Chat


Coyotee: [23:59] cel mai probabil boti
spyderverr: [02:43] cauta lumea ceva prin post-urile vechi sau doar sta lumea online pe prima pagina? )
spyderverr: [02:42] Total online: 288
spyderverr: [02:42] cica:
dmf: [05:30] blast from the past
MC Hammer:
desu
Silver.C: [21:49] desu
Urfe: [11:59] Ziua buna
MC Hammer:
desu
Ranma-kun: [17:44] Desu
Arhiva

Reclama

Welcome Guest ( Log In | Register )


MaNGAshop.ro

 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Perioada Taisho (1912-1926)


Vebby
post Oct 14 2005, 11:08 PM
Post #1


Loaza absoluta
Group Icon

Group: Mod Sempai
Posts: 1.529
Joined: --
From: Bucuresti
Member No.: 857
Points: 2.776
Gender:



Perioada Taisho (1912-1926)

- schimbarea conducerii nationale - primul razboi mondial - cultura -

Perioada Taisho se asociaza cu imparatul cu acest nume: Taisho Yoshihito. Cu toate ca reprezinta o scurta perioada de timp, mai exact 15 ani, Japonia trece, sub conducerea imparatului Taisho prin primul razboi mondial. Totodata primele seminte ale democratiei isi dezvolta radacinile acum.



[Schimbarea conducerii nationale

Imediat dupa urcarea pe tron a imparatului Taisho, in 1912-1913, Japonia trece printr-o perioada de criza politica. Cabinetul aflat la conducerea Japonia pana in aceea perioada este rasturnat de prima miscare de protectie a guvernului constitutional. Vechiul cabinet (genro) era o organizare extra-constitutionala, concretizantu-se printr-un grup cu rolul de statuitori, format in majoritate din reprezentanti ai provinciilor Satsuma si Choshu. Cu toate ca aceasta miscare a reusit sa inlature partial acest grup, in urmatorii 5 ani (1913-1917), Genro continua sa nominalizele conducatorii ce nu apartineau nici unui partid. Toate cabinetele fondate au gasit necesar sa se bazeze pe suportul partidelor politice, dezvoltandu-se astfel incet un sistem embrionic format din 2 partide: Seiyukai si Kenseikai.

Intre 1918 si 1932 cu o scurta intrerupere intre 1922 si 1924, selectia guvernului a fost facuta prin intermediul partidelor. Hara Takashi, presedintele partidului Seiyukai, a fost recomandat de Genro ca prim ministru. Acesta a fost primul ?prim-ministru? sprijinit de un partid, si in acelasi rand provenind dintr-o clasa ordinara a cetatenilor.



Primul razboi mondial (1914-1918)

In aceasta perioada sistemul militar japonez nu avea nici o legatura cu administratia, deci nu era sub control constitutional: armata se subordona direct imparatului. Premergator perioadei Taisho (asa cum reiese din articolul referitor la perioada precedenta - Meiji), Japonia anexase Koreea, dandu-si pe fata interesele in ceea ce priveste China.

Asa cum probabil cunoasteti, cele doua tabere din primul razboi mondial erau formate din Italia, Germania si Austria pe de o parte si Anglia, Franta, Rusia, S.U.A., Japonia precum si Manciuria. Japonia a intrat in acest razboi din doua motive: pentru a-si extinde controlul in Asia sub tutela aliantei japonezo-engleze, precum si prin faptul ca, declarand razboi Germaniei (unite in aceea perioada) aceasta incerca sa dobandeasca drepturile acestei tari in zona oceanului Pacific, dar si pentru diminuarea acelorlasi drepturi apartinand Chinei.

Astfel in 1915, Japonia prezinta Chinei o cerere cuprinzand 21 de puncte, iar ca raspuns la aceasta apar primele miscari anti-japoneze in China.

In 1917, pe fundalul Revolutiei Ruse, este semnata intelegerea Lansing-Ishii, prin care Statele Unite ale Americi isi pastreaza politica ?usilor deschise? impusa Chinei, iar Japoniei i se recunosc interesele ?speciale? in China. Acest pact a fost anulat dupa 6 ani, in 1923.

In 1918, aliatii cer Japoniei sa participe la interventia din Siberia cu forte armate, iar la un an dupa aceasta, in 1919 se semneaza Tratatul de la Versailles. In acelasi an, in Koreea si China au loc manifestatii impotriva dominatiei Japoniei, unul dintre revendicari judecand acordarea drepturilor avute de Germania in China, Japoniei.

Pentru sprijinul acordat in primul razboi mondial, Japoniei i se acorda un loc in Liga Natiunilor in 1920, iar in 1921 are loc Conferinta de la Washington (la initiativa americanilor) pentru a gasi aranjamente cu privire la securitatea din estul Asiei. Astfel se stabileste un raport al tonajului navelor in aceasta zona la 10:10:6 intre Anglia, America si respectiv Japonia.



Efectele sociale si economice ale primului razboi mondial in Japonia

Retragerea afacerilor europene de pe piata asiatica imediat dupa inceperea razboiului, a atras dupa sine o crestere brusca a sectorului industrial. Aceasta crestere pe perioada razboiului a adus dupa sine o prosperitate rapida si usoara, intre 1912 si 1919, veniturile nationale s-au triplat, forta de munca in fabrici s-a dublat iar proportia de barbati in industria grea a crescut semnificativ.

Totodata, a crescut si numarul de greve si miscari muncitoresti, de la numai 50 in 1914 la 417 in 1918. ?Revolta orezului? din 1918 a aparut datorita pretului exorbitant al orezului si a reusit sa rastoarne definit cabinetul genro, instaurand la putere pe prim-ministrul Hara Kei (Takashi).

Caderea pietii din Europa si America imediat dupa razboi (1920) a atras dupa sine recesiunea in Japonia. Cutremurul din 1923 a cauzat distrugerea aproape complecta a orasului Tokyo si Yokohama.

In urmatorii ani (1924-1925) a urmat o usoara crestere economica pe fundalul reconstructiilor, insa in 1927 a inceput o noua criza financiara. In 1925 au aparut primele urme ale democratiei, Parlamentul votand o lege prin care se da drept la vot oricaror barbati in varsta de peste 25 de ani. Astfel s-a pus capat vechii legi prin care numai ce ce plateau taxe aveau dreptul de vot, iar votul era quantificat in functie de cantitatea acestora. Acelasi Parlament a eliberat ?legea pentru prezervarea pacii? in acelasi an.

Pe plan militar, incepand cu 1925 Fortele Speciale de Politie au inceput sa castige teren in Japonia, ajungand in 1930 sa fie principalul instrument in controlul problemelor politice.

In 1922 a aparut primul partid comunist din Japonia, iar in 1925 a fost infiintata Fundatia Societatii Nationale (Kakuhonsha - organizatie nationalista).



Cultura

Fiind o perioada relativ scurta (numai 12 ani), schimbari majore pe acest plan nu exista. Totusi tehnologia a adus dupa sine o serie de noi mijloace mass-media cum ar fi ziarele de circulatie larga, reviste saptamanale, precum si radioul (in 1925).

User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:
 

Anime in Romania
Muza-chan.net
Anime-Club Circle
Diclonius Subs


Termeni si conditii de utilizare
Hosting provided by Forbin

Lo-Fi Version Time is now: 17th April 2024 - 12:43 AM
| Home | Help | Search | Members | Calendar |