Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Discutii generale si idei filozofice promovate
Anime-Club Forum > Detaliat > Ghost in the Shell
Pages: 1, 2
SebyTheDragon
Ghost in the Shell a aparut in 95' facand mare valva intre cunoscatori de anime si nu numai.
Grafica era foarte buna pt acea perioada..insa ceea cea atras atentia cel mai mult au fost ideile expuse prin intermediul sau.
In 2002 s-a inceput desenare la GTIS Tv ..serie care va contine in total 26 de ep. Momentan au fost lansate 14 ep..

Ma voi referi deocamdata la film.
Ideea principala ar fi :
Ce se intampla cand masina devine constienta de sine!!

In film lucrurile stau astfel ...The Puppet Master , programul care a fost elaborat de Sectia 6 pt spionaj..prinde viata...si incearca sa gaseasca o gazda.Discutia care expune cel mai bine ideile autorilor ar fi cea care se desfasoara in Sectia 9 inainte ca TPM sa fie furat(sau mai bine zis androidul care il gazduia).Se lasa de inteles ca masina face totul din propria "vointa" pe care nu se stie cum a capatat-o!

Personajul principal Major Kusanagi Motoko este un cyborg super avansat insa care are creier uman. Dea lungul seriei se observa o continua preocupare a acesteia asupra idei de existenta a sufletului!
Una din intrebarile puse de ea suna ceva de genul..."de unde stiu ca eu am creier uman si ca am fost o data umana??Ti-ai vazut vreodata propriu creier??"

Actiunea in film se petrece in 2029.Io as zice ca e cam putin timp pt ca umanitatea sa ajunga la un asemenea nivel de dezvoltare a tehnologiei!
Ceva intre 50-80 ar fi mai plauzibil din pct meu de vedere.
Exista insa anumite lucruri care io cred ca nu vor putea fi realizate niciodata!Gen...tipul care ii fusese inlocuita total memoria!
As zice ca e posibil sa suprimezi memoria cuiva...insa sa o inlocuiesti ca date pe un hdd...nu prea cred!..Foarte bine zice Bateau toata memoria noastra este o picatura intr-o galeata daca asa ceva ar fi posibil..
Daca se va ajunge candva ca sa se poate inlocui memoria unui om...atunci care ar fi diferenta intre noi si masina..Ca avem suflet??...Da dar daca o masina poate sa ia decizi exact ca tine...de ce nu ar avea si ea suflet??
Acolo se da un raspuns de genul..Memoria fiecarei persoane este cea care o face unica in lume...daca ii iei asta...e ca si cum i-ai lua o parte din suflet!

Foarte interesante idei expuse de autori...si intr-un anime de exceptie, care este si va ramane de referinta in domeniu!

Apropo..asta a fost primul anime vizionat de mine acum 4 ani!! 8)

Astept comentarii si interpretari!!Cum zice profu' de AMP(arhitectura microprocesoarelor) Ganditi!!! Stiu ca e greu, dar Ganditi! biggrin.gif !!!


PS: Mersi Scorpio!! wink.gif
bogdragon
De ce crezi ca acest film are idei filosofice, este doar un action-thriler desfasurat intr-un decor SF si nimic mai mult. Aceste asa zise "idei filosofice" sunt nimic mai mult decat o logica puerila in incercarea de a face un film sa se vanda. Acelasi lucru se observa si in "Spriggan". "Idea filosofica" este cu atat mai reusita cu cat mai multi oameni sunt atrasi de film. Adica intai atragi oameni si apoi arunci "bomba filosofica". Toata aceasta filosofie a aparut ca o justificare a vestului in incercarea de a-si acoperi complexul de "vizionare de desene animate".










Ghost in the Shell este filmul meu favorit dar am vrut sa joc un pic "avocatul diavolului".
memo
Ghost in the Shell este o materializare ( :!: ) a filozofiei cyberpunk. Dar multi chiar nu inteleg aceste idei, indiferent daca e vorba de carti, filme sau anime, asta fara sa joace rolul de "avocatul diavolului" :twisted: ca tine. Pur si simplu they don't get it. Ce poti sa le faci ca sa inteleaga?

Intr-adevar, e putin probabil ca pana in 2029 sa se ajunga la acel nivel tehnologic, dar nu imposibil. Momentan se cunosc prea putine lucruri despre functionarea creierului ca sa stim daca memoria cuiva poate fi stearsa (blocata da, cel putin temporar, se mai intampla chiar si accidental), sau inlocuita. Diana spunea parca ceva pe un alt thread despre diferenta dintre gandirea unui om si a unei AI, cel putin conform definirii actuale a AI-ului (care doar imita gandirea umana). O opinie interesanta despre suflet (sau ceva asemanator) este in Xenocid (tradusa si la noi) si continuarea, Children of the Mind, ambele de Orson Scott Card. Pe scurt (si poate nu chiar exact si clar), fiecare element fizic este condus de ceva asemanator unui suflet care ii pastreaza organizarea si conduce "sufletele" subordonata in cadrul structurii (un atom, o molecula si asa mai departe pana la o fiinta, o planeta, un sistem...). Cu cat alcatuirea este mai complexa, "sufletul" trebuie sa fie mai puternic pentru a o controla, aceasta fiind cu atat mai mult valabil pentru structurile inteligente. Iar caracteristica AI-ului care apare acolo (Jane, pentru cine a citit) este tocmai aceasta - nu este doar un program foarte evoluat care imita gandirea, ci are un suflet propriu (chiar un suflet extrem de puternic pentru a putea controla o astfel de inteligenta). Nu pot dezvolta mai mult, fara a face acest post interminabil.

Sper ca nu este o problema ca aduc argumente si din alta parte.
Sidonix
Mmm .. Somthing to stimulate the mind ...
Seby-San Good Job ... Ghost in the Shell e inconjurata de o Aura aparte ... Stii refrenul "Mad Machine Why can i Talk To You?....Tell What do u want!Tell me how do u fell!.." se potriveste si in acest caz.... imi place Mamoru Oshi.....are un mod diabolic de a intrista lumea si a o lasa in intuneric prin modul cum abordeaza tot ceea ce regizeaza ...la fel a procedat si in cazul Pat Labor si Mai Ales JinRoh care il reprezinta cu desavirsire....Cind a aparut in '96 a stirnit ceva interes nu neaparat prin nivelul ridicat la care a ridicat modul de a regiza si crea un anime nemaivorbind de animatia de neegalat pina in acel moment, ci mai ales prin blendigul filosofic in anime...tot timpul ridica intrebari cu un raspuns greu plausibil.......filmul a devenit cult nu neaparat prin actiunea pe care o spunea Dl.Sempai Bogd...(sa nu fii avocatul diavolului niciodata....)...ci prin intensitatea si puterea de sugestie a imaginilor....care devin o liniste apasatoare la un moment dat....doar imagini in slow-motion cu efecte de pastel opac si sumbru ... Timpul in care este plasata actiunea .!?. cred ca este prea curind .... in anii 90 se spera intr-o revolutie spirituala si material brusca la incep sec 21..care din pacate dupa cum vedem .. se lasa asteptata sau eu nu simt nimic... continui mai tirziu... :arrow:
Pen-Pen
Bun.. Armitage III mi se pare asemanator (idei, cyberpunk etc.)
SebyTheDragon
E adevarat ca Armitage III abordeaza o tematica apropiata...insa nu una identica.
Acolo tehnologia e si mai avansata..iar Armitage e dovada-un Cyborg complet sintetic care se poate procrea!
GITS nu merge chiar asa de departe..si tocmai din acest motiv as zice ca el pune accentul pe ideea mai sus exprimata de mine!
Bogdane..nus dece zici ca nu promoveaza idei....io ador grafica superioara...insa ..cu toate ca acesta are o grafica superba..nu ea este punctul forte..si nu din cauza asta a devenit de referinta!
Parerea mea! wink.gif
bogdragon
Desi tot cyber punk, Armitage III abordeaza o tema social (oamenii se simt amenintati de dezvoltarea androizilor). In Ghost in the shell se abordeaza tema existentiala unde "Gandesc deci exist" nu se limiteaza doar la corpul omenesc.

@Sido...>pentru ca vorbeai de puterea de sugestie a imaginilor.
Scena in care Kurasaki incearca sa desfaca turela la tank, dezmembrandu-se in incercarea sa este cea mai supeba scena din film (preferata mea). Daca ar fi fost un alt film precum DBZ, Goku ar fi devenit SSJ6..9 (sau de cat ar fi avut nevoie) si sar fi descurcat. Tocmai aceasta realitate a imposibilitati de ati depasi limitarile creaza o admosfera unica pe parcursul filmului.

P.S. Jin Roh> cea mai originala poveste a Scufitei Rosi pe care am intalnit-o vreodata.
SebyTheDragon
Explicatimi si mie un lucru...io de ce vad ultimele 2 posturi (adica al meu si al lui Bgodan...dinaintea astuia...) NUMAI DACA POSTEZ!!!!!!!!!!!

Ceva nu e in regula...cand intru normal vad pana la postul lui Pen -Pen!!
Diana
Seby> nu stiu daca asta e raspunsul sau nu, dar din cauza ca netul merge greu, uneori mie pagina mi se incarca doar partial...adica se opreste in aer.. este usor de sesizat daca asta patesti uitandu-te la baza paginii, chenar..in sfarsit imaginea generala

Revenind la subiect .. Spuneai ca nu poti sa inlocuiesti memoria...se poate...se pot crea amintiri false prim hipnoza, droguri..si poate si altceva..Datele sa fie luate de pe un hdd..asta nu mi se pare chiar asa de fantastic..odata ce te lamuresti ce este memoria si cum functioneaza (si ei in viitor stiau) poti simula si asta....
Nu cred ca memoria cuiva defineste unicitatea, ci mai degraba modul in care interpreteaza acel cineva informatia din creier...Asa ca degeaba ajung si eu si o masina la aceeasi concluzie...de cele mai multe ori procesul gandirii difera...chiar daca am parcurs acefeasi etape pt gasirea raspunsului, justificarile sunt diferite... va exista ceva care nu este identic

QUOTE
...\"de unde stiu ca eu am creier uman si ca am fost o data umana??Ti-ai vazut vreodata propriu creier??\"

Asta da intrebare interesanta ....dar oare creierul este important ca sa fii uman???? Cred ca umanitatea tine de altceva...este perceputa in doua sensuri: ca forma umana sau/si ca spirit, suflet.... Daca ne limitam la forma, anatomie...este usor de deosebit...altfel revenim la sentimente, gandire, suflet.,sau.... codul genetic. Se stie ca asta este diferit pentru fiecare persoana in parte dar se bazeaza pe aceleasi principii pentru toata specia...poate asta este raspunsul
Spui "sunt om" si astfel te-ai bagat imediat intr-o categorie (oricum ar putea fi ea caracterizata)....Dar poate exista si altceva superior conditiei de om numai ca nu stim noi, pt ca nu putem concepe asa ceva.. asta tine de egoism si mandria rasei...
Ce nu "inteleg" eu (ma nedumereste) in anime-uri este faptul uneori AI-ul vrea sa devina uman...dar ce, se simte singur, are spirit de turma (asa numesc eu momentul in care trebuie sa faci ceva numai ca sa fii in rand cu ceilalti). De ce ne consideram noi, oamenii atat de importanti incat sa credem ca suntem limita maxima a evolutiei.. Vrem neaparat AI cu sentimente...suntem cam plini de noi si ne dam importanta singuri..

Sper ca nu v-am ametit rau de tot... dar astept pareri
SebyTheDragon
Deci...sa o luam pe rand...

QUOTE
Nu cred ca memoria cuiva defineste unicitatea, ci mai degraba modul in care interpreteaza acel cineva informatia din creier...


Io zic asa.....daca cuiva ii iei complet memoria....el devine un bebelus...si nu mai stie nici mama sa zica...Acum tu o sa zici...pai stai ca-i luam acea parte a memoriei care nu tine de stereotipuri!!
Un om isi schimba foarte usor felul de a gandi dupa ce isi pierde memoria...De ce?? Pt ca este pus in cu totul alte situati...in care daca ar fi avut memorie..ar fi actionat altfel....in cazul asta...neavand experianta(ca de fapt mem are si semnificatia asta) nu mai face aceleasi alegeri!!

Ex bun ar fi aici Scryed!!

In al doilea rand...in film...iti zic sigur ca tipul cu gunoiul nu a fost hipnotizat....ci in cazul lui sa lucrat direct pe creier!!!
Chiar ei ...cand il interogau ziceau...ca au tehnologia asta..insa nu au una care ar putea sa restaureze o memorie pierduta!!!

Io zic ca memoria defineste in peste 80% unicitatea unui om!!!(parerea mea)!!!In momentulk in care nu ai memorie....esti pur si simplu un nimic...nici nu vreau sa ma gandesc..sa nu-mi amintesc numele...pe mama pe tata...nu e de joaca cu chestia asta!!!Alti te stiu tot din memorie..asa ca ea e cea care face totul...o iei si ramane cam nimic..

Creierul uman este foarte complex..creca nici compurile din toata lumea nu ar face ca unul..!!In film precum am zis mai sus exista tehnologia prin care se putea modifica memoria.Tu zici de hipnoza...asta nu sterge meoria...ci doar o suprimeaza..o baga intr-o parte a creierului mai greu accesibila...dar nu imposibil de accesat..,in film...se pare ca e cam permanenta chestia cu stersul si inlocuirea ei!...

PS: Stai calma...mie imi place sa citesc astfel de "romane" ca si io cam tot la fel scriu...cand mi se pune pata biggrin.gif ...mai ales cand tema e foarte sensibila!!!se gandeste...si e Bine!! wink.gif
Diana
Se vorbea despre unicitate...si un bebe este unic..chiar daca nu stie ce sa zica...cred ca personalitatea fiecaruia tine de memorie..asta altceva ete....Pe mine nu ma fac unica amintirile mele...fara ele poate ca nu m-as mai comporta la fel dar tot unica as fi. Iar modificarea personalitatii este clar ca se poate face. Si cred ca se pot modifica si amintirile...si de la modificare la inlocuire completa...nu va dura extraordinar de mult. Vazusem pe la TV ca poti introduce o amintire falsa in memoria cuiva (eu i-am crezut). Poate daca stii unde si cum sa cauti iti dai seama ca e falsa, dar pentru omul de rand nu e asa de usor. El crede si astfel devine realitate in universul lui.... si pentru fiecare asta conteaza cel mai mult. Daca introduci in creierul cuiva amintiri si suprimi amintirile adevarate, atunci persoana respectiva va actiona pe baza amintirilor false...si ce daca alea adevarate mai exista undeva (asta daca mai exista)...de cele mai multe ori nu vor conta.
SebyTheDragon
Dupa ce am scris atatea posturi la hentai...ar fi cazul sa scriu si io ceva mai elevat!!! wink.gif

Bun...domsoara zice...ca mere la ora actuala sa suprimi aproape complet memoria unei persoane..Nu sunt apt pt a raspunde la aceasta intamplare...daca eram psiholog sau neurochirurg..puteam sa zic ceva!!

Vreau sa mentionez faptul ca io m-am referit ca in film ...nu se foloseste o suprimare a memoriei..ci ea este complet stearsa!!(lucrandu-se direct pe creier)...
Io nus de ce zici Dana ca se va ajunge la acest lucru foarte curand...daca se va intampla asa ceva...atunci pe mine ma cam ingrozeste viitorul!!!
bogdragon
Sa nu te ingrozeasca viitrul, sa te ingrozeasca prezentul caci el de ton viitorului.

Asa cum oameni ereau ingroziti de A-bomb pana a aparut H-bomb, asa santem si noi, in micimea noastra, speriati de lucruri pe care nu le intelegem.
Diana
Cand spuneam ca nu va dura foarte mult ma referam la generatii..nu la ani....Oricum noi nu vom mai fi atunci....dar nu vad de ce m-as speria...poate fi folosit ca metoda terapeutica...asta e decizia noastra....
final maniac
no coments, just one thing to say:
GITS e unul dintre cele mai 'tari' animeuri aparute vreodata. si care a avut si ceva inovativ in creearea grafici filmului...cunoscatorii stiu despre ce vorbesc.
SebyTheDragon
Ai pus punctul pe I...Final!!! wink.gif
Diana
Sunt deacord ca GITS este un "clasic" al anime-urilor. A fost primul anime pe care l-am vazut..asa ceva nu se uita..dar n-a ridicat prea multe intrebari cu care sa pierd timp gandindu-ma... un SF futuristic....Eu m-am am comentat impresiile cu care a ramas Seby...si care nu erau apripiate de impresia cu care am ramas eu
bogdragon
Uiti de calculatoarele cuantice unde informatia nu se mai pastreaza ca 0 si 1 ci ca o valoare de probabilitate (data printr-o functie complexa) -daca ai facut atomica la facultate aduti aminte de functia lui Shrodinger (sper ca i-am scris bine numele). Deja se lucreza experimental cu ~3Qbiti. 500Qbiti sunt suficienti cat sa faca cel mai puternic calculator actual sa para jucarie.
Avand in vedere ca ultimile descoperiri medicale arata ca in neuron sunt grupari (nu le stiu numele) ce functioneaza conform legilor cuantice, ajungi la concluzia ca omul gandeste "cuantic" si nu analog (si in nici un caz digital). Peste 10 ani cred ca o sa se puna la punct primul calculator cuantic si atunci o sa se observe daca "modul de gandire" se aproprie de cel uman sau nu.
Oricum mi se pare mai greu sa faci un android sa se miste ca un om decat sa gandeasca ca un om. Ai observat ca in GITS se foloseau muschi sintetici (organici prin natura dar crescuti in laborator), iar metalul era folosit doar la partea de schelet. Deasemenea sunt curios sa stiu ce sursa de energie folosesc.

(daca doriti informatii despre calculatoare cuantice va pot oferi linkuri si ajutor prin explicatii)
SebyTheDragon
Interesant.....ISSC zice omul....
Stai...ca tot ma duc io la specializare,fiind la Electronica si TC ,l Isc
Ingineria Sistemelor de Calcul...sa vedem ce-o sa iasa...
6...nota mare...nu gluma...bine ca l-ai luat!!! wink.gif
Daca stai prin camin ...pls tell me!!!


Ideea cu calculatoarele....e interesanta....insa...cam fantezista...Precum spuneam ...toate compurile din lume nu fac cat un creier uman....
Diana
Eu imi aduc aminte ca am dat odata peste un sitem logic care nu se oprea doar la T si F (0 si 1) ci incepea sa faca relatii de genul: mai adevarat decat..., mai putin adevarat decat... deci se poate spune ca ne apropiem de gandirea umana. Dar nu vad cum poti face un calculator sa ignore logica si sa faca uneori contrariul pt ca asa "simte el ca ar fi mai bine". Doar implementand axiome...si atunci nu este initiativa este tot o directiva de programare. Sau nu vad cum faci un calculator sa inteleaga sentimentul de "durere". Ii dai exemple, explici fiziologic...dar el va porni de la ideea "nu e bine sa provoci durere unei fiinte", il intrebi de ce? si iti va raspunde stiintific...dar nu va fi acelasi lucru ca atunci cand intrebi un copil..care va raspunde inocent: "pt ca doare" si stie ca odata l-a durut si are la ce se raporta...
O masina poate recunoaste abstractul...printr-o programare inteligenta, desi cred eu, numai pentru lucruri simplute carora programatorul le poate defini caracteristicile principale logic. Faci pattern-uri si incepi sa cauti cam ce pattern poate fi folosit in anumite cazuri...mai adugi si niste probabilitati de potrivire si ai cam terminat...(suna mai usor decat este de fapt smile.gif dar e realizabil).
Kataracta
Mai, eu unul sunt chiar sunt interesat de domeniul acesta. Acum vreo 2 ani am incercat sa creez un program care oarecum sa gandeasca. Binenteles ca a fost un mare esec biggrin.gif. Oricum stiu ca exista tot felul de algoritmi (retele neurale, algoritmi fuzzy, etc), se studiaza foarte mult acest domeniu. Dar pentru ca un calculator sa se apropie de gandirea umana ar fi nevoie de un programator al naibii de bun si niste algoritmi super performanti care ma indoiesc ca au aparut la ora actuala. Stiu ca au fost dezvoltate tot felul de AI-uri care pot sa invete diferite domenii (matematica, medicina, etc.) dar pana sa ajunga sa imiter mintea umana mai e drum lung.
Dar presupunand ca exista tehnologia necesara ( atat harware cat si software), eu zic ca nu ar fi imposibil. Pana la urma, mintea umana este un set de axiome interconectate si o baza de date (cunostintele). Doar pentru ca nu se cunoaste totul despre mintea umana nu cred ca putem afirma ca este imposibil de creat o astfel de masina. Trebuie doar sa aiba niste axiome de baza, si eventual o baza de date de inceput, si restul sa aiba capacitatea de a invata intelege, de a sintetiza alte axiome din experienta pe care o capata si de a adauga informatii in baza de date.
Daca stai sa te gandesti, cand omul se naste nu stie prea multe (de fapt chiar nu stiu ce stie omul can se naste). Are poate doar instinctul si cei din jurul lui pentru al invata. La om procesul de formare dureaza ani de zile. Pentru un AI poate dura la fel de mult. La inceput poate ca o sa puna mai multe intrebari (ce este asta, de ce face asta, etc) dar ce copil nu o face.

Cat despre corpul sau, ganditiva ca japonezii sunt foarte avansati in acest domeniu. Am vazut la televizor tot felul de robotei care imita diferite animale.

Oricum ar fi, eu sunt de parere ca nu va dura chiar 200 de ani pana o sa apara primul android va fi destul de rapid. La rata in care evolueaza lucrurile in zilele noastre (ganditiva doar la calculatoare cat au evoluat in ultimii 5 ani) in maxim 100 de ani (ceea ce este chiar mult) vom vedea Oameni artificiali umbland printre noi. Eu unul as dori sa apuc sa vad si eu asta si dupa aia pot sa mor fericit laugh.gif
Diana
Deci ne-am intors la intrebarea: are omul suflet? Exista ceva ce nu poate fi copiat, ceva ce da omului caracteristica de umanitate? Oare omul isi poate depasi axiomele sau traieste conform programarii si are iluzia ca invata si experimenteaza? smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif
PS: Eu nu cred ca se va ajunge chiar asa de repede la "oameni artificiali" (AI cu aparenta umana pt ca eu nu-i consider oameni...in cel mai bun caz vor fi o rasa aparte).
PS2:Am facut si eu Informatica si m-a pasionat ideea de AI asa ca nu sunt chiar bata smile.gif
Kataracta
Daca vorbim de suflet, atunci e alta poveste. Eternele intrebari: "A fi sau a nu fi" si "Exista viata dupa moarte". Eu unul tind sa cred ca exista, caci daca nu ar fi asa atunci ar fi foarte trist (te nasti, traiesti si mori biggrin.gif ).

Sa presupunem ca exista. Atunci este cum spui tu, avem ceva ce nu poate fi copiat. Asta nu inseamna ca nu poate fi imitat. Sigur s-ar putea gasi ceva care sa se asemene oarecum (chiar daca pe moment nu imi vine nimic prin minte). Omul are mintea destul de incalcita pentru a se gandi si la ceva de genul asta biggrin.gif.

Cat despre natura omului eu raman de parerea ca fiecare are un anumit program pe care s-i la dezvoltat de-a lungul vietii tocmai datorita experientelor capatate, a sentimentelor umane. Eu cred ca si sentimentele au fost create pentru a ne ajuta sa invatam

Apropo, am auzit un lucru acum vreo 3-4 ani de la un profesor. Nu stiu insa cat de adevarat este. Cica inima umana contine si ea cateva celule nervoase, Nu stiu cate dar cica are si ea. Daca ar asa atunci expresia "a gandi cu inima" ar capata un nou inteles biggrin.gif

Si acum am ajuns la PS-uri biggrin.gif:D:D:D:D
PS1: Este natura umana de a ne crede superiori si speciali. Poate ca din cauza orgoliului nostru, asta nu as putea zice. Dar gandestete ca sunt oameni obsedati de ideea asta, si pana la urma o vor face. Oricum mai intai vor dezvolta AI-ul, apoi un corp mobil (nu neaparat uman) si in cele din urma unul similar cu al omului. Ce-i drept scopul creatorilor sai va fi ca AI-urile sa fie cat mai folositoare. De aceea cred ca pe aspectul fizic nu se vor axa decat cei interesati. De exemplu intr-o fabrica care produce nu stiu ce chetii mecanice, ar fi util un Robot care sa aiba mai multe brate. Gata cu asta ca m-am lungit prea mult biggrin.gif

PS2: Acum vorbesc in general si nu e nici un apropo despre tine. Si eu am facut la liceu informatica. Dar majoritatea colegilor mei nu aveau nici o treaba. Trebuiau sa apeleze la mine sau la altcineva ca sa le faca la Teza. Si acum la facultate as putea spune ca e la fel. Sunt oameni care habar nu au sa faca un program chiar daca sunt pe domeniu. Asa ca doar pentru ca cineva este sau a fost la informatica nu este destul de calificat. Dar cineva care a facut si este pasionat biggrin.gif este mai mult decat calificat biggrin.gif
bogdragon
Diana, durerea nu este atceva decat supraincarcarea senzorilor peste o anumita limita (lumina puternica-te dor ochii, lovituri puternice-senzorii de presiune sunt supersolicitati, etc). Este un lucru foarte subiectiv.
Astfel poti sa programezi calculatorul sa recunosca actiunea de deconectare a tastaturi in timp ce functioneaza ca durere. Problema este daca tu ii recunosti acesta durerea sau nu.
EX:Doctorii recomanda operatia de circumcizie sa fie facute la varste de pana in doi ani pe motiv ca ar fi mai putin dureroasa. Acum ma intreb, este mai putin dureroasa sau pur si simplu incapacitatea copilului de a comunica ne da aceast impresie.

Parerea mea ca vor exista supercalculatoare in viitor (pe langa versiunile de PC) ce vor trebui invatate. Adica, cresti, educi un calculator timp de 20 de ani. Apoi iei acesta informatie si o multiplici la inca 10 calculatoare si incepi sa ramifici procesul de invatare. In 50 de ani o sa ai un AI suficient de complez incat sa rivalizeze cu omul.
Deasemenea nu va mai ganditi la calculatoatele viitorului ca fiind simple tranzistoare de siliciu. Parerea mea ca vor semana mai mult ca niste retele neuronale (organice in natura).
Problema cred ca nu o sa fie de natura stintifica ci de natura politica (deja au aparut restricti pe nanao-tehnologie), va fi sau nu vointa sa se constuiasca un astfel de calculator. Cum spunem calculatoarele vor fi organice in natura, asta inseamna ca daca vrei sa ai un calculator bun pleci de la o baza buna, iar cel mai dezvoltat neuron este cel uman (din cate stiu eu).
SebyTheDragon
Cam greu de emulat un singur neuron uman...sa nu mai zic ,ca in creier sunt cateva miliarde bune...(care scad in timp ce inaintam in varsta).

Ma gandeam io ca paci se ajunge la GITS... wink.gif
oricum mie imi place foarte mult ideea expusa de regizor...io o gasesc geniala!!!
APoKLips
MAMAAAAAAAAAAAA ce postari aveti!?!Mi-e lene sa le citesc :oops: , dar chestia cu calculatorul cuantic e al naibii de bine spusa, doar ca un om niciodata nu va fi in stare sa il programeze, pentru ca unele chestii din mintea umana pur si simplu sunt inascute( ideea de mama ).
Am vrut sa si eu sa amintesc despre calculatoarele cuantice, dar nu prea ma pricep biggrin.gif asa ca poate peste cei 200 de ani laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Kataracta
Apropo de ideea de mama. Ce crezi ca la un calculator nu poti sa-i bagi ideea asta de la inceput cand ii faci programul? Teoretic ar fi tot din nastere.
Diana
Bogdragon>daca bagam materie organica in calculatoare (asta ca mod de exprimare) se cam schimba treaba. In mare recunoastem ca o celula reprezinta viata indiferent cat de micuta si neimportanta este. Petru mine ala nu mai e calculator (PC). Este cu totul altceva care daca odata imi zice ca simte eu mai mai ca-l cred smile.gif. Si alta va fi atitudinea mea... nu mai trantesc tastatura cand ma enervez...Dar pentu un AI construit anorganic indiferent de cat de buna este programarea nu reusesc sa accept ca ar avea sentimente...In nici un caz nu ar fi programat sa traiasca sentimente complexe ca ne-am arde smile.gif
APoKLips
Da, Diana are un punct de vedere mai special, si ca sa-i raspund si lui Kataracta : rasul nu se poate programa, e prea subtil, d-apoi sa-l si faci sa-l aiba din fabricatie!.
Sunt multe lucruri de care trebuie tinut seama, si mintea umana inca nu cred sa poata sa le conceapa, dar nu vreti povestea din Matrix, cu AI-ul ala?!.

Ca sa aflam raspunsul la chestiunea dfiscutata se cere o alta intrebare: ce este viata. Sa-mi explice si mie cineva, deoarece caracteristici ale ei le stiu, dar nu tot intregul ?! :shock: :roll:

(Nah!!! Sa fiu si eu putin filosofic)

Kataracta
Ok APoKLips. Zici ca rasul nu se poate programa. Eu zic ca noi invatam sa radem si sa deosebim situatiile amuzante.

De exemplu, am un var care cand era mai mic putea fi facut sa rada din orice prostie. Nu lua prea mult. Fie ca pur si simplu ma aruncam pe pat sau faceam altceva pentru el era ceva foarte haios chit ca mie mi se parea o prostie.

Sau alt exemplu. Vara-mea joaca bedminton si a venit si pe la bucuresti de vreo cateva ori in campionat. Si vrut, nevrut am asistat si eu la unele discutii de-ale lor si faceau unele glume pe care doar ei le intelegeau.

E ca si cand ne-am intalni cu totii si ne-am apuca sa discutam despre animeuri si unul vine cu prietena care nu are nici o treaba cu animeurile. Crezi ca ea o sa rada la glumele noastre (daca sunt legate de animeuri)

Eu zic ca pana si rasul e programabil, si de cand suntem mici invatam. Gadeste ca sunt oameni care se spune ca nu au simtul umorului.

Parerea mea e ca treaba cu rasul e discutabila
Diana
Si eu cred ca sentimentele pot fi programate. Dar are cineava idee cum se poate programa un PC sa se comporte cat mai uman pt urmatorul caz?(total fantezist, prostesc, dar perfect posibil): Doua persoane vin si cer acelasi lucru de la mine in conditii perfect similare. Este foarte posibil ca eu sa vreau sa ajut doar una din ele. De ce: sa zicem ca unul este un baiat dragut si-mi place, sau daca amandoi sunt baieti wink.gif unul are ochi albastri, sau dupa ce l-am refuzat pe primul imi pare rau si incerc sa-l ajut pe al doilea ..etc, etc,....sau orice alte motive subiective (acum sa nu radeti de mine si de exemplul meu smile.gif ).
Un sentiment poate de bine de rau fi definit, deci programat...dar ce te faci cu ceea ce nu poti defini pt ca mereu va exista 1% posibilitate ca un om sa nu se comporte conform bunului simt? Nu tocmai acest 1% va face diferenta? In concluzie poate un calculator sa se comporte aproape unam, dar nu va fi niciodata uman.

PS:Eu am intrezarit acum o idee de cum sa gandesti un program de umanitate, dar este inspaimantator de complex...asa ca nu cred ca se va apuca cineva sa faca asa ceva mult mult timp de acum inainte smile.gif smile.gif
Kataracta
Cred ca Diana a atins un punct acolo. E greu sa ii programezi o vointa sa faca cum ii place, cum vrea el. Mai blocat la asta Diana smile.gif Tre sa stau acum sa ma gandesc bine sa vad daca dau de un contraexemplu smile.gif
SebyTheDragon
Ia mai programati-o si pe asta....
INCAPATANARE!!!!......
Mie mi se intampla foarte des...cand cineva zice ceva care este adevarat..iar mie mi se pare ca nu ar prea fi asa...doar de al naibi ma incapatanez ...si nu accept ideea lui...cu toate ca este logica!
Asta nu inseamna ca fac chestia asta la orice...nu...doar la ce imi vine mie.. biggrin.gif

Nu cred ca is singuru incapatanat de paci!!! wink.gif
morebla
Avand in vedere ca s-a discutat atat pe tema acestui anime ,n-o sa mai vin sa spun lucruri cu riscul de a fi spuse deja ci o sa-mi expun parerea fata de film si serial.

Filmul e superb si m-a impresionat inca de acum multi multi ani ,cand am vazut prezentarea pe MANGAZONE, si dupa vreo 5-6 ani (mai mult sau mai putin ) am reusit sa fac rost de el si sa-l vizionez de cate ori vreau.
Ocupa un loc special in inima mea si cei carora le place filmul inteleg de ce wink.gif .
Am vazut primele 6 ep din serial si ce pot sa spun; comercial pana la grotesc si sincer cred ca filmul este de ajuns , serialul alterand imaginea care ti-o inspira filmul (evident abia astept sa apara GIS 2 wink.gif )

ps: asta e parerea mea
Diana
Eu as avea o idee de cum s-ar programa incapatanarea smile.gif Incepi cu o valoare medie pt incapatanare. Tot ce faci/traiesti/experimentezi isi aduce raportul la valoarea aia in plus sau in minus. Cand trebuie sa accepti ceva stabilesti inconstient daca ar rost sa te incapatanezi sau nu (stabilesti tot o valoare dar anti-incapatanare). Le compari si vezi daca te incapatanezi sau nu smile.gif smile.gif smile.gif Si tot asa in pasi "simpli" se descompun aproape toate deciziile pe care le luam smile.gif smile.gif smile.gif Si cred ca deciziile pe care nu stim cum le luam ar cam trebui sa aiba o cauza. Acum ma gandesc cate generatii de programatori vor munci pentru asa ceva si ce va iesi smile.gif. Deci (eu) am stabilit: suntem niste programe super complexe care ruleaza pe material organic si viata urmatoare este upgrade-ul smile.gif (asta spus intr-un mod simplist ).
Acum replicati smile.gif smile.gif smile.gif

PS Asta nu inseamna ca un calculator poate fi uman, sau poate avea sentimente, va fi programat cu interpretarea noastra la sentimentele umane ... dar asta nu se va intampla pe vremea noastra smile.gif
Stralucita idee de mai sus mi-a venit in timp ce incercam sa-mi justific comportamentul (pe care eu insami il gasesc ilogic uneori smile.gif )
APoKLips
OH OH!!! Data overflow !!! To many variables !!!

Ideea e ca ne place, si comentariile pot merge pana la infinit.
Omul tinde la perfectiune. Crearea de o noua constiinta pe care s-o cuprinda in esenta ei este mai inaccesibila lui , decat creearea de viata( aka clonat, deoarece clonarea nu creaza viata, ci o copiaza oarecum)
SebyTheDragon
Depinde Apo....
Daca ..,crezi in existenta sufletului,...o fiinta chir daca e clonata...tot are viata!!

Mi mi se pare si seria superba!!!!!Nu o categorisesc comerciala!!Ci mai bazata pe actiune !

wink.gif
APoKLips
Are viata, dar nu e un suflet facut de om, bucata cu bucata- este o consecinta a clonarii. Explica-mi cum se face sa fac si eu unul. :shock:

Tot ceea ce face omul legat de asta deocamdata este superficial, si zic eu ca foarte putin inteles in esenta.
Urfe
Nu intra in discutia de pana acum... dar... episodul nr. 3 din serial... mi se pare superb facut. Cu replicile placute, luate dintr-un film din sec. XX.. si pana la urma adaugirile facute de o masina... 'te-am iubit. acum nu te mai iubesc'... hhhhhhuh..
kaoru
as spune 'Bless all forms of inteligence'
cu siguranta GITS este un anime de referinta...... grafica speciala...scenariu genial (apare mult inaintea Matrixului biggrin.gif )
deschide un nou drum in directia animeurilor de acest gen. imi place si cred ca e in top 10 al meu din animeurile vazute pana acum....
seria nam vazuto inca dar o so vad. Promit
Bawmwolle
Si mie mi-a placut foarte mult.Grafica buna, poveste super.Ideile filozofice sunt binevenite(zic eu!), se cam simtea nevoia de un amine serios din toate punctele de vedere.Pe mine sfarsitul m-a surprins si m-a intristat, in acelasi timp.
APoKLips
Seen it. Done that again. L-am revazut. Si am sa incerc sa scriu partea importanta din discutiile purtate de persoanaje . Am sa bag aici un script al Mr. Kusanagi ( asa cred ca se scrie ) inainte si dupa ce s-a contopit cu aceea forma de inteligenta.
Acele mesaje transmise de ea sunt ideea de baza si a filmului
just wait pls a sec biggrin.gif
Mad_Dan
Despre partea cand ea isi rupe mainile incercand sa deschida capacul, pot sa zic ca mi se pare normal. Corpul este totusi o extensie, imho, iar vointa puternica de a face un lucru depaseste limita impusa de corp (desigur, o depaseste in teorie, in practica, limita impiedica realizarea lucrului). Faze in miniatura am patit si eu, crezand, mai bine spus, stiind ca pot face un lucru, ca sa imi dau seama dupa ce am dat gres, ca nu pot. Un exemplu :lovitura de picior prin intoarcere. (sunt un obsedat cu asa ceva). Dupa studii a cum se executa, etc., stiind ca nu pot sa ridic prea mult piciorul, am incercat totusi sa fac asta, trezindu-ma pe jos in clipa urmatoare (bine ca nu m-a vazut nimeni :oops: ) . Oricum, in mom de fata consider ca pot sa fac asa ceva.Problema e ca nu ma lasa picioarele astea. biggrin.gif



QUOTE
Una din intrebarile puse de ea suna ceva de genul...\"de unde stiu ca eu am creier uman si ca am fost o data umana??Ti-ai vazut vreodata propriu creier??\"




Eu as zice ca esti ceea ce stii ca esti, indiferent daca ai corpul de metal. Faptul ca poate a fost vreodata umana mi se pare irelevant, atata timp cat in prezent ea se simte 'umana' sa zic asa,atunci asa este. Faptul asta iese din discutie in cazul in care ea nu stie cum este sa fi uman, sau robot,astfel in cazul asta ceea ce se simte ea neputand fi clasificat in nici una din categorii din lipsa de informatii.



Totusi, admir la ea calmul cu care exista, cu care face lucrurile. Are un aer de "indiferent care ar fi situatia, este o sansa ca sa fie acceptata acea situatie". Imi place lucrul asta si indiferent de actiunea filmului,in timpul vizionarii pe tot parcursul ma simteam 'impacat ', intr-un fel smile.gif



Frumos, astept cu nerabdare sa vad continuarea.



Un mic edit :

Cum sa faci un calculator sa faca ce vrea el? Sa fie cat mai uman? Hmmm

As zice ca :

CODE


random();



biggrin.gif
SebyTheDragon
Lol...vezi sa nu returneze void!!! laugh.gif



Sicer...are un efect faptul ca a fost sau nu umana!..E ca si cum maine ti-ar zice maicata...Mai.... stii... tu nu esti fiul meu ci te-am adoptat!!!

Ia zi ce ai zice atunci....Cam greu de acceptat situatia!!! Este?

Cam asa e si aici..Numa ...ca pe ea o cam preocupa problema asta!!
Mad_Dan
Daca ar fi chestia cu adoptatul, nu m-ar complexa prea mult stiind ca toata viata a avut grija de mine si tine la mine ca un fiu. Trecutul e trecut, daca ma simt bine in prezent,accept trecutul.
SovereignCommander
cea mai importanta chestie pe care toti o uitati are legatura cu filozofia americana... se refera la negocierea cu teroristii...astfel... in loc sa-i prinda pe terorisiti cad mai repede si cat mai eficient, americanii fac si tin discutii de 10000 de ore... care cica il vor convinge te Bin laden sa nu mai arunce blocuri in are si pe aia care se sacrifica explodand sa nu mai omoare copii si oamenii nevinovati... cel mai important si acest lucru se uita... esta sa stii sa decizi si sa stii cum sa rezolvi o situatie in functie de niste probleme (decizii) date.... deci..



1. filmul nu este numai despre roboti este si despre terorisit.. ei incearca sa rezolve mai simplu situatia... in loc sa trimita gramezi de prosti.... cum a fost si in filmul 44 minutes... o alta aberatie la capitolul asta... ei prefera sa trimita 8 oameni si 6 robotele... pe care le iubesc... by the way... si ei sa rezolva situatia simplu si eficient... si astfel profeionistii isi fac datoria... si aici se observa diferenta fata de filmele americane... in care delta force distruge si omoara miliarde se soldati cu o mana pe arma si una pe discursul de pace...

2. situatia economica se va inrautati si aici ne este prezentata... situatia refugiitilor care binenteles ca vin sa se refugieze din cauza unui posibil razboi mondial... sau ma rog local... (irak, siria. coreea de nord... si alte tari ceva gen Somalia, Yugoslavia) va zic ceva? sau filmul este doar de dragul de a trece cineva 3-5 incarcatoare degeaba...

3. toti crestem... sau ma rog... invatam in fiecare zii... deci nu intotdeuna forta este solutia... de aia... exista momente in care este mai important sa il prinzi pe terorist decat sa il omori... deci mai cititi si voi carti... si apropo povestea din g.i.g 2 este mai marfa ca ala din primul.... dar nu multi pot vedea padurea de uscaturi... si si mai putini pot intele ceea ce vad... deci...
axi
hmm... trecand peste inerentele greseli gramaticale cu care ne-au mai obisnuit unii useri, nu dam nume :wink: ... nu stiu daca e bine sa raportam GitS-ul la ideologia americana, ma rog, suna prea simplist cred eu sa reducem o capodopera doar la niste idei de genul: cum se prind teroristii, delta force sucks, situatia economica e naspa, refugiatii au probleme ...etc
Sidonix
...Mamoru Oshi pe linga scenariile epice imprima idei si tente filozofice subliminale in tot ceea ce realizeaza...Ghost in the Shell pe linga revolutionarismu conceptual contzine idei filizofice profunde...o mashina constienta de propriul sine detine un suflet ?ce identitate are o masina inntr-o lume dominata de om..Cind am vazut prima data Gits m-am impresionat grafica revolutionara...dupa o revizionare iti dai seama ca actiunea e doar pretext...Ceva asemanator e si in Patlabour....
SovereignCommander
este o capodopera pentru ca place multor oameni... nu? este o capodopere pentru ca vrea sa spune ceva... pacat... ca dupa o "revizionare" o banala revizionare... cel mai simplu mesaj care ramane este poata doar faptul ca o masina va ramane o masine si un om... un om... stiu toate masinile ar vrea sa fie oameni (data din star trek si poate inca multi altii... omul bicentenial... andromeda... din serialul ononim... si asa mai departe) dar a fi om inseamna a fi mai mult decat a putea face ceva... poate cine a vazut I, Robot... sau a citit carti din seria Robotii si Imperiul... va intelege care este abordarea gresita si care este cea corecta... dar fiecare masine vrea sa aiba un suflet... poate pentru ca avand un suflet are vise, sperante, dezamagiri si bucurii si asa mai departe... cam asta inseamna a fii om... in primul rand... a fi constient de tine insuti... dar si de ceea ce poti fii... iar o masina... orice masina nu poate fii mai mult decat este... si poate tocmai asta ne arata GITS... deci...





1. filmul este cu si despre masini... dar masini ci suflet... si masini care se poat imbunatatii si sa-si descopere potentialul... dar nu este chiar asa...

Major... a fost om odata... poate chiar o fata nu... si intr-un accident ce s-a intamplat... parca a ramas paralizata? sau asta de fapt nu aflam in film... nu... asta o aflam in serial... si si de ce a ramas paralizata... pentru ca cineva a gresit (poate pilotul avionului)... si parca au supravietuit numai 2 copii... un baiat si o fata... baiatul a devenit cyborg doar pentru ca... vroia sa faca oregami pentru fata din patul de langa ea... stii faza aia cu alea 1000 de oregami... nu? deci... oare povestea din GIG 2 nu cumva ne arata si o alta fata a personajului pricipal... poate sensibilitatea si fragilitatea.... fiintei umane... dar si faptul ca suntem muritori ne face sa fim indestructibili... de ce pentru ca fiecare secunda din viata de muritori valoreaza cat o eternitate pentru un robot... aviz amatorilor... Data din star trek... Filmul First contact... ne va arata si ceea ce inseamna sa fii robot... daca l-ati vazut si l-ati inteles... explicatia este foarte simpla...

2. robotelele tancuri... si-au dorit sa invete si sa cunoasca... si-au dorit sa fie umane si poate chiar mai mult... dar in loc sa-si pastreze viata ele au ales sa se sacrifice.. de ce? pentru ca viata unui om... spiritul lui... nu se pot stoca... odata ce moare totul se pierde... de ce major nu le-a inteles la inceput... poate pentru ca a uitat sa se uite in adancul lor... ce mai importanta calitate sau ma rog cum vreti s-o denumiti... a omului nu este puterea sau devotamentul sau prietenia... este capacitatea de sacrificiu... este acel lucru, sentiment care face ca memele sa se arunce in foc pentru a-si salva copii... este acel lucru.... care a facut barbatii sa-si sacrifice vietile pentru a-i apara pe cei la care tine... va prindeti voi...

3. serialul nu este important pentru teroristi... delta force si pentru economie... asta sunt povestile de pe fundal... doar ca sa ne arate directia in care mergem... ceea ce este important sunt tancurile-robotele si sentimenteles major-ului... ce nume are fata asta? ca sincer nu pot sa-l tin minte... batou tot timpul zice ceva gern susa... sau asa ceva... cine dracu invata japoneza... sa-mi zica si mie...

4. de ce este marfa... toti vrem sa fim puternici... si toti vrem sa fim eroi... si sa salvam lumea... este in natura noastra... bla bla bla... toti vrem sa ajungem mai departe si asa... bla... bla... bla... dar adevarul este altul... oamenii nu devin cyborgi sau roboti pentru ca vor si fie puternici ci... pentru ca sunt slabi... nu pot accepta ca a fii muritor este patetic... vor sa scape de moarte vor sa devina nemuritori... asta inseamna un cyborg... nemurirea... dar in final... cand si cyborgul moare ce mai ramane... metal... si nimic altceva... deci... o luam de la 0...

5. robotelele tanc au cel mai mare respect al meu... si celcare le-a creat le-a dat o mare calitate... curiozitatea... si asta fara sa fie umane...

toti robotii din carti si din filme stim cum sunt nu... perfecti... sau ma rog asa cred... si avem doar cateva exemple de roboti (androizi) care vor sa fie mai mult... robotii nu creaza arta... nu scriu poezii... nu pot intelege un mozart si asa mai departe... dar macar pot incerca... si sper diferenta de filmele cu roboti in care singurul lucru ei doar stiu sa traga cu pistolul si sa bata roboti... in altele mai stiu si altceva... poate sa incere sa explice ce este viata... sau sa stie cand este timpul sa te sacrifici... pentru acel "greater good"... dar probabil ca pentru multi... lucrurilea aste le-au scapat din vedere....

si serialul este pentru ei... doar cate gloante pe secunda trage mitraliela de pe tancurile robotele...



stiu ca am greseli si sper sa ma scuzati... dar nu sunt genul care sa scrie si altii sa citeasca... putini inteleg ce scriu si mai putin stiu ce sa scrie...

dar ideiile de la care pleaca cineva cand face un serial/film... nu sunt in totdeauna si cele la care reuseste sa ajung... cel care a creat Ghost in the shell... originalul... a deschis o poata... spre infinit si spre cunoasterea si intelegerea spiritului uman... poate ca Orson scott card in "Jocul lui ender", Isaac Asimov in "Robotii si Imperiul" si mai ales Frank Herbert in "Dune"... recunosc... nu ma refer la unele incercari patetice care sunt unele dintre filmele facute dupa aceste carti... ci ma refer la cartile... daca vreti trilogiile care compun aceste cicluri de carti...

a vedea un film este usor... dar un puzzle este compus din mai multe piese... si a vedea "the big picture" cand nu ai toate piesele nu este atata de usor....



Filmul ghost in the shell 2... nu conteaza cu ce este... ci ceea ce conteaza... este doar daca continua povestea... sau mai ales daca aduce o noua piesa la puzzle... grafica si cat de lung sau cu cine este... este irelevant... /gg.



Dar... povestea continua nu...
axi
hmmm ... asa devine mai interesant ce ai de zis ... putina pasiune in cele spuse dau o alta semnificatie, mesajul devine mai intens... fascinatia devine mai mare ....

intrebarea ramine ... ce este atat de deosebit intre primul post si asta? ... oare de data asta te-ai gandit serios la ce vrei sa spui? ... hmmm ... cine poate sti? /...

ma rog ... ideea exprimata de data asta are macar acordul meu partial ... nu ca as fi vreo somitate in vrun domeniu dar nu-i asa usor sa primesti acceptul meu in legatura cu vreo idee, parere...

si da ... imi place finalul ... "povestea continua nu"

mai multe in postul urmator biggrin.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Anime Power Forums (Based on Invision Power Board 1.3) © 2005 Anime-Club.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.