Chat


Coyotee: [23:59] cel mai probabil boti
spyderverr: [02:43] cauta lumea ceva prin post-urile vechi sau doar sta lumea online pe prima pagina? )
spyderverr: [02:42] Total online: 288
spyderverr: [02:42] cica:
dmf: [05:30] blast from the past
MC Hammer:
desu
Silver.C: [21:49] desu
Urfe: [11:59] Ziua buna
MC Hammer:
desu
Ranma-kun: [17:44] Desu
Arhiva

Reclama

Welcome Guest ( Log In | Register )


MaNGAshop.ro

 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Genji Monogatari, Povestea lui Genji


aldonza
post Jun 3 2009, 10:10 PM
Post #1


Advanced Member
***

Group: Members+
Posts: 198
Joined: 20-December 05
From: Bucuresti
Member No.: 2.027
Points: 432
Gender:



Murasaki Shikibu, nume sub care este cunoscuta autoarea romanului Genji Monogatari, celebra doamna de la Curtea Heian, este considerata cea mai mare prozatoare din istoria literaturii japoneze.
Genji Monogatari prezinta viata si aventurile amoroase ale printului Genji, poreclit stralucitorul Genji. Actiunea se desfasoara pe parcursul a saptezeci de ani, si din cele 54 de capitole ale lucrarii, 44 ii sunt dedicate lui Genji. Acesta este fiul imparatului domnitor si al celei mai iubite dintre concubinele sale, Kiritsubo. Ea nu se bucura de simpatie la Curte si nu e acceptata deoarece nu face parte din atotputernica familie Fujiwara. In ciuda infatisarii ei placute, a caracterului desavarsit, concubina imperiala trebuie sa suporte tot felul de persecutii. Genji ramane orfan de mama de mic, dar este fiul favorit al imparatului. Data fiind obarsia mamei, nu se pune insa problema ca el sa succeada la tron.
Dupa moartea mamei lui Genji, imparatul se indragosteste de printesa Fujitsubo, care este aduca in peajma lui pe motivul ca seamana foarte mult cu fosta lui concubina. Genji se indragosteste si el de ea si, in urma legaturii lor incestuoase se naste un baiat care la urca la tron dupa abdicarea imparatului si esre cunoscut sub numele de imparatul Reizei. (968-969)
Marea dragoste a lui Genji, Murasaki esre nepoata printesei Fujitsubo, cu care seamana de altfel foarte mult. Casatoria ei cu Genji si dragostea pe care i-o poarta el constituie firul principal al povestirii. Rapiditatea cu care isi dezvaluie sentimentele fata de Murasaki si decizia de a o lua de sotie par surprinzatoare, dar se pot explica prin mustrarile de constiinta pe care le-a avut fata de Aoi: el a fost un sot rau si acum se pregateste sa faca din Murasaki o sotie perfecta.
Genji a fost casatorit cu Aoi, mai in varsta decat el, dar fiind fiica Ministrului de Stanga, se gandise ca nu-i strica o mezalianta politica. Doamna Aoi era, de fapt, si sora lui To no Chujo, cel mai bun prieten al lui Genji. Aoi a murit dupa nasterea fiului, Yugiri , care va ajunge sa detina un rang inalt. Pentru ca a muri la nastere era considerat unul din cele mai mare pacate, Genji era convins ca spiritul doamnei Rokujo, cu care avusese o aventura, i-a omorat sotia din gelozie.
Credinta in spirite razbunatoare era foarte puternica in epoca Heian. Nu este vorba doar de spirite ale mortilor, ci in cazul de fata de spiritul unei femei vii, a carei gelozie are capacitatea de a ucide. Tot gelozia a omorat-o si pe Kiritsubo, mama lui Genji; gelozia sotiei lui To no Chujo a afecat-o intaia oara pe Yugao si gelozia doamnei Rokujo ii aduce acesteia sfarsitul.
Dar, in credinta japonezilor din perioada Heian, nu numai spiritele mortilor sau cele ale viilor puteau aduce necazuri, ci si niste zei minori care ii pedepseau pentru ca au apucat-o intr-o directie gresita, sau pentru ca s-au spalat pe cap intr-o zi in care nu ar fi fost permis asa ceva, sau pentru incalcarea altor numeroase tabuuri.
Tanarul Genji are o seama de aventuri amoroase: cu Yugao, o fosta iubita de-a lui To no Chujo; cu caraghioasa doamna poreclita "sofranas", o printesa ruinata, careia Genji ii este devotat in ciuda urateniei ei; cu Oborozukiyo, una dintre fiicele Ministrului de Dreapta, cel mai puternic rival politic al socrului lui Genji, si cu multe altele. Dintre toate, legatura amoroasa cu Yugao scoate cel mai bine in evidenta sensibilitatea si intelegerea pentru sufletul feminin, trasatura caracteristica a lui Genji. Slabiciunea si vulnerabilitatea fetei il atrag pe Genji si ii sporesc afectiunea.
Tatal lui Genji abdica iar Ministrul de Dreapta si doamna Kokiden( o alta fiica de-a kui), mama noului imparat, care nu-l are deloc la inima pe Genj, profita de aventura lui cu Oborozukiyo si-l exileaza.
Exilul ii dauneaza mult carierei sale politice, dar dupa cativa ani isi revine. Bolnav si decis sa abdice, imparatul Suzaku, care este de fapt fratele lui Genji si fiul doamnei Kokiden, il recheama din exil si odata cu urcarea la tron a fiului lui Genji, Reizei, viitorul ii este asigurat. Perspectivele lui Genji se deschid si mai mult in urma aventurii amoroase cu doamna Akashi intr-unul din locurile in care a fost exilat, legatura in urma careia Genji are o fiica mult dorita. Asa cum a procedat familia Fujiwara in toata epoca Heian, el isi casatoreste fiica cu printul mostenitor, castigand in felul acesta controlul asupra viitorilor imparati. La varsta de 40 de ani Genji este cel mai puternic om de stat.
Genji se muta intr-un palat superb, la Rokujo. El o gaseste si o aduce acasa pe Tamakazura, fiica lui To no Chujo din aventura lui amoroasa cu Yugao. Yugiri o curteaza pe verisoara lui, Kumoinokari. Tatal fetei se impotriveste la inceput acestei legaturi, dar pana la urma accepta. Tamakazura este foarte nefericita prin pricina avansurilor pe care i le face Genji, dar se decide in final asupra unei partide cu un barbat cu o cariera politica stralucitoare, in ciuda faptului ca nu-l iubeste.
Cariera lui Genji atinge punctul culminant, dar incep problemele personale. Murasaki se imbolnaveste si lumea o considera moarta. Isi revine pentru foarte putin timp, dar pe urma trece in lumea dreptilor.
La indemnurile staruitoare ale fratelui sau, fostul imparat Suzaku, Genji se casatoreste cu fiica favorita a imparatului. Aceasta este insa sedusa de Kashiwagi, fiul mai mare al lui To no Chujo si din legatura lor se naste Kaoru. Desi nu se considera vinovata pentru cele intamplate, ci doar isi reproseaza lipsa de vigilenta, ea se consuma teribil si se calugareste. kashiwagi se topeste de dorul ei si moare.
Genji crede despre Kaoru ca ar fi fiul lui, la fel cum imparatul crezuse candva ca are un fiu ( cu printesa Fujitsubo) si care, in realitate, era al lui Genji.
Tanara sotie a lui Genji isi duce viata la manastire, iar Yugiri, fiul lui, ii face avansuri, incununate in cele din urma de succes, vaduvei lui Kashiwagi, cumnata lui Genji.
Genji se ofileste dupa un an de singuratate si moartea lui este anuntata brusc la 51 de ani.
Aflam ca imparatul Suzaku, la sfarsitul unei vieti pline de dezamagiri, se retrage in satul Uji si se devoteaza in totalitate religiei. Kaoru il viziteaza din cand in cand. Incepe sa-l intereseze fiicele imparatului, in special cea mare. Ea il respinge cu brutalitatea si dupa moartea tatalui ei, moare si ea prin infometare.
Intre timp, Kaoru intermediaza casatoria dintre printul Niou, nepotul lui Genji si totodata fiul imparatului domnitor, cu o tanara printesa, dar acestia nici nu se casatoresc bine, ca intermediarul isi regreta gestul El a aflat de la o batrana doamna, care se afla in serviciul celor doua printese din Uji, secretul ce-i fusese ascuns, in legatura cu adevaratul parinte si tristetea il copleseste pana la disperare.
Pe scena intrigilor mai apare o fiica nelegitima a celui de-al optulea print, cunoscuta sub numele de Ukifune. Ea a fost rodul aventurii printului dupa moartea sotiei lui. Kaoru se simte teribil de atras de ea si se decide sa si-o faca concubina, dar ea il place pe Niou, care ii face si el avansuri. Pusa in situatia disperata de a nu fi capabila sa aleaga intre cei doi barbati care ii sunt mult superiori, ea incearca sa se inece. Pana la urma este salvata si se retrage intr-o manastire la est de Kyoto. Povestea se termina cu o nota de indoiala din partea lui Kaoru, care il banuieste pe Niou ca ar fi ascuns-o de el.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:
 

Anime in Romania
Muza-chan.net
Anime-Club Circle
Diclonius Subs


Termeni si conditii de utilizare
Hosting provided by Forbin

Lo-Fi Version Time is now: 29th March 2024 - 02:44 AM
| Home | Help | Search | Members | Calendar |