lucruri interesante de spus...
... revenind on-topic... hmm... ma indoiesc ca mai gasesti linkuri active tinind cont ca sunt animeuri vechi iar ultima varianta de remasterizare digitala a fost la sf lui 2005... eu le am in format .mkv...
Muza chan
Sidonix:
Nu asta era scopul meu... sa nu mai scrii... m-ai face sa ma simti prost... mad.gif si mi-ai dovedi ca esti slab... ceea ce sincer nu cred ca e adevarat.
Eu vroiam sa te provoc la o discutie... asa sunt eu... mai agresiva... asa ca daca o sa pot continua discutia... te rog s-o continuam... si altele... la alte subiecte. laugh.gif
Sidonix
aham... my guilt is killin' me tongue.gif ... deci in concluzie trebuie sa-mi cer scuze si sa ascult sfaturile muzei tongue.gif ... pai nu stiu ce sa mai zic... on topic am zis ce aveam de zis... daca nu m-am facut inteles e ok laugh.gif ... the end tongue.gif
Emanuel
Sidonix, totusi n-ar strica sa explici un pic afirmatiile tale - macar de dragul discutiei tongue.gif - de ex. - ce vrei saspui prin - "forced-evolution-failed-experimentation " ? - nu cred ca in elfen lied se poate vorbi de o evolutie fortata - evenimentele decurg logic, nu exista plot holes (cu exceptia finalului), pacing-ul este foarte bun - nici grabit, dar nici prea slow. Cat despre failed experimentaion - blink.gif sorry, I don't get it.

Chiar sunt curios ce nu ti-a placut la elfen lied in mod exact ? - domle, daca spuneai ca elfen lied e o porcarie ultraviolenta plina de fanservice crede-ma ca te-as fi inteles - dar sa spui cae average.... blink.gif

Si despre comparatia cu Baoh si Genocyber - nu le-am vazut,dar am citit despre ele -
1. nu-i mare lucru daca un anime imprumuta idei de la altul ( asa ceva se intampla des - si uneori cu rezultate foarte bune). La urma urmei, foarte putine anime pot avea pretentia de originalitate 100%
2. Baoh si Genocyber sunt 2 serii ova ultraviolente fara nimic altceva - asemanarea cu Elfen lied este doar de suprafata - El dezvolta mult mai bine conceptul, si are o profunzime mult mai mare ( problematica sociala,etc)
3. Comparatia dintre aceste animeuri e jignitoare - Elfen Lied e un anime excelent (chiar capodopera in opinia mea), in timp ce Baoh si Genocyber sunt niste mizerii - Muza, nu merita sa te zbati sa le vezi, trust me.
si ca sa aduc argumente pt afirmatia mea :
- http://www.themanime.org/viewreview.php?id=49
- http://www.themanime.org/viewreview.php?id=102
Muza chan
Tot chestia cu "average" m-a suparat si pe mine... dar e clar ca n-o sa ne spuna mai mult...
Cat despre cele doua exemple, arigato Emanuel, probabil ca a crezut ca meritam sa le vad... asta o fi fost si intentia... tongue.gif un fel de pedeapsa... icon_twisted.gif
intellect
Warning! Major spoilers! Citiţi numai dacă aţi văzut seria!

QUOTE
- evenimentele decurg logic, nu exista plot holes

Păi să vedem... Eşti şeful laboratorului. Ai un prim incident, când scapă fata ce-l infestează pe Kurama. Trimiţi echipele de securitate şi don'şoara ţi le face franjuri în două secunde, înainte să încaseze un glonţ în cap.
Câţiva ani mai târziu, scapă Lucy. Ce faci? Trimiţi iar echipele de securitate, că, mai ştii, poate regina e mai slabă şi nu-ţi omoară decât vreo doi, nu? Ştii că dicloniuşii sunt invulnerabili la gloanţe, aşa că ce le dai oamenilor tăi? Arme de foc, evident. Şi Doamne fereşte să compartimentezi laboratorul ăla cu uşi impenetrabile ce se declanşează automat, că doar evadata trebuie să aibă drumul liber, nu?
Lui Mariko îi plantezi o bombă, s-o poţi opri. Cu Lucy însă, cea mai rea şi mai importantă dintre toate, nu te asiguri deloc. Nu-i pui nici măcar un dispozitiv de localizare prin satelit, s-o găseşti la nevoie.

Eşti Kurama. Vrei să o scapi pe Nana de la moarte, îi faci rost de mâini şi picioare artificiale şi o scoţi pe ascuns din bază. Evident, mâinile şi picioarele artificiale se găsesc pe toate drumurile, nu te întreabă nimeni la ce-ţi trebuie. Poate le aveai pregătite dinainte, exact la mărimea potrivită, să nu-şi dea seama nimeni de trădarea ta. Iar sacoşa aia de bani ai scos-o din contul personal pentru situaţii de urgenţă, de la bancomatul din laborator.

Cireaşa de pe tort este momentul de la sfârşit cu bătrânul Kakuzawa, care dă totul peste cap. Dacă el este diclonius, înseamnă că Lucy n-are cum să fie purtătoarea originală a virusului, aşa cum se pretinde la început. Ce interes avea un diclonius să vâneze alţi diclonius şi s-o captureze pe regină? Raţiunea existenţei laboratorului ultrasecret se schimbă complet iar acţiunile oamenilor (sau dicloniuşilor undercover) de până la acel punct nu mai au sens. Această parte rămâne complet neexplicată.
Sweet_ayu28
Emanuel,eu cred ca failed expeiment se refera la faptul ca oamenii incearca sa grabeasca mersul lucrurilor,astfel sa forteze evolutia naturala a lor, doar ca ,vorba aia, graba strica treaba, si oamenii stiu prea putine pentru a atinge atata de repede un nivel atat de inalt de dezvoltare,care sa fie si stabil.In alte cuvinte,o dau in bara si lucrurile scapa de sub control.
Emanuel
ok, intellect, hai sa vedem :
- pai ce ai fi vrut sa trimita dupa Lucy ? - extraterestri ? sau eventual sa o lase in pace, ca oricum nu o prind ? asta au, asta folosesc, nu exista altceva mai bun - you have any better ideas ? SI :
1. diclonius nu sunt invulnerabili - doar ca pareaza foarte bine : in prim ul eps lunetistul o loveste pe Lucy = inconstienta
2. se spune spre final ca daca sunt multi care trag, diclonius nu poate opri toate gloantele, deci reusesc sa o ucida (teoretic)

- usile erau ultrablindate, iar Lucy era imobilizata - a scapat doar pt caa fost ajutata.

- Mariko putea fi ucisa oricand - in schimb Lucy era regina, nu trebuia ucisa = din aceasta cauza nu se poate pune bomba. Plus Mariko este mai de temut - are o groaza de vectori si lungime mai mare, e normal sa fie masuri de securitate sporite.

Kurama : atunci cand esti sef intr-un laborator supertehnologizat, nu cred ca niste maine si picioare artificiale sunt o problema - faci experimente cu virusi si nu poti face niste amarate de proteze ? blink.gif (common, daca le facea Kohta as fi inteles obiectia, dar asa...). Kurama era unul din sefi - putea foarte usor sa faca ce vroia.
- sacosa cu bani : pai tu cam ce salar crezi ca are un inginer la un asemenea laborator ? hmmm, take a guess - cred ca isi permite sa dea o sacosa cu bani unei persoane pe care o iubeste.
aaa, si, take a hint - banii aia erau in yeni, nu in $ - iar yenii au o valoare net inferioara dolarului.

Finalul este singurul punct unde ai dreptate : am si recunoscut ca intr-adevar finalul are probleme, dar in nici un caz atat de mari ca sa strice animeu :
uite o explicatie personala : ambii Kakuzawa (fiul si batranul) sunt mutanti - au o forma a virusului, dar diferita - de retinut ca ei nu au vectori - virusul lui Lucy e diferit - probabil superior, plus ca probabil ei nu se pot inmulti, dar Lcy da, de aici si importanta ei.





intellect
QUOTE
pai ce ai fi vrut sa trimita dupa Lucy ? - extraterestri ? sau eventual sa o lase in pace, ca oricum nu o prind ? asta au, asta folosesc, nu exista altceva mai bun - you have any better ideas ?

Oh yeah. Când ai pe mână un cobai primejdios, de care atârnă soarta întregii lumi, te asiguri că ai o soluţie până şi pentru cel mai improbabil scenariu de evadare, mai ales că banii nu-ţi lipsesc. În nici un caz nu-ţi trimiţi oamenii la moarte sigură, în faţa unui adversar ca Lucy.
Cel mai simplu era să-i implanteze un micro-emiţător, iar când evadează, să-i lase cale liberă şi s-o urmărească de la distanţă. Mai devreme sau mai târziu, ar fi adormit sau ar fi prins-o pe picor greşit. Era singură şi uşor de capturat, o găseau şi-n gaură de şarpe. Numărul de victime ar fi fost incomparabil mai mic.

QUOTE
usile erau ultrablindate, iar Lucy era imobilizata - a scapat doar pt caa fost ajutata.

Într-un asemenea laborator trebuie să ai 100+1 sisteme de securitate, accesibile din orice colţ al clădirii, nu numai de la pupitrul unde stătea young Kakuzawa. Dar să zicem că a găsit o cale să le dezactiveze.

QUOTE
Kurama : atunci cand esti sef intr-un laborator supertehnologizat, nu cred ca niste maine si picioare artificiale sunt o problema - faci experimente cu virusi si nu poti face niste amarate de proteze ?

Păi nu prea poţi, de unul singur. Un cercetător ştiinţific nu ştie să facă chiar orice, de la avioane la pixuri. Iar dacă protezele Nanei sunt ca ale lui Bandou, cu atât mai puţin. Specialitatea lui Kurama sunt viruşii, nu mecanismele. Pe lângă asta, în cadrul unui laborator există reguli. Nu poţi lua chiar orice, oricând, chiar dacă eşti şef. Hai să zicem că, totuşi, se poate.
Muza chan
intellect:
QUOTE
Numărul de victime ar fi fost incomparabil mai mic.


Acum ca ai atins un punct sensibil, o sa-ti zic ce cred eu despre asta! Nu-mi pasa nici un pic de ce se intampla cu soldatii sau cu personalul care lucreaza in institut. Moartea lor ma lasa rece... o merita... icon_twisted.gif Asta era de fapt ideea... cineva care lucreaza intr-un loc in care se intampla lucruri monstruase, in care niste fiinte nevinovate sunt torturate continuu, merita sa moara. De asta au si prezentat asa fazele respective. Nu trebuie sa-ti trezeasca sentiment. E unul din lucrurile valoroase la Elfen Lied. Zboara capete si picioare si, cumva, sunt multumita. icon_twisted.gif Nu cred ca sunt eu asa de sadica... eu de obicei tin cu binele... smile.gif

Cu protezele nu ai dreptate... eu cred ca i-a fost usor sa faca rost de ele... eu cred ca se poate... laboratorul nu e un loc ideal, e ca peste tot, oamenii se servesc unii pe altii. Nu mi se pare important exemplul asta.

Vreau sa mai revad niste faze.. O sa revin... laugh.gif mi-a placut discutia...
Emanuel
Muza-chan : Lucy nu e de loc o fiinta nevinovata - inainte sa fie prinsa a ucis o gramada de oameni nevinovati. Afirmatia ar fi valabila pt Nana, dar nu pt Lucy. I plus, nu trebuie sa exageram : diclonius nu au nici o vina ca se nasc asa, DAR - adevarul e ca reprezinta un pericol de moarte pt umanitate - asa ca, desi nu sunt de acord, inteleg metodele celor de la laborator -tocmia din aceasta cauza imi place Elfen Lied asa de mult - nimeni nu-i complet bun sau complet rau - pe Kurama l-am urat pe parcursul serialului, dar in final, cand moare, chiar m-a miscat scena.

Intellect : da, faza cu emitatorul ar fi fost o solutie. Problema e (cred eu) ca ei nu s-au gandit la un scenariu cu Lucy evadand - si la drept vorbind, aveau si dreptate - LUcy nici nu ar fi putut evada daca nu era ajutata (ei nu au luat in calcul tradarea)

Din cate am inteles eu, Kakuzawa a ajutat-o pe Lucy numai in privinta armurii (i-a desfacut-o sau ceva de genu) - de acolo ea s-a descurcat singura tongue.gif : i-a luat pe nepregatite, si plus ca era in stare sa deschida si usile blindate.

Corect, Kurama poate ca nu stia sa faca niste proteze. DAR - putea foarte usor sa le comande - ca sef de laborator, foarte usor putea sa dea un telefon - " alo, am nevoie de niste proteze marimea ab4 - trimitete-le la..."
intellect
QUOTE
Nu-mi pasa nici un pic de ce se intampla cu soldatii sau cu personalul care lucreaza in institut. Moartea lor ma lasa rece... o merita...  icon_twisted.gif

You're PLAIN EVIL laugh.gif
Soldaţii cel puţin n-au nici o vină, sunt acolo fiindcă asta le este meseria. Foarte probabil nici nu ştiu ce păzesc. La fel şi secretara cea împiedicată, Kisaragi. Vrei să spui că şi ea merita să moară?
Pe deasupra, după ce i-am văzut corniţele lui Kakuzawa senior, nu mai sunt chiar atât de convins că laboratorul ăla există pentru binele şi în folosul oamenilor şi că oamenii sunt de vină pentru ce se întâmplă acolo.

QUOTE
Problema e (cred eu) ca ei nu s-au gandit la un scenariu cu Lucy evadand

Problema e că au o gaură în scenariu. laugh.gif
Era o măsură elementară de precauţie pe care au neglijat-o foarte convenabil pentru mersul poveştii.

QUOTE
DAR - putea foarte usor sa le comande - ca sef de laborator, foarte usor putea sa dea un telefon - " alo, am nevoie de niste proteze marimea ab4 - trimitete-le la...

Şi nu s-a prins chiar nimeni pentru ce are nevoie de ele, tocmai când Nana a fost adusă cu mâinile şi picoarele retezate? Plus containerul sofisticat în care o închide ca s-o scoată din laborator. Oricât de şef ar fi el, totuşi e vorba de o tehnologie scumpă, trebuia s-o justifice într-un fel. Mai ales că bătrânul Kakuzawa îl suspecta de ceva necurat şi îl ţinea pe radar.
Şi încă ceva: cât timp trece între lupta cu Lucy şi momentul când o regăsim pe Nana pe plajă? Fiindcă mi se pre puţin prea veselă pentru un diclonius care şi-a pierdut mâinile şi picioarele, se mişcă ca şi cum n-ar fi păţit nimic. Singurele ei probleme par să fie stomacul gol şi stângăcia cu noile proteze.
Emanuel
am impresia ca vrei sa cauti nod in papura la animeu asta laugh.gif . Poate ca sunt anumite lucruri "convenabile" - dar asta se intampla peste tot in anime : personajul x se afla exact la momentul y in locul z - convenabil, dar asa incepe povestea si se dezvolta intriga - cam asta-i faza si cu evadarea lui Lucy.

Si eu tot cred ca Kurama putea face rost destul de usor de proteze - era totusi seful unui laborator supertehnologizat, plus - subalterna lui ii era fidela, asa ca eu tot nu vad aspectul asta ca fiind ceva..."artificial".

Despre Nana : uiti faptul ca fiinta asta era obisnuita cu tortura de cand s-a nascut - de mica a fost crescuta asa - fii atent ce spune Kurama la inceput despre ea, si cum arata. Pt ea viata nu insemna prea mult.

Oricum, chiar daca Elfen lied are pe ici pe colo unele scapari, nu cred ca sunt atat de mari ca sa distruga un anime de altfel excelent - cel putin in opinia mea - un ex. de alt anime cu situatii convenabile : Kimi Ga Nozomu eien - si totusi si acel anime este super (sigur , tot in opinia mea tongue.gif )
intellect
Dar n-am spus că Elfen Lied ar fi un anime prost. Doar că... nu e chiar perfect. Şi ai dreptate, cam toate anime-urile sunt aşa. Ori accepţi povestea pe care ţi-o servesc, ori nu. La Elfen Lied n-am reuşit să accept lucrurile pe care le-am combătut mai sus. Mi s-au părut prea trase de păr. În rest, Elfen Lied m-a convins să-l traduc o dată, să revizuiesc traducerea a doua oară cu două fansuburi în faţă şi să dau startul cu el grupului Diclonius Subs laugh.gif

P.S. Parcă totuşi KGNE este mai coerent şi mai apropiat de realitate decât Elfen Lied...
Emanuel
de acord. Nu e un anime perfect, dar e foarte fain, si in plus, deosebit. Ma miram eu cum sa nu-ti placa elfen lied odata ce ai subtitrat animeu asta in romana tongue.gif .
asa este, KGNE e mai realist decat elfen lied - un alt favorit de al meu - cool.gif
Sidonix
heh... emanuel cred ca ti-a dat sweet_ayu o interpretare adecvata la ce faceam referire tongue.gif... ma rog... de dragul discutie chiar nu am ce sa mai discut pe tema asta... mi-am exprimat opinia plus ca sunt zeci de animeuri mai interesante decit elfen... nu-mi pierd timpul cu discutii ce nu-si mai au rostul... nu cred ca are rost sa ma apuc sa fac analiza traumei lui Lucy or whatever...

ps: ... heh... genocyber este unul din prototipurile action-sf-cyberpunk al anilor '90... same category ar mai fi... babelII, gunm, aermitageIII, angel cop, baoh, demon city shinjuku, wicked city, doomed megalopolis, cybercity oedo 808 si alte citeva nume care imi scapa momentan... este o perioada a evolutiei anime ce nu poate fi negata de cei care CITESC review-uri si-si dau cu parerea tongue.gif... ce vremuri... eh!
Emanuel
sidonix, eu nu am negat de loc aceasta evolutie. Faptul ca acele anime pe care le-ai insirat fac parte din istoria anime nu inseamna in mod automat ca sunt si bune. Unele din ele intr'adevar, sunt (armitage sau gunm), dar altele...

cat despre cititul review-urilor... biggrin.gif ce ai impotriva lor ? nu esti de acord cu cititul sau nu trebuie sa imi dau cu parerea pt ca citesc reviewuri ? sau te referi la faptul ca nu am vazut animeul ? biggrin.gif - aici cam ai avea dreptate. Pe de alta parte, tind sa pun pret pe reviewuri si nu cred ca animeurile respective merita.
Muza chan
O sa revin la discutia veche... laugh.gif

Emanuel:
QUOTE
Lucy nu e de loc o fiinta nevinovata - inainte sa fie prinsa a ucis o gramada de oameni nevinovati.


Stiu ca asa e... m-am exprimat gresit. laugh.gif

Intellect:
Cat despre soldati, nu sunt sigura daca sunt armata regulata sau sunt mercenari, din ce am revazut eu nu am gasit precizarea, tu poate stii exact... ca cunosti bine anime-ul. Ca daca sunt mercenari, imi pastrez ideea, pentru ca aveau posibilitatea sa aleaga pentru cine lucreaza. Cat despre secretara kawaii si impiedicata, stie unde lucreaza... icon_twisted.gif Eu, n-as lucra acolo pentru oricat m-ar plati. Problema de etica. Acum nu zic ca i-as pune pe scaunul electric, am exagerat data trecuta laugh.gif , ca de felul meu sunt impotriva pedepsei cu moartea, dar si-au asumat niste riscuri si au platit.

Hai sa revedem scena evadarii lui Lucy. Singurul lucru in neregula, daca e sa privesti obiectiv sunt cei 2 soldati care erau in camera cu ea. De ce stateau asa aproape de Lucy, cand ii stiau lungimea vectorilor. Si de ce aveau cheia la ei. In rest, masurile de securitate mi s-au parut bune, trece prin cateva usi blindate (3 sau 4, nu mai stiu exact) pana sa iasa afara, si pe parcurs intalneste destul de multi soldati, de la grupuri de 4, pana la 18-20, cati sunt cu Kurama. Cu arme de foc, dar se pare ca nu aveau altceva mai bun. Sniper-ul de la sfarsit nu avea glont normal, zice ca are "50 caliber antitank rifle".

Relativ la asta sunt de acord cu Emanuel, singurul lucru care a dus la evadarea lui Lucy a fost tradarea, pe care nu au luat-o in calcul. Nu mi se pare o scapare... si tot din acelasi motiv nu mi se pare o scapare faptul ca Lucy nu avea emitator. I-au pus lui Mariko, s-au invatat minte.
intellect
Orice-ai spune, mie mi se pare total aiurea ca într-un laborator plin de super-creiere, oameni selecţionaţi dintre best of the best, măcar unuia să nu-i treacă prin cap că Lucy ar putea evada înt-o bună zi, oricât de improbabil ar fi părut. mai ales că existase deja o tentativă de evadare, a dicloniusului Nr. 3. În locul lor, eu m-aş fi învăţat minte de la prima greşeală. Când te joci cu focul, îţi iei dinainte toate măsurile să nu te arzi.

În ce priveşte soldaţii, e puţin probabil să ştie ce se petrecea în laborator.
Ei ştiau numai că trebuie să apere lumea de un duşman letal. Din punctul lor de vedere, procedează corect, îşi fac datoria. În război nu pionii sunt de vină, ci şefii cei mari.

QUOTE
Cu arme de foc, dar se pare ca nu aveau altceva mai bun

Păi de ce nu le-au dat şi soldaţilor gloanţe dintr-alea perforatoare, dacă tot le aveau? Nu s-o ucidă, s-o rănească suficient de mult ca să nu mai fie un pericol.

QUOTE
Cat despre secretara kawaii si impiedicata, stie unde lucreaza...

Oare? Sau, de fapt, îi pasă? Pentru ea, JPL, Diclonius Ltd. sau laboratorul şcolii erau cam totuna... smile.gif
Muza chan
Stii ce cred eu... probabil ca amandoi avem dreptate, dintr-un anumit punct de vedere. laugh.gif Adevarul e relativ... Mi-a placut discutia oricum... laugh.gif
ghepardu
Muza chan

QUOTE
Hai sa revedem scena evadarii lui Lucy. Singurul lucru in neregula, daca e sa privesti obiectiv sunt cei 2 soldati care erau in camera cu ea. De ce stateau asa aproape de Lucy, cand ii stiau lungimea vectorilor. Si de ce aveau cheia la ei.


rasppunsul asta se afla in manga
Lucy trebuia sa fie transportata nu stiu din ce motivi si au pus doi paznici sa o pazeasca si le-au si cheile si unul dintre paznici a sapat cheile in cusca ei, ca nu stiu cum sa ii zic, si ala din a bagat mana in cusca dupa cheii si stii ce sa intamplat dupa aceia.

P.S.: paznicul stia ca nu trebui sa intre, dar tot a intrat
elpreda
Este o drama gandita foarte bine si imi place mult cum sunt conturate cele 2 personaje principale:Lucy si Nyu. Este impresionant cum cele 2 peronalitati atat de diferite sunt tintuite intr-un singur corp. Animeul arata cum ura si singuratatea se transforma in nebunie si in acelasi timp pot naste si dragoste. Violenta atinge cote maxime, si nu ma refer numai la grafica ( and that's what makes it so sweet). Plaseaza o persoana in mijlocul tuturor greutatilor pe care le poate intalni cineva: Pierderea unei persoane dragi, rusine, singuratate, respingere, lipsa dragostei materne, traumatism fizic, etc. si arata cum poate fi distrusa o minte de acestea si cata ura poate cuprinde. In acelasi timp arata prin Nyu ca oricine, oricat de evil ar deveni, nu poate sa nu mai aiba o parte blanda si iubitoare.
Scenele de erotism ale lui Nyu sunt condimentul animeului.
Elfen Lied este pt mine nr. 1 in topul animeurilor.


P.S. Melodia "Lilium" i se potriveste de minune.
Trickster
Vrei sa zici topic cum ar fi cel de 15 pagini de la sectiunea actiune? biggrin.gif
http://forum.anime-club.ro/forum/Elfen-Lied-t1703.html
elpreda
Imi cer scuze nu am vazut, m-am grabit. Sper sa nu va suparati rau pe mine mi-a placut mult si m-am apucat sa deschid si eu topic.Sorry.

Muza chan:
Gata... e la locul lui smile.gif


Muza chan multumesc si sper sa nu fi cauzat prea mult deranj.

Btw am vazut ca se leaga mai multi de scena in care Kurama face rost de proteze pentru Nana. Uitati ceva: Kurama a fost prins. Si-au dat seama. Deci nu a creat niste proteze prin cinestie ce metode miraculoase. Pur si simplu "a facut comanda", le-a primit si apoi ei si-au dat seama ca au fost pentru Nana.
Luffy
orkum ii fain da ii cam scurt
puteau sa mai continue biggrin.gif
o idee se mai putea dezvolta
tongue.gif
Are careva o idee de cum se putea continua?
dragos
Wa da mult ati mai scris despre "Elfen Lied", mie mi sa parut fain doar cand incepeau sa moara oamenii,dar in rest a fost cam aiurea povestea nu am inteles unele chestii ,ex: la sfarsit tipa aia Lucy a murit sau nu ca am vazut ca trageau soldatii in ea si a murit apoi la usa lu ala apare o umbra care pare a fi ea. wink.gif
elpreda
Nu stiu daca ai observat, dar gloantele nu prea faceau mare branza impotiva ei si inca ceva: asta nu e un anime la care sa vezi care pe care mai omoara si cine mai castiga vreo lupta. E o drama psihologica, abordeaza in principal violenta morala nu neaparat fizica. Capetele care zboara pe acolo sunt doar un bonus. icon_twisted.gif
Randeemuss
Eu am interpretat sfarsitul in urmatorul fel... este o secventa in care se vede cum ,,coarnele" lui Lucy sunt rupte, coarne care simbolizeaza diferenta Diclonusului(am scris corect?) fata de om. Astfel umbra care apare at the end e probabil sa fie Lucy, dar o Lucy renascuta, scapata de blestemul de a fii altfel...sau de a fii altfel intr-un mod vizibil...
Broly
hmmm..ar putea fi Randeemuss ...dar poate fac seria 2; nu m-ar supara;)). Mi-a placut seria desi am vazut-o akum vre-o 2 ani de zile. Sfarsitul a fost prea nasol..prea din pushca, ii mai trebuia ceva vontinuare..mai ales cu umbra aia a lui Lucy..but ow well cine sunt eu sa le zic al cei care au facut anime-ul sa mai bage 2 -3 ep:P
elpreda
E adevarat sfarsitul este putin cam abrupt, dar o serie 2 ar fi inutila. A aratat tot ce era de aratat, s-a incheiat povestea, tot ce ar mai putea fi e sa arate pe Lucy si Kouta ca sot si sotie ceva de genu asta, dar ar strica intreaga drama. In orice caz nu mai poate avea o continuare violenta, si fara violenta n-ar mai fi Elfen Lied.
Shinju
QUOTE(scarz08 @ Oct 21 2007, 09:41 AM)
si fara violenta n-ar mai fi Elfen Lied.
*



nu numai asta....din cate stiu eu manga continua povestea destul de frumos si probabil e sangeroasa in continuare...
dar anime-ul fara kouta nu ar mai fi elfen lied...cel putin asta e parerea mea....s-a terminal logic si frumos...de ce tot vreti continuare?
Narumi
Mi-a placut animeul... Un singur lucru m-a deranjat (de obicei ma deranjeaza si in filme si in animeuri) -cruzimea fata de animale tongue.gif tongue.gif sad.gif .Ma intreb, cum poti ucide un biet catel fara remuscarisau cea mai mica parere de rau?? Si copii?
Subliniez pe al doile "i". E clar ca in grup, copii si adolescentii, in general, sunt mult mai violenti decat ar fi singuri. Totusi, tot nu ma pot impaca cu ideea ca poti bate, tortura sau chiar omori un animal, gasind "explicatii" cum ca nu cuvanta sau ca nu simt si ele durerea la fel ca noi.. sad.gif sad.gif Asa ceva pare inacceptabil, dar in acelasi timp arata cat de slabi sunt oamenii!!
In loc sa demonstreze ca sunt superiori unui animal si ca au fost inzestrati cu ratiune, fac numai lucruri rele si profita de cei nferiori lor. dry.gif dry.gif
Julia Joanne Black
Unul dintre putinele animeuri care mi-a lasat un gust amar. Ca fiu mai precisa.. nu mi-a placut DELOC. Violenta si sangele excesiv mi s-au parut f inutile. Poate ca e slice of life dat fiind ca seamana cu stirile de la ora 5 dar totusi e prea exagerat.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Anime Power Forums (Based on Invision Power Board 1.3) © 2005 Anime-Club.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.